Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto Operationeel Centrum Politie Limburg, Herman Zonderland, Airbornmuseum, De Gelderlander, AFP, eigen archief.

Lunch van de Landmacht

Vele honderden kinderen en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking zijn afgelopen maand verrast met een lunch van de landmacht. Aan-de-datum-voedsel, dat over was door afgelaste oefeningen, werd in mobiele veld- en satellietkeukens bereid en uitgedeeld in en rond Arnhem en in Tilburg.

Dat gebeurde op locaties van de Stichting Siza, die ondersteuning biedt aan kinderen en volwassenen met een beperking, autisme en niet-aangeboren hersenletsel. Vanwege het coronavirus is de dagbesteding van bewoners grotendeels weggevallen, waardoor zo’n lunch een welkome afleiding is. “De cliënten die hier wonen zijn al weken aan huis gebonden. Het trekt ze even uit de sleur”, vertelt Stefan van Horssen, teamleider van 1 van de locaties waar Defensie langskwam. 

Producten uit 1000-en voedselpakketten hebben een houdbaarheidsdatum en zomaar weggooien wil de krijgsmacht niet. Al sinds de uitbraak van COVID-19 wordt daarom voedsel weggegeven. Bijvoorbeeld aan voedselbanken en stichtingen waar mensen kunnen aankloppen die het niet zo breed hebben.

In de zorginstelling zijn kleinere porties gemaakt en aangevuld met lekkers als poffertjes en gehaktballetjes met satésaus. Onder meer de bami met kip en wafels met rozijnen vonden gretig aftrek. “Dat eten onze cliënten nooit. Ze hebben ervan genoten”, benadrukt Ilja Hak, begeleider dienstverlening en recreatie. Het valt hem op hoe betrokken de militairen zijn bij de vaak ernstig meervoudig beperkte bewoners. “Ze probeerden echt contact te maken en willen iets betekenen. Het lijkt bijna een eerbetoon aan onze cliënten."

Luchtmobiele Brigade schiet Airborne Museum te hulp

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen houden de komende tijd toezicht in het Airborne Museum in Oosterbeek.

Het recent gerenoveerde museum mag maandag weer de deuren openen voor maximaal 210 bezoekers per dag. “Maar veel van onze vrijwillige toezichthouders zijn wat ouder en vallen in een risicogroep voor corona. Toen heb ik de brigadecommandant om hulp gevraagd”, aldus museumdirecteur Sarah Heijse.

De rode baretten zijn elk jaar in september nauw betrokken bij de Airborne Herdenkingen in de omgeving van Arnhem. Heijse: “Ze vonden het leuk. Dus staan er nu voorlopig elke dag 3 militairen in ons museum.”

Het Oosterbeekse museum kan met de coronamaatregelen zoals die vanaf maandag gelden dit jaar maximaal 26.000 bezoekers ontvangen. Vorig jaar kwamen er nog ruim 100.000 mensen. Ook voor volgend jaar houdt Heijse rekening met beperkingen. "Gelukkig hebben Arnhem en de andere Airborne-gemeenten al toegezegd dat ze het museum niet laten omvallen. We zullen die steun nodig hebben, want we houden grotendeels onze eigen broek op. En sinds bekend is dat we krap zitten, hebben we al ruim 50.000 euro aan donaties gekregen. Dat is hartverwarmend. We gaan dus gelukkig niet failliet.”

Stijging meldingen gevonden explosieven neemt iets af

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft nog steeds de handen vol aan gevonden explosieven. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het aantal meldingen van explosieven, zoals granaten uit de Tweede Wereldoorlog, ‘fors’ toegenomen. De afgelopen weken ging het nog om 60 meldingen, 2 keer zoveel als het gemiddelde van 30 in een 'normale week'.

Op het toppunt in de coronacrisis kreeg de EOD wel 90 meldingen per week. Door de quarantaine gaan meer mensen aan de slag in de tuin of trekken zij de natuur in. "We zien een duidelijke piek als het gaat om explosieven die met een metaaldetector worden gevonden. 30 van de 144 meldingen de afgelopen 3 weken zijn gemeld door magneetvissers (14) en mensen die erop uit trokken met een metaaldetector (16)", weet majoor Peter Zaal van de EOD.

