08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”. Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Aan het begin van dit jaar hebben we vier totaal verschillende publicaties onder de loep genomen. Zo lazen we over vuursteengeweren en het Regiment Van Heutsz, maar doken we ook in de geschiedenis van het Militair Revalidatie Centrum en garnizoensstad Amersfoort.

Laurens van Aggelen – 70 jaar Regiment Van Heutsz

Dit luxe uitgevoerde jubileumboek geeft een mooi beeld van de grote diversiteit qua inzet, uitzendingen, tradities en uitdagingen van de achterliggende jaren van 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz, deel uitmakend van 11 Luchtmobiele Brigade. Een eenheid van gewone mensen die tot hele bijzondere dingen in staat zijn en voor wie niets onmogelijk is. Voor een Van Heutszer is de grootste kracht de man of vrouw naast hem. Elk moment. Elke missie. Ook als de omstandigheden minder gunstig zijn, of de middelen beperkt. Trouw aan de slogan: “Het moet, dus het kan!”

In het boek, dat bol staat van prachtig beeldmateriaal, is onder meer aandacht voor de strijd in Nederlands-Indië en Korea, de bijzondere band met het KCT en de vele uitzendingen naar bijvoorbeeld Bosnië, Afghanistan, Irak en Mali.

White Elephant Publishing, 216 pagina’s, €32,50

Elsa Miedema – Samen op eigen kracht

Het Militair Revalidatie Centrum bestond in 2021 75 jaar en daarom verscheen vorig jaar dit bijzondere jubileumboek. Het vertelt de verhalen van herstellende militairen én burgers in Doorn. De geschiedenis van het MRC gaat terug naar 1946. Er stond al een revalidatiecentrum in Brabant, maar door de Tweede Wereldoorlog was er behoefte aan meer plekken in Nederland. Villa Aardenburg in Doorn, ooit bewoond door een rijke familie, stond leeg. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook veel later van bijvoorbeeld de missie in Uruzgan krijgen in het MRC hulp.

Inmiddels werkt er een heel team van specialisten, zoals psychologen en sporttherapeuten. ‘Samen op eigen kracht’ beschrijft zowel het ontstaan van de militaire revalidatiezorg als de ontwikkelingen binnen het MRC. Daarnaast heeft Miedema veel tijd gestoken in gesprekken met personeel en oud-revalidanten, wat prachtige verhalen oplevert. Zoals dat van Nicole Adams, die onder meer kampte met longproblemen: “[…] Maar dokter Van der Meij zat een dikke pijp te roken. En ik hoesten en proesten, maar dat interesseerde hem gewoon niet. Hij rookte gewoon door. Fantastische arts was het.”

Koninklijke van der Most, 254 pagina’s, binnenkort gratis online te lezen via https://www.defensie.nl/onderwerpen/revalidatiecentrum

Heb je interesse in een hard-copy? Stuur dan een mail naar communicatie@mrcdoorn.nl

Louis Sloos – Arma, Jaarboek Nationaal Militair Museum 2021

Arma (Spaans voor wapen, red.) is een aanrader voor iedereen met interesse in militaire geschiedenis en militaria, Nederlandse geschiedenis en kunst en cultuur. De vier musea van de Stichting Koninklijke Defensiemusea tonen een schat aan objecten en verhalen. Zoals zoveel musea hebben ze echter veel meer in huis dan ze kunnen tonen aan het publiek. Ze maken tentoonstellingen, doen onderzoek… en verwerven elk jaar weer nieuwe objecten. Die bijzondere kennis en informatie van hun collecties delen ze in Arma.

In deze uitgave onder meer aandacht voor vuursteengeweren uit het Nederlandse leger, de teruggave van Nederlandse kanonnen 8 (cm) Staal door Duitsland en uniek laatmiddeleeuws geschut uit Culemborg. Uiteraard is ook deze editie van Arma weer rijkelijk geïllustreerd, wat het nóg lastiger maakt het eenmaal opengeslagen boek weg te leggen. 

Walburg Pers, 256 pagina’s, €24,99

Jan Carel van Dijk – Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts Garnizoen

Sinds 1860 is Amersfoort formeel een garnizoensstad, wat betekende dat legeronderdelen er een vaste standplaats hadden. Uiteraard had dat een enorme impact op de stad, alleen al vanwege het kroegenbezoek van de soldaten die na de dienst even stoom wilden afblazen.  Daarnaast zorgde het niet alleen voor een economische impuls, maar verhuisden ook veel militairen naar Amersfoort om dicht bij hun werkplek te zijn.

Anno 2022 is er nog steeds veel militaire aanwezigheid dankzij de Bernhardkazerne en natuurlijk oefenterrein De Vlasakkers. In deze publicatie van Jan Carel van Dijk worden aan de hand van foto’s alle Amersfoortse kazernes én veel militaire gebeurtenissen belicht. Leuk feitje: het in de stad gevestigde Regiment Huzaren Prins Alexander had jarenlang een Amersfoorter met de naam Doug Alexander als commandant.

Stichting Flehite Publicaties, 80 pagina’s, €14,95