07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Achter de schermen

…bij Team CTER Intelligence

Team CTER Intelligence van de Koninklijke Marechaussee onderzoekt alles wat een relatie heeft met Contra-Terrorisme Extremisme en Radicalisering binnen het domein van onze organisatie. Het team toetst incidenten binnen de Grenspolitietaak, Bewaken en Beveiligen en de Internationale en Militaire Politietaken. “Eigenlijk is CTER een satéprikker door alle taakvelden heen”, vat kapitein en teamleider Thijs (*) het werk samen. “CTER zie je overal in terugkomen.” 

Thijs is teamleider van het Informatieknooppunt CTER (IKP CTER), dat onderdeel is van CTER Intelligence. Het duiden van signalen van bijvoorbeeld radicalisering behoort tot de kerntaken van het team. Evenals onderzoek naar personen. Daarnaast heeft het IKP CTER een adviesrol richting de operatie. Het team is 24/7 bereikbaar en bestaat grotendeels uit militairen.

IKP CTER analyseert en veredelt CTER-signalen en mutaties uit verschillende taakvelden van de Marechaussee. Het team schrijft rapportages over personen, voert Open Source Intelligence (OSINT)-onderzoeken uit en werkt intensief samen met partners zoals de Nationale Politie en Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ten slotte ondersteunt het team operaties, deelt het belangrijke informatie en fungeert het als kenniscentrum voor onze organisatie.

Tekst: Coen Heil | Foto’s: sergeant-majoor Maartje Roos

Dreigingsniveau

Juist vanwege het huidige dreigingsniveau in Nederland (niveau 4, substantieel, red.) is het team heel relevant. Zo zijn er diverse stromingen waarnaar onderzoek wordt gedaan. “Denk aan rechts-extremisme, jihadisme, separatisme, links-extremisme en anti-institutioneel extremisme”, somt Thijs op. “De dreiging is er dagelijks en steeds in ontwikkeling. Er zijn namelijk veel links met de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld.” De teamleider omschrijft het CTER-landschap dan ook als een lavalamp. “Iedere keer brokkelt er iets af en vervolgens smelt het weer samen. Daarom moeten wij continu op de hoogte blijven van modus operandi, trends en ontwikkelingen.”

Signalen

IKP CTER zoekt naar plotselinge veranderingen die verband houden met CTER en probeert deze te onderzoeken. Dit gebeurt onder andere door haar expertise en beschikbare politie-informatiesystemen te raadplegen. Het verkregen beeld leidt tot een duiding, die per casus kan variëren. Afhankelijk hiervan wordt deze informatie gedeeld met relevante belanghebbenden, bijvoorbeeld de CTER Intellcel van de politie. Indien nodig wordt aanvullende informatie opgevraagd bij ketenpartners. Zoals bij een bericht van de politie of IND over een verdacht persoon. “Neem een verdachte situatie op de luchthaven Schiphol”, noemt Thijs een praktijkvoorbeeld. “In dat geval volgt er contact met ons, waarna wij met een advies komen. Als er inderdaad sprake is van een CTER-waardig signaal, kunnen daar mogelijke namen van personen uit voortkomen”, legt hij uit. “Aansluitend doen wij dan met de nodige voorzichtigheid verder onderzoek.”

Duiden

Om alle signalen te kunnen duiden en trends en fenomenen te omschrijven is een hoop kennis vereist. “Wij zijn een team van de afdeling Intelligence, waarbij je heel veel stukken moet lezen om op de hoogte te blijven. Dat maakt ons werk ook uniek”, benadrukt Thijs. “Dit vraagt om uiterste precisie en concentratie.” CTER Intelligence levert bovendien als partnerdienst een bijdrage aan het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opstelt en voorziet van updates.

Wekelijkse briefing

Ook de eigen Open Source Intelligence (OSINT) van onze organisatie is een belangrijke informatiebron voor CTER Intelligence. De informatie over verdachte zaken die deze collega’s aanleveren uit openbare bronnen, zoals internet, is van essentieel belang. Zowel op persoonsniveau als op het gebied van trends en ontwikkelingen. “Iedere dinsdag bespreken we in een briefing operationele casuïstiek, trends, fenomenen en andere CTER-gerelateerde zaken”, vertelt Thijs. “Onder meer de recherche en onze coördinator sluiten hierbij aan. Op deze manier blijft iedereen goed op de hoogte.”

Nieuwsjunks en data

Onlangs viel in Syrië het regime van president Bashar al-Assad, dat sinds 2000 aan de macht was. Hierna kwam binnen het team het app-verkeer onmiddellijk op gang. Niet in de laatste plaats vanwege de nieuwsgierigheid van de medewerkers. “Hier werkt inderdaad een apart slag volk”, beaamt Thijs. “We zijn allemaal nieuwsjunks met een brede algemene kennis.” Duiding voordat er ongefundeerde informatie wordt gebruikt is en blijft halszaak. “De chaos die vaak ontstaat bij heftige gebeurtenissen bemoeilijkt ons proces. Daarom moeten wij in de chaos altijd eerst een lijn zien te ontdekken.”

Al met al verzet CTER bergen belangrijk en omvangrijk werk, besluit Thijs. “Onze werkzaamheden zijn wellicht onzichtbaar, maar ontzettend belangrijk.”

(*) Wegens privacyredenen is gebruik gemaakt van gefingeerde namen. De echte namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie.