Hoe handel je als marechaussee in het heetst van de strijd? In deze rubriek vertellen collega’s over een bijzonder moment dat ze hebben meegemaakt. Een moment waarbij het er echt op aankomt.
Ja, rechercheurs Mark en Stan zullen zich deze zaak over tien jaar nog wel herinneren. “Niet eens zozeer vanwege de zaak op zich”, zegt Mark, tactisch coördinator recherche. “Die was vrij overzichtelijk en niet heel spectaculair. Een militair was door de politie betrapt op het handelen in illegaal vuurwerk en bij hem thuis was onder meer 150 kilo ervan onder z’n bed gevonden.” Zijn collega-rechercheur Stan: “Met name de hoogte van de straf blijft bij. Die laat zien dat de rechter dit zeer serieus neemt.”
Hoe kwam deze zaak tot stand?
Mark: “In de maanden voorafgaand aan de jaarwisseling struinde de politie, zoals wel vaker, internet en social media af op zoek naar illegale vuurwerkhandel. Ze stuitten op een gegeven moment op een verdacht persoon.” Stan: “De betreffende agent was lid geworden van een Telegram-groep en zag voorbijkomen dat iemand ‘zwaar vuurwerk’ te koop aanbood. Daarop heeft hij een gesprek aangeknoopt en is tot een ‘pseudokoop’ overgegaan van onder meer shells, lawinepijlen en cobra’s. Vervolgens is een afspraak gemaakt en werd de man aangehouden. Bij hem thuis is in totaal zo’n 150 kilo illegaal vuurwerk onder z’n bed gevonden.”
Wanneer kwamen jullie in beeld bij deze zaak?
Mark: “Tijdens het onderzoek zag de politie dat het om een militair ging en daarop zijn wij ingeschakeld. Wij stapten in een lopend onderzoek en hadden bij de politie aangegeven dat ze met de doorzoeking van het huis konden beginnen zodat wij, zodra we bij waren, aan konden haken. Dus toen wij het onderzoek overnamen was de huiszoeking al geweest en was de auto, vanwege het gebruik ervan tijdens de pseudokoop, al in beslag genomen.”
Hoe hebben jullie het onderzoek een vervolg gegeven?
Mark: “We hebben het vuurwerk laten onderzoeken door het Centraal Onderzoeksteam Vuurwerk, het COV. Zij konden ons een uitgebreid en gedetailleerd proces verbaal daarover aanbieden. Daar stond precies in wát er in beslag was genomen, welke hoeveelheden en gewichten en onder welke klasse en welke strafbepaling de verschillende stukken vuurwerk vielen.” Stan: “Ik heb z’n telefoon uitgelezen en kon zo precies zien, onder meer via z’n Telegram en Snapchat, wat hij wanneer verkocht.”
Waren er tijdens de rechtszaak verzwarende omstandigheden?
Mark: “Een cobra blaast de hele motorkap van een auto weg. Deze man had 150 kilo van dit soort vuurwerk onder z’n bed liggen. Daar breng je jezelf en alle omwonenden flink mee in gevaar.” Stan: “Hij onderschatte dat gevaar volledig, bleek ook uit de verhoren. Hij gaf onomwonden aan dat hij dit gedaan had en ook al in voorgaande jaren. Hij was gewoon ‘een vuurwerkliefhebber’. Hij zag niet in waar alle heisa nou voor was, terwijl juist in deze tijd zulk vuurwerk ook veel gebruikt wordt bij aanslagen op bedrijven en huizen, waar je veel over in de media leest.”
Wat vonden jullie van de veroordeling?
Mark: “Hij kreeg 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Daarnaast is zijn auto verbeurd verklaard en moest hij het geld dat hij verdiend heeft met het vuurwerk inleveren. Bovendien is hij geschorst en inmiddels ook met ontslag.” Stan: “Juist omdat hij zich van geen kwaad bewust was, zal deze forse straf flink zijn binnengekomen bij ‘m. Maar zoals Mark aangaf: de strafmaat geeft aan hoe serieus de rechter dit neemt.”
Wat blijft jullie het meeste bij van deze zaak?
Mark: “Er zullen ongetwijfeld zaken zijn, maar ik heb ’t zelf nog niet meegemaakt dat een militair in de zware vuurwerkhandel zit. Stan: “Wat ik niet snel zal vergeten is dat het een verdachte was die zich van weinig kwaad bewust was. Hij kwam wat dat betreft van een koude kermis thuis.” Mark: “Dat laatste denk ik ook. Met name vanwege die strafmaat, hij moet toch echt een jaar ‘zitten’, zal ik deze zaak niet snel vergeten. Het is duidelijk dat de rechter een boodschap wil uitdragen. Niet alleen dat je als militair een voorbeeldfunctie hebt, maar ook dat het handelen hierin gevaarlijk en natuurlijk illegaal is. Zeker in het huidige klimaat waar intimidatie door aanslagen met zwaar vuurwerk geen uitzondering meer is.”
Ben of ken jij een collega die iets bijzonders heeft meegemaakt tijdens de dienst? Een moment waarbij ‘het erop aankwam’? Laat het ons weten via kmarmagazine@mindef.nl.