Tekst Arno Marchand
Foto Tective Robotics, Jarno Kraayvanger, internet

Snel prototypen voor snel resultaat

Coronatijd, dus ontwikkelingen staan stil? Zeker niet, want het CLAS en haar partners blijven zich op innovatief gebied voorbereiden op de toekomst. Tective Robotics, winnaar van de Defensie Innovatie Competitie, is druk bezig met het bouwen van een prototype van hun ‘SkyHive’. Wat is dat en hoe kan deze uitvinding zorgen voor Red Force Tracking?

‘De zwerm kan zich zelfstandig over een gebied tot 5 kilometer verspreiden’

Letterlijk vertaald is een hive een (bijen)korf. Daarmee is meteen de taak duidelijk: een thuisbasis voor een zwerm. In dit geval een zwerm drones, per stuk zo’n 30 tot 45 cm groot. De basis van de SkyHive is de lanceermodule die ruimte biedt aan maximaal 10 drones die daarin ook worden opgeladen. De zwerm kan zich zelfstandig over een gebied tot 5 kilometer verspreiden; drones vormen dan onderling een communicatienetwerk en herkennen door hun camera’s vijanden. Zo kunnen ze Red Forces live volgen, tracken. Die kant-en-klare informatie gaat via het netwerk naar de operators in een eenheid. Valt een drone uit, nemen andere de taak over of worden nieuwe gelanceerd.

SkyHive is een geautomatiseerd dronedeploymentsysteem dat wordt vervoerd op de rug van een militair of op een voertuig zoals een Milrem of Fennek.

‘Vooral aanpassingen doen op het gebied van veiligheid’

Bestaand

Dat kan nu alleen nog op papier, maar dat verandert snel. Want in plaats van alles zelf uitvinden, maakt de 2-mans start-up Tective gebruik van bestaande technieken, zoals commerciële drones en oplaadstations. “Die voegen we samen tot een nieuw product”, legt medeoprichter Mattijs Otten uit. “Daarin ligt onze uitdaging.” Zakelijk partner Jeffrey Miog vult aan: “We moeten vooral aanpassingen doen op het gebied van veiligheid. Een drone moet bijvoorbeeld ook weer terugkomen – anders heb je er teveel van nodig – maar dan wel zodanig dat de vijand niet weet waar je eigen troepen zitten.”

‘Simpelweg een concept tonen en met de eindgebruiker overleggen’

Tegenovergesteld

Otten en Miog kennen elkaar van de Technische Universiteit Delft. Nadat ze dit jaar de Defensie Innovatie Competitie wonnen, willen ze nu zo snel mogelijk een werkende demonstrator bouwen. Dat is precies zoals luitenant-kolonel Martijn Hädicke, kennisadviseur Robotica en Autonome Systemen (RAS), het graag ziet. “Simpelweg een concept laten zien zoals ze het voor ogen hebben en dan met de eindgebruiker overleggen ‘wat leren we hiervan?’ Dat vind ik fantastisch. We zijn als defensieorganisatie gewend om risicomijdend te werken en zijn verzot op het maken van plannen en formuleren van eindeisen. Wij doen hier precies het tegenovergestelde.”

Jeffrey Miog en Mattijs Otten van Tective Robotics
Miog en Otten van Tective ontmoetten elkaar op de TU Delft bij het Robotica-instituut: “Gaaf dat we de DIC hebben gewonnen. Dat bewijst voor ons de noodzaak van een systeem als de SkyHive.”

‘Je hebt niet in 1 keer een perfect ontwerp’

Ervaren

Wat is nu de vervolgstap? Zo snel als in deze tijd mogelijk is, wil Hädicke Tective een gebruikerservaring geven. “Hoe werkt een peloton van de landmacht? Je kunt het ze vertellen, maar ga maar mee om dat te ervaren.” Stap 2 is het maken van een prototype. “Laat het maar zien aan die jongens. Dan kunnen zij reacties geven en weet Tective waarmee het verder moet. Je hebt niet in 1 keer een perfect ontwerp. Onze strategie is snel en praktisch beginnen en daardoor heel veel leren.”

Otten: “Een zwerm drones met een zelfontplooiend sensornetwerk is een robuuste aanpak voor Red Force Tracking: valt 1 drone uit, blijft het systeem overeind.” Afbeelding: Tective Robotics

2 jaar tot werkend ontwerp

Tective krijgt als winnaar €200.000 en 2 jaar de tijd om tot een werkend ontwerp te komen. Hädicke: “Ze werken in die tijd aan 2 zaken: de ‘dronescontainer’ en het communicatienetwerk van de drones onderling dat verbinding heeft met het grondstation. Die techniek is al werkend, maar nog niet met ons Battlefield Management Systeem.”

‘Innovatie moet geen speeltje zijn’

Welgemeende felicitaties van brigadegeneraal Maas voor de start-up Tective Robotics.

Ideeën genereren binnen de eigen eenheid

Voor brigadegeneraal Jan-Willem Maas, juryvoorzitter van de innovatiecompetitie en commandant 13 Lichte Brigade waar de RAS-eenheid onder valt, is innovatieve ontwikkeling rond robotica erg belangrijk. “Samenwerken met een start-up als Tective sluit perfect aan bij mijn persoonlijke drive dat we meer naar buiten moeten. Tegelijkertijd is de DIC een katalysator: wat daar ontwikkeld wordt, genereert ideeën binnen onze eigen eenheid.

Innovatie moet geen speeltje zijn, maar een onderdeel van de driehoek mens, technologie en nieuwe concepten, waarmee je als militaire organisatie beter wordt. Ik heb er absoluut vertrouwen in dat Tective over 2 jaar met een goed en bruikbaar product komt.”