… eerste luitenant Ghislaine, examensamensteller Bureau Examinering
Wie binnen de Marechaussee een examen aflegt, praktijk of theorie, komt vrijwel altijd in aanraking met het Bureau Examinering. “Wij zijn het eindpunt van de opleiding en het (door-) startpunt van de loopbaan”, vat examensamensteller eerste luitenant Ghislaine samen. Maar het bureau doet veel meer dan louter surveilleren bij toetsen. KMarMagazine liep een ochtend mee.
De examens zijn niet alleen voor nieuwe wachtmeesters of marechaussee-beveiligers. “Ook de officieren in opleiding en leerlingen van het Dienjaar examineren wij”, vertelt Ghislaine. “Maar ook mensen die al in de praktijk werken en externe bedrijven. Denk aan medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of gemeenten die een documententraining ondergaan.”
Die examens worden afgenomen op het Opleidings- en Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn, maar ook op locatie binnen het Landelijk Tactisch Commando en bij externe partijen. Het is een grove schatting, maar volgens Ghislaine worden voor de Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar en de Leergang Marechaussee Beveiliger al op jaarbasis zo’n 25.000 examens afgenomen. “Dan rekenen we de externen en de functieopleidingen nog niet eens mee.”
Het Bureau Examinering toetst op kennis, vaardigheden en gedrag. Maar voor de kwaliteit van de examens spart Ghislaine met de ‘vakinhoudelijk personen’, zoals zei dat noemt. Haar rol is het om vragen op een examen te beoordelen op validiteit, transparantie, puntenverdeling en kennispunten. “Een makkelijke vraag bijvoorbeeld, hoef je niet met 10 punten te belonen. Daar komt het sparren om de hoek kijken: wat is een makkelijke vraag? Samen met inhoudelijke partners beoordelen wij dit.”
Naast het feit dat examens aan de kwalitatieve eisen moeten voldoen, moeten ze ook actueel zijn. Zo voorkom je dat er vragen gesteld worden die in de praktijk niet meer gangbaar zijn. Maar ook de methodiek ontwikkelt zich door. Ghislaine: “We kijken naar virtual reality als examenmiddel en zijn ook bezig met hoe om te gaan met neurodiversiteit. Daarnaast zijn we betrokken bij de doorontwikkeling van het onderwijs en wat daar bij komt kijken qua examens, en denken we mee over de examinering binnen de nieuw op te richten Opsporingscampus. Het is precies die diversiteit aan werkzaamheden dat dit werk zo leuk maakt.”
Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?
Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.