07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

‘De beste versie van jezelf’

Tekst RITM Saminna van den Bulk
Foto SGT Sjoerd Hilckmann en KAP Evert-Jan Daniels, archief Mediacentrum Defensie

C-cie 17 Painfbat start Fuseliers Performance Program

Gezond, inzetbaar en weerbaar. Met het Fuseliers Performance Program (FPP) werkt de Charlie ‘Beren’-compagnie (C-cie) van 17 Pantserinfanteriebataljon aan haar ‘grootste goed’: de mens.

Het initiatief kwam van bataljonscommandant luitenant-kolonel George Dimitriu, die wilde investeren in zijn mensen. “Zodat zij de beste versie van zichzelf kunnen worden”, vertelt Dennis Gorree. Als Fieldlab Manager Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie voor 13 Lichte Brigade stond hij aan de wieg van het Fuseliers Performance Program. Het mes snijdt aan 2 kanten: “We willen goed zorgen voor de mensen in onze organisatie en tegelijkertijd het operationeel vermogen van onze eenheden verbeteren. Zodat zij, wanneer dit van hun gevraagd wordt, op de top van hun kunnen presteren.”

Verschillende factoren zijn van invloed op die prestaties, legt Gorree uit, bijvoorbeeld het mentale component. Zit de fuselier als mens goed in zijn vel? Is hij als militair klaar om optimaal te presteren in zijn taak?  Daarbij komt de fysieke inzetbaarheid. Is de militair belastbaar genoeg en heeft hij de juiste fitheid om de taak zo goed mogelijk uit te kunnen voeren? Mentaal en fysiek welzijn en presteren gaat niet optimaal zonder goede voeding: een derde component van het FPP. Ook slaap maakt onderdeel uit van het programma, want 8 uur aaneengesloten slapen is soms een luxe. Gerichte powernaps kunnen dan bijvoorbeeld uitkomst bieden.

Dennis Gorree: “We willen goed zorgen voor de mensen in onze organisatie en tegelijkertijd het operationeel vermogen van onze eenheden verbeteren.”

Naar de basis

De start van de proef was 8 januari. Met een meting, zoals vragenlijsten en een Algemene Militaire Fitheidstest, werd gekeken wat het niveau van de militair op dat moment was. Het bouwen aan kennis volgde. “We begonnen met de theorie en workshops op gebied van de verschillende domeinen. Met inzicht in je eigen niveau, de juiste kennis, vaardigheden en hulpmiddelen, heb je de mogelijkheid om met gerichte acties je eigen situatie te optimaliseren.”

Kevin, 23, fusilier-1

“In het begin dacht ik: leuk project, maar ben benieuwd of dat iets wordt. Tot nu toe bevalt het FPP mij erg goed. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik  mijn algehele conditie kan verbeteren. Daar leg ik nu mijn focus op in trainingen. We zijn er met de eenheid een stuk sportiever op geworden. Gedrevener. Ik hoop dat FPP na de coronacrisis doorgaat, vooral om de lessen. Ik zou graag qua voeding en sport nog verbeteringen willen behalen.”

Eerst de expertise tot je nemen, dan meenemen in de praktijk. Kijkend naar de fysieke training, werken de ‘Beren’ nu bijvoorbeeld met een specifiek trainingsschema. 2 keer per week sporten de fuseliers samen. Ook op oefening is hiervoor tijd ingeruimd. Daarnaast traint iedere deelnemer ook individueel binnen het sportprogramma. “Daarmee kun je aan de slag met exact dat onderdeel waarop jij nog vooruitgang kunt boeken”, aldus Gorree. Kortom: “We willen de militair inzicht geven in waar hij staat, waar hij naar toe ‘moet’ en hem daarbij de regie geven, waarbij ‘de baas’ zorgt voor de faciliteiten.”

Tijdens kazerneweken, maar ook tijdens oefening: voor de fuseliers is structureel tijd ingeruimd voor FPP.

