03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

De 12 mooiste foto's van...

…de afgelopen 10 jaar

Zo’n 10 jaar na de 200e verjaardag staat de Koninklijke Marechaussee in 2024 stil bij het…210ejubileum. In deze editie van ‘de 12 mooiste foto’s’ nemen we je aan de hand van beelden mee door de afgelopen 10 jaar. Wat waren de mooiste foto’s en de meest bijzondere verhalen? Kijk mee met deze terugblik in hoogte- en helaas ook dieptepunten.

2014: MH17, een onuitwisbare herinnering

Net iets meer dan 10 jaar geleden, maar absoluut het vernoemen waard is de inzet van collega’s na de ramp met vlucht MH17. Op 17 juli 2014 kwamen 298 passagiers van deze vlucht boven Oekraïne om het leven door een Russische Buk-raket. Onder hen waren 193 Nederlanders. De eerste stoffelijke overschotten kwamen een kleine week na de ramp per vliegtuig aan op Eindhoven Airport. Hier werden ze opgewacht door onder andere de draagploeg van de Marechaussee. Opperwachtmeester Hielke was één van de dragers. De beelden staan op zijn netvlies gebrand. “Het was de meeste indrukwekkende inzet ooit”, blikt hij terug. “Toen we bij het vliegtuig aankwamen en al die kisten in de laadruimte zagen, daalde het besef pas echt in om hoeveel mensen het ging.”

2014: Prinses Beatrix bezoekt jarige Marechaussee

Wie 100 wordt krijgt de burgemeester op bezoek, wie 200 wordt, prinses Beatrix. Althans, die eer viel de Koninklijke Marechaussee in oktober 2014 ten deel. Honderden collega's en de prinses, die 'Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee' is, kwamen naar Paleis het Loo in Apeldoorn. Hier werd de traditionele Wapendag gevierd. Prinses Beatrix bezocht daar onder meer de tentoonstelling ‘Verleden en Heden’. Een tijdsbestek van 200 jaar werd uitgebeeld door militairen in oude tenues en er was een foto-expositie over de moderne Marechaussee.

2015: KMar in het Caribisch gebied

De Koninklijke Marechaussee is op 6 eilanden in het Caribisch gebied binnen het Koninkrijk werkzaam. De eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Onze organisatie heeft daar een ondersteunende rol. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius (BES-eilanden) worden formeel Caribisch Nederland genoemd, omdat dit bijzondere gemeentes van Nederland zijn. De Marechaussee heeft op deze eilanden dezelfde bevoegdheden als in de rest van Nederland.

2016: BSB-oefening Advanced Bio Robotics

In de internationale wereld van speciale eenheden worden honden steeds vaker ingezet als 'biologische robot'. Dirigeerhonden gaan met een camera op hun kop en een portofoon om de hals op verkenning uit. Dat doen ze vaak voordat er aanvalshonden aan te pas komen. In maart 2016 oefende de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) samen met de Landelijke Eenheid van de politie en de Dienst Speciale Interventies (DSI) met een aantal internationale collega's de procedures, het gebruik van materialen en de inzet van de honden. Dat leverde onder meer deze fraaie plaat op van een waakzame hond.

2017: Ordehandhaving Sint Maarten na orkaan Irma

Normaal gesproken bestaat marechausseewerk op Sint Maarten vooral uit grensbewaking en opsporing, maar vlak na orkaan Irma in september 2017 ging de meeste aandacht uit naar het politiewerk op straat. Wat niet hielp was dat 80 procent van de lokale politiemensen zelf ook zijn of haar huis kwijt was. Een deel van hen moest eerst thuis de schade opnemen en noodmaatregelen treffen, alvorens weer aan het werk te kunnen gaan. Ook op Sint-Maarten geplaatste marechaussees en mariniers raakten huis en haard kwijt.

2018: Intensieve HRB-training Spanje

Een Spaanse en een Nederlandse collega, tegen een ondergaande zon in de Spaanse provincie La Rioja. Dit fraaie plaatje vertelt het verhaal van de intensieve trainingsweek die 15 collega's van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) beleefden begin januari 2018. Ze waren te gast bij de Grupo Accion Rapida (GAR) van de Guardia Civil, een eenheid die vergelijkbaar is met de Nederlandse Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Beide eenheden behoren tot het Europees High Risk Security Network, dat samen oefent om van elkaar te leren en elkaar beter te maken.

2019: Vijand in virtual reality

‘Op je knieën!’ Ogenschijnlijk heeft de beveiliger van de Koninklijke Marechaussee zijn pistool op niemand gericht, maar achter zijn bril en pak schuilt een virtuele wereld waarin wel degelijk sprake is van een vijand. Deze foto is van de eerste trainingsdag van de KMar-pilot met SUIT (Small Unit Immersive Trainer). 12 weken lang oefenden bijna 150 collega’s met dit nieuwe systeem waarmee alle mogelijke omgevingen en scenario’s kunnen worden gecreëerd. Groep 5.2 van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) beet het spits af in de sporthal van de Koningin Máximakazerne.

2020: Gouden inzet

Uitermate waakzaam letten deze twee collega’s op de omgeving én op de fotograaf. Niet voor niets, want wat zij hier bewaakten maakt indruk in duizelingwekkende getallen. 200 ton aan goudstaven, gouden munten en euro’s met een totale waarde van 15 miljard euro. De Nederlandsche Bank verhuisde begin oktober 2020 haar goudvoorraad en andere waardegoederen naar een nieuwe locatie. De Koninklijke Marechaussee bewaakte en beveiligde het transport en droeg bij aan een soepel verloop van de verhuizing.

2021: Avondklokrellen

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werd op 23 januari 2021 een landelijke avondklok ingesteld. Naar aanleiding van deze avondklok braken op verschillende plekken in Nederland rellen uit. De Bijstandseenheid van de Landelijke Bijstand Organisatie van de Koninklijke Marechaussee hielp de Nationale Politie bij het handhaven de openbare orde en geldende maatregelen. Dagelijks stonden maar liefst 85 collega’s paraat om de politie te ondersteunen. (foto: Sem van Rijssel)

2022: Grote actie op Schiphol

De Marechaussee hield in november 2023 ruim 400 klimaatactivisten aan die massaal het luchthaventerrein van Schiphol-Oost betraden. Demonstranten van Greenpeace en Extinction Rebellion gingen uitermate georganiseerd te werk. Ze wisten door de hekken te breken, fietsten over het platform en ketenden zich vast aan privévliegtuigen. Een groot aantal actievoerders wilde of kon niet vrijwillig vertrekken en werd daarom aangehouden.

2023: Inzet bij bezoek president Zelensky

Tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Nederland werd er volop beroep gedaan op onze organisatie. Zo werden collega’s van de brigade Objectbeveiliging, de brigade Politie en Beveiliging en van het team Verkeer ingezet voor een veilig verloop van de dag. Zelensky bedankte tijdens zijn bezoek de collega’s die onder de vlag van het Internationaal Strafhof onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden. Zij maken deel uit van het Nederlands Forensisch- en Opsporingsteam.

2024: Hondenheli

Wanneer elke seconde telt en de afstand te groot is voor de dienstauto, kunnen speurhonden in actie komen met een heel speciaal vervoersmiddel: de helikopter. Samen met de geleider springt de hond in de heli om ergens in het land ingezet te worden voor bijvoorbeeld explosievenopsporing of andere doeleinden. Wel handig als je er dan al eens in hebt gezeten. Vandaar deze training in juni van dit jaar, met 6 honden en hun geleiders.

Tekst: Michael Simon | Foto’s: archief Mediacentrum Defensie