14 mei rukte de EOD uit naar het politiebureau in Heerlen, dat deels ontruimd was. Een hobbyist met een metaaldetector bracht onaangekondigd een Amerikaanse antitankmijn binnen. "Dat is niet de bedoeling", stelt Van de Zaal. "Denk je dat je een explosief ziet; houd afstand en bel direct de politie." Meer info: https://www.defensie.nl/onderwerpen/taken-in-nederland/explosieven-ruimen/explosief-of-verdacht-pakketje.

Nieuwe richtlijnen saamhorigheidsactiviteiten

Bij Defensie worden saamhorigheidsactiviteiten georganiseerd om de onderlinge verbondenheid te versterken. Met een beroep op de Wet Openbaar Bestuur (WOB) heeft mediabedrijf Talpa bij Defensie de uitgaven aan saamhorigheid en representatie over de afgelopen jaren opgevraagd. Vorige week zijn deze gegevens verstrekt. Hieruit blijkt dat binnen Defensie de uitgaven onderling sterk van elkaar verschillen.

Defensie onderkent nog steeds het belang van activiteiten die de onderlinge samenhang bevorderen. Het is de verantwoordelijkheid van de leidinggevende en commandanten om te bewaken dat deze activiteiten voortaan conform de richtlijnen worden uitgevoerd. Voor commando-overdrachten, afscheidsrecepties en ambtsjubilea zijn nieuwe kaders en richtlijnen vastgesteld. Al met al moeten deze richtlijnen ervoor zorgen dat Defensie verantwoord en op sobere wijze omgaat met de uitgaven in het kader van representatie en saamhorigheid.

De Bestuursraad heeft besloten dat voortaan per defensieonderdeel 1 en in bijzondere gevallen maximaal 2 keer per jaar een activiteit kan plaatsvinden. Daarbij verzorgt Paresto in principe de catering en wordt voor de bijeenkomsten een defensielocatie gebruikt. Defensiebreed gelden dezelfde uitgangspunten. Gemiddeld genomen zijn 2 bijeenkomsten voor overheidsorganisaties gebruikelijk.

Stilte bij herdenking Margraten spreekt luid

“Deze Amerikaanse mannen en vrouwen vergeten wij nooit. De stilte die zij achterlieten, spreekt luid. Zij betaalden de hoogste prijs, voor hun land én onze vrijheid.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten op de Amerikaanse begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Daar worden jaarlijks de Amerikaanse militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa.

Bijleveld: “Wij zijn het aan hen, onszelf en onze toekomstige generaties verplicht om als partners onze vrije democratische rechtsstaten te blijven beschermen. Want de oorlog en het gemis van deze helden zitten nu, 75 jaar later, nog steeds in ons.” Met deze laatste woorden refereerde Bijleveld aan een citaat van Koning Willem-Alexander uitgesproken op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook in Margraten woonde de koning de plechtigheid bij. 

Dankbaarheid
De minister noemde Margraten een eervolle plek en sprak over dankbaarheid voor de onmisbare Amerikaanse inzet bij de bevrijding en steun bij de wederopbouw. “Die oprechte dankbaarheid komt al 75 jaar lang tot uiting in Margraten”, zei ze.

Vanwege de coronacrisis was er geen publiek bij deze Memorial Day. Buiten minister Bijleveld, die namens de regering aanwezig was, waren er nog enkele hoogwaardigheidsbekleders. Zo vertegenwoordigde Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer de krijgsmacht. Verder waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij het eerbetoon en de hoogste NAVO-commandant in Europa generaal Tod Wolters. Traditiegetrouw brachten F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een eregroet in de Missing Man Formation.

Negatief ambtsbericht majoor Marco Kroon

Defensie heeft maatregelen getroffen tegen majoor Marco Kroon. Er komt een melding in zijn personeelsdossier die invloed heeft op zijn verdere loopbaan.

De Ridder Militaire Willemsorde werd december vorig jaar door de rechter veroordeeld tot een taakstraf, nadat hij tijdens carnaval een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een agent.

Kroon behoudt zijn Militaire Willemsorde wel. Hij kreeg de hoogste militaire onderscheiding in 2009 uit handen van Koningin Beatrix voor zijn moedige en beleidvol optreden in Afghanistan. In een reactie op de maatregel van Defensie laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten dat Kroon de boodschap dat hij het uniform nu weer aan mag, positief vindt. De majoor wordt wel overgeplaatst naar een functie waar hij zich zal bezighouden met veteranenzaken.