Telkens de strafschop nemen

Het programma laat mensen bij zichzelf stilstaan, merkt sergeant-majoor Ronald van Vliet. Hij is de onderofficier operatiën van de compagnie. “Veel mensen binnen de eenheid zitten al wat langer op functie. Wij proberen ze nieuwe inzichten te geven.” Neem de mentale vaardigheden. “Stel je een schietserie voor. Je loopt met je peloton door het bos en bent gespannen. Hoe blijf je dan rustig? We geven mensen handvatten.” Zo kwam er een sportpsycholoog langs met tips. “Bijvoorbeeld meermalen een filmpje afspelen in je hoofd, waarin je de schietserie visualiseert. Net als een topvoetballer die onder grote druk een strafschop moet nemen. Door jezelf in je hoofd voor te bereiden, neemt de spanning af.”

Olaf, 21, fuselier-1

“Vaak wordt er gekeken naar verbetering van materieel; nu wordt er echt gekeken naar ons, als persoon. Een goed initiatief, denk ik. Vooral fysiek is de bewustwording een stuk groter geworden. Helemaal nu we meer mogen sporten tijdens werk: erg prettig. Verder hebben we lessen en workshops gehad over voeding. Dat had wat mij betreft wel wat uitgebreider gemogen, bijvoorbeeld door een specifiek eetschema per persoon. Ook heb ik een les over het mentale stuk gevolgd. Dat trok mij nog niet echt. Misschien dat dat nog komt, als we daar nog meer achtergrondinformatie over krijgen.”

Militair/mens

Van Vliet ziet de verantwoordelijkheid onder zijn mensen groeien. Een sporthorloge dat je constant monitort, motiveert om te bewegen. Mensen groeien, ook op persoonlijk vlak. Laagdrempeligheid is hierbij een sleutelwoord. “Meerdere mensen schreven zich in voor de workshop Werk en Gezin. Makkelijk benaderbaar, omdat we die direct binnen het FPP aanbieden. Zo word je niet alleen beter als militair of eenheid, ook als persoon.” 

Een schietserie vooraf visualiseren in je hoofd kan al tot betere prestaties leiden. “Net als een topvoetballer die onder grote druk een strafschop moet nemen. Door jezelf in je hoofd voor te bereiden, neemt de spanning af.”

Blijvertje

Aanvankelijk zou het programma een half jaar duren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. “De activiteiten liggen nu grotendeels stil. Dit geeft ons wel de kans tussentijds te evalueren hoe het FPP bevalt”, zegt Gorree. Na het zomerverlof is de herstart van het programma. Eerst wat herhalingen, dan verder waar de club gebleven was. In ieder geval tot eind dit jaar. Van Vliet besluit: “Persoonlijke ontwikkeling stopt niet met een jaar, dus ik denk dat we het programma ook in 2021 structureel wegschrijven. Wat mij betreft is FPP een blijvertje.”

Elroy Lemmens, korporaal

“Ik ben als mental coach bij FPP betrokken. Ik observeer: wat gebeurt er? Waar liggen de behoeftes? Soms kan een gesprekje op de gang, met een militair die een blessure heeft opgelopen, al een verschil maken. Of iemand die elke vrijdag voorop wil lopen, maar dan wel 3 dagen last heeft van z’n knie. Vraag is dan: van wie moet je vooroplopen?

We geven mensen gereedschap mee om meer bij zichzelf stil te staan. Daar horen omgaan met druk en stress ook bij. Die tools gebruiken en in beweging komen leer je door het te doen. Door de coronacrisis hebben we dat onderdeel nog niet af kunnen maken. Ik heb gemerkt dat er nog veel meer in zit. Na het zomerverlof gaan we weer doorpakken.”

Het FPP is een samenwerking tussen Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI), Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie (TGTF), LO&Sport, zorgmedewerkers (zoals Bedrijfsmaatschappelijk Werk) en 17 Painfbat GFPI. 

Het programma is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen: de onderdelen zijn ook ‘los’ in te voeren, naar behoefte van een eenheid. Gekeken wordt of het FPP in de toekomst binnen meerdere compagnieën uitgerold kan worden. Geïnteresseerd in het project of meer informatie? Neem dan contact op met Dennis Gorree: d.gorree@mindef.nl.