08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

Ministerraad akkoord met grenscontroles

De ministerraad heeft ingestemd met de uitvoering van controles aan de binnengrenzen met Duitsland en België.

Deze controles vinden plaats op basis van artikel 25 van de Schengengrenscode. In dat artikel staat dat het een Europese lidstaat is toegestaan om, in het geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde of binnenlandse veiligheid, tijdelijk opnieuw toezicht aan de binnengrenzen met andere lidstaten in te voeren.

Het is aan de commandant van de Koninklijke Marechaussee om hier, per eind november 2024, uitvoering aan te geven binnen de beschikbare capaciteit. Er wordt nu binnen de organisatie, in overleg met het bevoegd gezag, geïnventariseerd hoe aan deze opdracht uitvoering kan worden gegeven.

Samen tegen grensoverschrijdende criminaliteit

De jaarlijkse Chefbesprechung heeft medio oktober plaatsgevonden in Kasteel Coevorden. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door de sectie Grenspolitietaken, kwamen de Bundespolizei en een afvaardiging van het Landelijk Tactisch Commando (LTC) samen om de samenwerking tussen beide partijen te bespreken.

Aan de gehele oostgrens van Nederland vindt veel grensoverschrijdende criminaliteit plaats. Van mensensmokkel tot valse documenten en drugssmokkel. Om deze vormen van criminaliteit aan te pakken, werken we als organisatie samen met de Bundespolizei Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen. De taakstelling van de Bundespolizei als politiekorps komt namelijk overeen met die van de Marechaussee. Commandant van het Landelijk Tactisch Commando (LTC) brigadegeneraal Jos Pieters: “Om grensoverschrijdende criminaliteit effectief aan te pakken, hebben we elkaar nodig. Samen staan we sterker.”

De samenwerking tussen de Marechaussee en de Bundespolizei wordt op zeer korte termijn bekrachtigd met een formeel memorandum van overeenstemming.

Groepsfoto van de deelnemers aan de Chefsbesprechung.

Deelname Marechaussee aan Ardent Lion

In de voorbereiding op grootschalig landoptreden hebben gevechts- en ondersteunende eenheden de afgelopen maand intensief getraind. De oefening Ardent Lion bracht zo’n 3000 militairen op de been in het oefengebied rond Bergen-Hohne in Duitsland. Ook de Koninklijke Marechaussee nam deel aan de oefening.

De aanwezigheid van de Marechaussee was tweeledig. Op de Nederlandse wegen waren collega’s op de motor verantwoordelijk voor de colonnebegeleiding. Zo’n 300 voertuigen werden zo naar de Duitse grens  begeleid. Tijdens de oefening zelf was een Artiktel-4-detachement aanwezig om zaken hier omtrent af te handelen.

Ardent Lion is de eerste van een serie oefeningen waarin komende jaren de voortzetting van het gevecht wordt beproefd. Zowel aanvallend als verdedigend. “Dit biedt ons de kans om onze vaardigheden verder te ontwikkelen en de samenwerking tussen verschillende eenheden naar een hoger niveau te tillen”, aldus commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) brigadegeneraal Nicole de Wolf. De volgende oefening, Bastion Lion geheten, vindt begin volgend jaar plaats.

Marechaussee te motor begeleiden legervoertuigen

Stolpersteine voor opperwachtmeester Teunis van der Bie

De burgemeester van Dongen heeft zaterdag 26 oktober een Stolpersteine onthult voor opperwachtmeester Teunis van der Bie. De steen ligt voor het oude gemeentehuis van de toenmalige gemeente ’s-Gravenmoer. Achter dit gebouw staat de toenmalige woning waar collega Van der Bie tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn echtgenote en 4 kinderen woonde.

Tijdens de bezetting zette Teunis zich actief in voor het verzet. Zo maakte hij van zijn contacten binnen de gemeente gebruik en stal hij bevolkingsregisters om zo Joden en verzetsstrijders te beschermen. In 1944 werd hij gearresteerd en in Utrecht gevangen gezet. Op 9 maart 1945 komt opperwachtmeester Van Der Bie op 40-jarige leeftijd om het leven in het strafgevangenkamp.

