Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, KPL Sanne Kingma

Oorlogsscenario voor stoorzenders

102 Elektronische Oorlogsvoering (EOV)-compagnie trainde eind januari in een oefenstrook rondom hun uitvalsbasis in ’t Harde. Tachtig militairen scherpten tijdens Raven Spirit 2022 hun capaciteiten aan in een uitdagend combat-scenario.

‘102’ is een van de sensoreenheden van het Joint ISTAR Commando en heeft onder meer Electronic Surveillance-elementen in de bewapening. Deze luisteren de communicatie van de vijand af en bepalen tevens zijn positie. Daarnaast heeft de compagnie Electronic Attack Elements die signalen in het elektromagnetisch spectrum kunnen verstoren. Hiermee kunnen ze de tegenstander het gebruik hiervan ontzeggen, bijvoorbeeld door het storen van radio’s. “Raven Spirit 2022 is voor ons erg belangrijk”, aldus operator sgt-1 Timon. “Zo oefenen we met collega’s die nieuw bij de eenheid gekomen zijn en is er aandacht voor basisvaardigheden zoals EOV-taken, communicatie, camoufleren en locatiebepalen.”

Robuuste multimount voor .50 en AGW

De .50 en de 40 mm automatische granaatwerper wordt gebruiksvriendelijker dankzij een ‘multimount’. Deze tool heeft rails die het mogelijk maken tegelijkertijd verschillende hulpmiddelen aan het wapensysteem te bevestigen. De landmacht krijgt eind 2022 als eerste krijgsmachtdeel ruim tweehonderd exemplaren. Op dit moment voert de Defensie Materieel Organisatie nog testen uit.

Sinds de introductie van nachtrichtmiddelen voor de .50 is er bij het CLAS al behoefte om meerdere richtmiddelen tegelijk op het zware machinegeweer te zetten. Nu moet de militair nog kiezen tussen het plaatsen van een dag- of nachtrichtmiddel. Dankzij de rails kan de schutter straks beide richtmiddelen tegelijk plaatsen.

In eerste instantie wordt de multimount gebruikt voor de richtmiddelen, maar hij biedt ook de mogelijkheid om andere hulpmiddelen, zoals licht, te plaatsen. Bijkomend voordeel: de multimount voorkomt schade aan de richtmiddelen omdat hij als buffer werkt. Bij de .50 vangt hij namelijk tachtig procent van de klap op die het richtmiddel anders volledig krijgt te verduren door de terugslag.

Aftellen naar de Invictus Games

In januari had Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim een krachtige boodschap voor de deelnemers aan de Invictus Games: “We are ready to go.” Op 16 april is het zover; de spelen vinden dan plaats in het Haagse Zuiderpark.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt het gebied omgetoverd tot ‘Invictus Games Park’, waar honderden deelnemers uit twintig landen de sportieve strijd met elkaar aangaan. Ze worden vergezeld door twee vrienden of familieleden, als beloning voor diens hulp tijdens het revalidatieproces. Het lange wachten van de sporters en hun aanhang wordt daarmee eindelijk beloond. Tijdens het zevendaagse evenement worden de volgende sporten beoefend: atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoor roeien, JLR Driving Challenge, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen. De kaartverkoop voor het evenement is eind vorig jaar gestart en tickets zijn verkrijgbaar op invictusgames2020.nl.

Eremetaal voor hulp na helikoptercrash

Zes jaar na de helikoptercrash in Mali ontvingen medics van het Korps Commandotroepen in december een Ereteken voor Verdienste in zilver. Korporaal b.d. Peter en sergeant Michiel verleenden eerste hulp en vochten voor het leven van de twee vliegers. 

Ze kregen het ereteken op hun kazerne in Roosendaal uit handen van Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots. “Het overviel mij een beetje. Zes jaar na dato. Maar het is een mooi gebaar”, aldus Peter. Michiel vult aan: “Het voelt ook dubbel. De aanleiding is ontzettend naar, maar de onderscheiding heel eervol.”

