Tekst RITM Saminna van den Bulk
Foto KPL Barend Westerveld, Mediacentrum Defensie, secties Communicaties KL, diversen

Explosieve stijging aantal gevonden explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de handen vol aan gevonden explosieven. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het aantal explosieven, zoals granaten uit de Tweede Wereldoorlog, ‘fors’ toegenomen. 

Door de quarantaine gaan meer mensen aan de slag in de tuin of trekken zij de natuur in, soms met metaaldetector in de hand. Majoor Peter van de EOD noemt nog een opvallende bron: “Kringloopwinkels melden vaker de vondst van een mogelijk explosief, nu mensen het huis opruimen.” In de afgelopen week kwamen er bij de EOD al 69 meldingen binnen, tegenover zo’n 25 tot 30 meldingen in een ‘normale’ week. Alleen in het weekend van 26 april kwamen er al 25 meldingen binnen. “Door de coronamaatregelen zijn de ruimploegen kleiner waardoor er wel meer ploegen beschikbaar zijn. Per dag zijn constant 6 ploegen op pad”, weet de majoor.

Explosief gevonden? Blijf uit de buurt, stop met werkzaamheden in de directe omgeving en waarschuw meteen de politie. Meer info:https://www.defensie.nl/onderwerpen/taken-in-nederland/explosieven-ruimen/explosief-of-verdacht-pakketje.

Landmachtmilitairen helpen Voedselbank

Meer dan 40 militairen steken sinds 7 april hun handen uit de mouwen bij 3 distributiecentra van de Nederlandse Voedselbank. De centra in Amsterdam, Tilburg en Haaglanden kampen met een tekort aan personeel en levensmiddelen door de coronacrisis. 

Defensie zet tot 1 juli voornamelijk jonge onderofficieren van de landmacht in. Hun taak is om te ondersteunen en te adviseren op het gebied van logistiek en leidinggeven. Zo helpen zij de distributiecentra de levensmiddelen weer op de juiste plek te krijgen. Een belangrijke opgave, aangezien in Nederland zo’n 12.000 gezinnen afhankelijk zijn van de Voedselbank. 

Daarnaast kampte Voedselbank met minder aanbod door het hamsteren in de supermarkt. Ook daar bood de krijgsmacht de helpende hand. Tientallen pallets levensmiddelen, onder andere bedoeld voor een door de coronacrisis afgelaste schietoefening in Duitsland, werden in de afgelopen weken aan de Voedselbank geleverd. 

Oud-commandant Leo Beulen (59) gedecoreerd

Voormalig commandant van de Koninklijke Landmacht luitenant-generaal b.d. Leo Beulen mag zich sinds vorige maand Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden noemen.

‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…’ Befaamde woorden, die voormalig commandant Beulen op 23 april hoorde. Minister Ank Bijleveld verraste hem telefonisch met het goede nieuws. De huidige C-LAS luitenant-generaal Martin Wijnen feliciteerde zijn voorganger via Facetime. “Leo is trots - en wij ook! - op deze ultieme erkenning en waardering voor alles wat hij heeft betekend voor de landmacht!”, laat hij weten op zijn Facebookpagina.

Luitenant-generaal b.d. Beulen kreeg de onderscheiding vanwege zijn bijzondere inzet voor de Nederlandse staat, als hooggeplaatste militair in diverse functies. Hij nam in augustus 2019 afscheid als commandant. 

Militairen koken voor honderden Hagenezen

Landmachtmilitairen voorzagen 24 april honderden inwoners van Den Haag van een maaltijd. Het eten ging naar ouderen, die door de crisis aan huis zijn gekluisterd, en naar mensen met een kleine beurs. 

De maaltijden, die in eerste instantie waren bedoeld voor militairen die op oefening zouden gaan, werden bereid op de Frederikkazerne en daarna bij mensen thuis afgeleverd. Hagenees en ex-militair Martin kreeg een bak Italiaanse pasta en kon dat zeker waarderen. “Zelf kom ik in deze tijd niet veel buiten om boodschappen te doen.”

Pantsergenisten vechten tegen natuurbrand

Met een stoplijn van 400 meter lang en 40 meter breed wisten militairen van 13 Lichte Brigade in samenwerking met de brandweer en blushelikopters van de luchtmacht een halt toe te roepen aan de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. 200 hectare bos en hei ging in vlammen op. 