Het project Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing stenen waarmee de slachtoffers van het nationaalsocialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Op elke steen staat de naam van een slachtoffer. Deze stenen worden vaak voor of in de nabijheid van de laatste woning waar het slachtoffer woonde in de stoep geplaatst ter herinnering.

Stolpersteine voor opperwachtmeester Teunis van der Bie

Opnieuw herinneringsmedailles uitgereikt aan collega’s

In Gorinchem werden deze maand de Herinneringsmedaille Internationale Missies uitgereikt aan meerdere militairen. CKMar, luitenant-generaal Annelore Roelofs en haar plaatsvervanger generaal-majoor Roger Costongs spelden de medailles op bij collega’s die afgelopen periode op uitzending zijn geweest.

Het betrof militairen van 3 verschillende missies: eFP Litouwen, NAVO-missie Irak en EUFOR Althea. In alle 3 de gevallen ging het om een artikel-4 missie. Dit houdt in dat de Marechaussee in die gebieden voor een periode van 3 tot 4 maanden ingezet wordt om uitvoering te geven aan de politietaak voor de Nederlandse krijgsmacht. Per missie zijn steeds 2 tot 5 militairen aanwezig.

Luitenant-generaal Annelore Roelof speldt de herinneringsmedaille op

Nabestaanden wachtmeester Gottlieb ontvangen Mobilisatie-Oorlogskruis

Vrijdag 11 oktober vond de postume uitreiking plaats van het Mobilisatie-Oorlogskruis aan de nabestaanden van Hendrik Martinus Jan Gottlieb, bij leve wachtmeester der Marechaussee. Brigadegeneraal Frank Bal overhandigde het kruis in het Johan de Witthuis in Den Haag aan de nabestaanden.

Henk Gottlieb was als Marechaussee in 1943 gedetacheerd bij de Parketwacht in Den Haag. Hij ontwikkelde zich als actieve verzetsstrijder en verleende hulp aan geallieerde piloten, hielp Joden onderduiken en pleegde overvallen op onder andere distributiekantoren.

Op 12 oktober 1944 werd hij opgepakt aan de Laan van Nieuw Oost Indië 240 in Den Haag en overgebracht naar het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Henk Gottlieb is op 6 november 1944 op 28-jarige leeftijd gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Zijn lichaam is na de Tweede Wereldoorlog herbegraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is bestemd voor militairen en oud-militairen die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in dienst waren. Of voor hen die na 9 mei 1940 en voor 19 mei 1940 in dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied. Het Mobilisatie-Oorlogskruis wordt tot op heden nog steeds aan veteranen, maar ook postuum toegekend.

Postuum Mobilisatie-Ooorlogskruis voor nabestaanden H.M.J. Gottlieb

Dirigent Orkest Koninklijke Marechaussee draagt stokje over

Dirigent Orkest Koninklijke Marechaussee, kapitein Peter Kleine Schaars, gaf zaterdag 5 oktober zijn afscheidsconcert. Ido Gerard Kempenaar volgt Peter Kleine Schaars op als dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee.

In theater Orpheus (Apeldoorn) speelde het orkest verschillende stukken die centraal stonden in de muzikale loopbaan en persoonlijke leven van Kleine Schaars. De avond eindigde met het Wapenlied van de Marechaussee, gedirigeerd door nieuwe dirigent Ido Gerard Kempenaar.

Als grote blijk van waardering overhandigde burgemeester Ton Heerts de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn aan Peter Kleine Schaars. Deze penning wordt uitgereikt aan personen en organisaties die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Apeldoorn. Een andere verrassing kwam van de jongste dochter van Kleine Schaars, die een nummer van Randy Crawford zong voor haar vader.

Oud-dirigent Orkest KMar, kapitein Peter Kleine Schaars.