Bij de crash in Mali kwamen eerste luitenant Ernst Mollinger (26) en kapitein René Zeetsen (30) om. Michiel en Peter stonden als zogeheten quick reaction force klaar voor noodhulp. Na een noodoproep gingen zij direct per helikopter ter plaatse en verleenden eerste hulp. Ze konden niet voorkomen dat Ernst en René overleden.

De medics deden in Mali hun eerste operationele ervaring op. Ondanks hun onervarenheid raakten zij niet in paniek bij het aanzien van de neergestorte helikopter, zei Boots. […] “Het klinkt misschien vanzelfsprekend: twee medics van het KCT verlenen eerste hulp. Maar zo eenvoudig was het niet. Jullie hielden het hoofd koel in een bijzonder heftige situatie.” […]

Welkom Ollongren en Van der Maat

De nieuwe minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat hebben op 10 januari hun intrek genomen in het ministerie van Defensie in Den Haag. Het kabinet werd eerder die dag beëdigd door de koning.

Ollongren volgt Henk Kamp op, die sinds november vorig jaar minister was na het vertrek van Ank Bijleveld. Als minister is Ollongren verantwoordelijk voor het algemeen defensiebeleid. Zij gaat onder meer over de toekomstige samenstelling en toerusting van de krijgsmacht en de inzet. Ook internationale zaken als het NAVO- en EU-beleid vallen onder haar verantwoordelijkheden. Van der Maat krijgt als staatssecretaris de dossiers personeel, materieel en vastgoed. Voor Van der Maat is het zijn eerste politieke functie in Den Haag.

Defensie kan deze kabinetsperiode rekenen op 10,7 miljard euro extra. Dat geld gaat voor een groot deel naar het structureel versterken van de krijgsmacht. Zo worden opleidingen en trainingen verbeterd en komt er extra munitie.

Duidelijkheid over Tsjechische crew

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) is erin geslaagd duidelijkheid te geven over het lot van een Tsjechische vliegtuigbemanning. Vijf leden verdwenen nadat de Vickers Wellington T2990 waarin ze zaten op 23 juni 1941 door een Duitse nachtjager was beschoten. Slechts één bemanningslid wist de bommenwerper van de Royal Air Force te verlaten voor het toestel zich bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp in de grond boorde.

Tijdens de berging van het vliegtuigwrak werden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen geborgen. In het laboratorium in Soesterberg vonden identificatiespecialisten van de BIDKL bewijs dat de vijf nog in het toestel zaten. Daardoor staan de bemanningsleden niet meer te boek als vermist en krijgen ze alsnog een eervol afscheid. Dat is later dit jaar op een militair ereveld van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland. In het bijzijn van hun nabestaanden krijgt de Tsjechische crew er een laatste rustplaats.

Matthijssen bevelhebber in Afrika

Het commando over een internationale troepenmacht in Mali is sinds een paar weken in Nederlandse handen. Luitenant-generaal Kees Matthijssen heeft de bijna 14.000 blauwhelmen van VN-missie Minusma voor minimaal een jaar onder zijn bevel.

De Force Commander leidt de militaire component van Minusma, de missie waar Nederland de afgelopen jaren fors aan bijdroeg met onder meer onbemande vliegtuigen, boots on the ground, Apaches en Chinooks. Daarnaast is er een civiele en een politiecomponent.

Door veiligheid te brengen, creëert Minusma ruimte voor het politieke vredesproces. De landmachtgeneraal is naast Force Commander ook één van de naaste adviseurs van El-Ghassim Wane. Dit is de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN en het hoofd van de missie. Gedurende de periode dat Matthijssen aan het roer staat, levert Nederland vijftien extra militairen aan de staf in het Sahelland. Het gaat om een politiek, een militair en een juridisch adviseur, een tolk, assistenten en beveiligers.