Een klus op het lijf geschreven van de 15-koppige bemanning van 41 Pantsergeniebataljon. De eenheid is getraind op het creëren van hindernissen voor de vijand of het verwijderen van blokkades om doorgang te maken voor eigen mensen. De militairen rukten op de avond van 21 april uit met 2 Leopard-2 tanks met schuif, een tankwagen en 2 diepladers. Met wortel en al werden de bomen weggehaald en aan kant geschoven. De hele nacht ploegden zij voort. “We staan altijd paraat voor dit soort klussen”, aldus majoor Tjip Prins. Hij is trots: “Dankzij de stoplijn is het vuur niet overgeslagen en in bedwang gehouden.” Doordat het vuur zich niet verder verspreidde, konden Chinooks van de luchtmacht gericht hun bambi-buckets op het brandende gebied legen.

Hoe de brand kon ontstaan is vooralsnog onduidelijk. 4200 inwoners van het nabijgelegen Herkenbosch werden geëvacueerd. De mensen konden donderdag weer terug naar huis. 

Elias, nu ook thuis

Thuiswerken met Elias? Dat kan! Voorheen was de command & control-applicatie voor landoptreden enkel beschikbaar via Titaan of het Battle Field Management System. JIVC-afdeling Landgebonden IT heeft Elias nu voor heel Defensie beschikbaar gemaakt op Mulan, zowel op Thin als Fat Client.

Een grote stap voorwaarts, aldus kolonel Arjen Straver, hoofd Landgebonden IT. “Militairen kunnen nu thuis of op de kazerne hun oefening voorbereiden in Elias. Dat is echt uniek.” Aanvankelijk was de bedoeling om voor alle eenheden een introductie over Elias op Mulan te houden. Dit is door de uitbraak van het coronavirus van de baan. In plaats daarvan is gekozen voor een versnelde invoering en het digitaal informeren van eenheden. Specifieke eenheden (11 Luchtmobiel, 13 Licht, staf CLAS en TOC) kregen wel een maatwerk opleiding en ondersteuning vanuit Landgebonden IT.

MatLogCo print ‘selfiestick’ voor paspoort

Paspoorten controleren én anderhalve meter afstand houden: een probleem voor marechaussees en politieagenten. De 3D-experts van het Materieellogistiek Commando Land (MatLogCo) printten een paspoorthouder om hun collega’s uit de brand te helpen.  

De geprinte clip, waar zowel een rijbewijs als een paspoort in past, is aan de tip van de uitschuifbare wapenstok te bevestigen. Inmiddels zijn er zo’n 500 clips geproduceerd. De 3D-printers van het Additive Manufacturing Expertise Center (AMEC) van MatLogCo kunnen 18 clips tegelijk printen. 3D-specialist Tim Julsing: “We doen er alles aan om aan de vraag te voldoen. We produceren momenteel niet alleen voor de KMar, maar ook een oplage voor de politie. De komende periode blijft het druk, want er spelen nog meer coronagerelateerde zaken.”

Militaire zorgprofessionals in actie

Overal in Nederland duikt militair zorgpersoneel op om een steentje bij te dragen tijdens deze coronacrisis. Een kleine greep uit de inzet. 

Woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten riep de hulp in van de krijgsmacht vanwege ziekte onder eigen personeel. Defensie levert sinds 21 april een algemeen militair arts, 3 verpleegkundigen en 6 verzorgenden voor zowel individuele als geneeskundige zorg. De Regenboog is niet de enige die om zorg verlegen zat. Sinds 20 april werken er ook 27 militair verpleegkundigen in 11 verpleeghuizen in Amsterdam en Amstelveen, waar honderden hulpbehoevenden wonen of verblijven. Diezelfde week kreeg het Zaans Medisch Centrum 6 militaire verpleegkundigen van Defensie, ter ondersteuning van de zorgtaken. 

Elke dag zetten de militairen van de Koninklijke Landmacht hun schouders er weer onder, om een bijdrage te leveren in de strijd tegen het coronavirus. Een actueel overzicht van de krijgsmachtbrede inzet is te vinden op https://www.defensie.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Het overzicht wordt iedere dag ververst. 

Youtubeserie 'Wolfpack' van de Koninklijke Landmacht

‘The Wolfpack’: YouTube-serie over missie Litouwen

In de serie 'The Wolfpack' volg je 5 collega’s van het Vuursteuncommando op hun eerste missie in Litouwen. Neem een kijkje in hun dagelijkse leven en zie hoe ze het zwaarste geschut van de Nederlandse landmacht besturen: de pantserhouwitser. De eerste aflevering is vrijdag 1 mei online gegaan. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering om 19:45u. Bekijk aflevering 1 via deze link. https://www.youtube.com/watch?v=0A4KULdhs-M