In KMar Wereldwijd laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer brigadegeneraal Sandra Keijer over haar werkbezoek aan Suriname.
“De laatste week van augustus was ik in Paramaribo om workshops en gastcolleges te geven aan leidinggevenden van de Surinaamse Defensie. Dit was op verzoek van het Expertisecentrum Leiderschap Defensie dat daar al enige tijd een leiderschaps- en coachingsprogramma draait.
Vlak na mijn aankomst deed ik mee aan een kookworkshop met de defensietop en de minister van Defensie. Dit werd georganiseerd door de hogere hotel- en hospitalityschool en was een originele manier om de samenwerking tussen militairen op een andere manier vorm te geven. Ik had graag geleerd een goede roti te maken, maar we gingen juist Thais koken om de Surinaamse collega’s uit hun comfort zone te halen. Het was wel super om elkaar snel en op een leuke manier te leren kennen.
Daarna was het al snel tijd voor enkele lessen en workshops aan wat ze daar de staf-en bevelvoeringscursus noemen, zeg maar de Hogere Defensievorming van Suriname waar de hogere officieren worden opgeleid. We gingen aan de slag met diversiteit, inclusie en met leiderschap. Diversiteit is in de multiculturele samenleving van Suriname een gegeven, maar wat betekent het voor je leiderschap en welke ruimte en waardering is er voor verschillen? Daar viel nog wel wat te winnen en de deelnemers hebben er goed over doorgesproken.
Ook gingen we aan de slag met authentiek leiderschap. Dit deed ik aan de hand van de persoonlijke keuzes die ik in mijn loopbaan heb gemaakt. Met een groep van zo’n 20 defensievrouwen sprak ik over dezelfde thema’s: hoe blijf je jezelf en hoe kun je elkaar versterken? Naast herkenning was er veel ruimte voor het uitwisselen van tips en delen van goede voorbeelden.
We hadden een vol programma. Zo had ik onder meer ontmoetingen met de inkomend en vertrekkend Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht, de Militaire Politie (die praktisch dezelfde taken heeft als wij) en medewerkers van de ambassade. De Surinaamse collega’s staan voor grote uitdagingen, maar zijn enorm gemotiveerd en toegewijd. Sommigen hebben er een tweede of derde baan bij om rond te komen. Ik vond ze erg open en leergierig, actief in discussies en er ontstonden veel waardevolle gesprekken. Persoonlijke zaken werden op een vrij directe manier besproken, wat ik echt mooi vond.
Ik had nauwelijks vrije tijd, maar heb uiteraard wel de tijd genomen om Fort Zeelandia te bezoeken. Hier vonden de Decembermoorden in 1982 op last van Bouterse plaats. De rillingen lopen je daar over je rug als je in de ruimte staat waar het is gebeurd.
Al met al vond ik het geweldig om op deze manier samen te werken met de Surinaamse collega’s!”
Vriendelijke groeten,
Sandra Keijer
Brigadegeneraal
Directie Strategie en Innovatie