Arnhem-veteraan Sandy Cortmann overleden

In zijn woonplaats Aberdeen (Schotland) is vorig weekeinde de 97-jarige oorlogsveteraan Alexander Cortmann overleden.

De man werd bekend als 'knuffelveteraan' toen hij vorig jaar even terugkeerde naar Nederland, 75 jaar nadat hij met zijn parachute landde op het slagveld bij Arnhem in september 1944. Dat Cortmann had meegedaan aan operatie Market Garden was onbekend en werd bij toeval ontdekt. Vorig jaar keerde hij voor het eerst terug en bezocht onder meer het graf van zijn maat, soldaat Gordon Matthews in Oosterbeek. Hij kwam om bij de Slag om Arnhem. 

Ook maakte Cortmann vorig jaar een tandemsprong met een lid van het Britse parachuteteam 'The Red Devils'. De bejaarde veteraan landde veilig op de Ginkelse Hei en vertelde de pers dat hij het terrific vond, maar het nooit meer zou doen. Na de landing klonk een ovationeel applaus van de tienduizenden aanwezigen. Bij de plechtigheden rond de herdenking werd Alexander 'Sandy' Cortmann onder meer voorgesteld aan Prinses Beatrix.

Minder dan 8600 Amerikaanse militairen in Afghanistan

Het terugbrengen van de Amerikaanse troepensterkte in Afghanistan verloopt sneller dan gepland. Er zijn nu minder dan 8600 Amerikaanse militairen. Washington heeft eind februari met de Taliban afgesproken dat de VS onder voorwaarden het aantal troepen half juli zouden verminderen van 13.000 naar circa 8600. Amerikaanse functionarissen laten weten dat dit al is gebeurd.

Volgens The New York Times krijgt president Trump deze week enkele scenario's voorgelegd voor het terughalen van alle militairen. Trump heeft een voorkeur voor het 'snelste' schema. Daarmee zouden tijdens de presidentsverkiezingen in november geen Amerikaanse troepen meer in Afghanistan zijn. Aan de Taliban is in de onderhandelingen beloofd dat de Amerikanen halverwege 2021 helemaal zouden vertrekken, mits alles goed zou gaan. 

De Taliban en de VS spraken met elkaar af minder geweld te gebruiken en de Taliban zouden over een bestand en duurzame vrede gaan praten met andere partijen in het land.

De Taliban zijn extremistische soennieten van een bevolkingsgroep uit het oosten en zuiden van het land. Ze voerden een schrikbewind in de periode 1996-2001 in vrijwel heel Afghanistan. De VS vielen in 2001 binnen, maar de strijd ging door en het werd de langste oorlog die de VS hebben gevoerd.

Stem op CommunicatieTalent 2020

Patrick Regan, communicatieadviseur bij de landmacht, is een van de 3 talenten die in de race zijn voor de titel CommunicatieTalent 2020. De prijs is een erkenning van een bijzondere prestatie binnen het vakgebied Communicatie voor een professional niet ouder dan 30 jaar.

In juni 2019 richtte Patrick Landmacht FM op, het podcastkanaal van de Koninklijke Landmacht. Als interviewer, geluidsman, editor, producer, promotor en redactiechef is hij verantwoordelijk voor 2 podcasts: ‘Mijn Missie’ en ‘De Landmacht’. In ‘Mijn missie’ interviewt hij wekelijks burgers, militairen en zoekt hij verdiepende verhalen uit onze organisatie. ‘De Landmacht’ gaat ieder seizoen in op een specifiek onderwerp, van de samenwerking met het bedrijfsleven tot de missie in Litouwen.

Op donderdag 28 mei hebben alle finalisten een digitaal interview met de vakjury gevoerd. Met de uitslag hiervan én met een zevende stem -de publieksstem- die nog te verdienen valt, vormt dit de uitslag van de verkiezingen. Regan: “De finaleplaats is natuurlijk supertof en ik vind het een eer dat onze podcasts bredere erkenning krijgen. Ik zie het ook echt als bevestiging dat dit medium een mooie toekomst heeft. Zowel binnen de landmacht als daarbuiten.” 

Je kunt tussen 1 juni en 12 juni via de website van Cday.nl je stem uitbrengen. Hier kun je je ook aanmelden voor de livestream van de finale op 16 juni, waarin bekend wordt gemaakt of Patrick met de titel CommunicatieTalent 2020 naar huis gaat.