02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Interventieteams zoeken dringend versterking

De Afdeling Interventie (AI) van de Dienst Speciale Interventies (DSI), kan flink wat versterking gebruiken. Kapitein Patriek roept geïnteresseerden dan ook op naar de voorlichtingsdagen te komen. Iedereen met 4 jaar operationele ervaring, ook bij andere OPCO’s, komt in aanmerking. “Voor wie dit werk wil doen, is dit een mooi moment om in te stromen.”

leden van een AT in dekking achter een blauwe auto.
De arrestatieteams van de DSI hebben honderden inzetten per jaar.

Personeel- en organisatieadviseur Patriek vertelt dat met het komende wervingstraject een nieuwe weg wordt ingeslagen. Normaliter kom je voor de Afdeling Interventie van de DSI alleen in aanmerking als je 3 tot 5 jaar ervaring binnen een arrestatieteam hebt. Met de komende campagne mikt Patriek ook op personeel zonder ervaring binnen AT’s. “Iedereen met minimaal 4 jaar operationele ervaring, binnen welk OPCO dan ook, komt in aanmerking. Je wordt dan eerst geplaatst bij het arrestatieteam (AT) van de BSB. Pas na een functieduur van 3 jaar stroom je door naar de DSI.”

Alttekst: een close up van een gemuilkorfde herdershond.
De AT’s van de DSI maken ook gebruik van honden.

‘De zingeving van dit werk is enorm’

Breder kijken

Patriek vertelt dat bij de Afdeling Interventie het beste van twee werelden samenkomt. De eenheid bestaat namelijk uit zowel burger- (lees: politieagenten) als militair personeel. Die laatste groep is veelal afkomstig van het Korps Commandotroepen (KCT), de Maritime Special Operating Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers en uit leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). “Maar omdat we meer mensen nodig hebben, moeten we simpelweg breder kijken”, legt Patriek uit. “Voor wie dit werk wil doen, is dit een mooi moment om in te springen”

twee leden van een AT gebogen over een gewonde.
Leden van de AT’s van de DSI hebben vaak een specialisme.

Zeldzame combinatie

Lid van een interventieteam word je niet zomaar. Naast hoge eisen aan lichaam en conditie wordt ook mentaal veel gevraagd. Stressbestendigheid, besluitvaardigheid, zelfreflectie, maar ook nauwkeurigheid, actie-intelligentie en leervermogen zijn voor een operator onmisbare eigenschappen.

“We zoeken mensen die over een combinatie van die competenties beschikken”, vertelt eerste luitenant Nicky, teamleider van het Arrestatie- en Ondersteuningsteam (AOT) van de BSB. “Met die combinatie ben je in staat om je precies aan je taak te houden als je een verkenning moet doen. Zie je geen details over het hoofd. En ben je in staat op de juiste momenten op- en af te schalen, mocht het tot een arrestatie komen. Uitgangspunt is altijd dat we zo min mogelijk geweld gebruiken. Daardoor blijven de risico’s voor jezelf en voor de verdachte gering. Op zulke momenten komen stressbestendigheid, besluitvaardigheid en nauwkeurigheid bij elkaar. In dit werk schieten emoties heel rap omhoog. Toch moet je de zelfbeheersing kunnen opbrengen om af te schalen.

‘Dit is een mooi moment om in te springen’

een schietende AT’er in een houten schiethuis.
Alle leden van de AT’s dienen een zeer goede schietvaardigheid te hebben.

Veel kandidaten zijn namelijk opgeleid voor optreden in het publieke domein, waar je als wetshandhaver al gauw het mikpunt bent als je qua geweldsbeheersing niet de juiste keuzes maakt. Altijd is er wel iemand die een filmpje schiet. Dat maakt je wat terughoudender. In de opleiding komt die zelfstandigheid herhaaldelijk aan de orde.”

een AT’er die op het dak van zijn auto communicatie-apparatuur bedient.
Doordat de samenleving verandert, krijgen leden van de interventieteams te maken met de meest uiteenlopende personen en situaties.

9 tot 5 mentaliteit

Nicky vertelt dat alle 7 arrestatieteams van de DSI honderden inzetten per jaar hebben. Dat zijn natuurlijk niet altijd spectaculaire arrestaties. Ook bij zogenoemde verstoorders of bij mensen met onbegrepen gedrag komen de AT’s in actie. Tevens dragen ze bij aan het afschermen van undercover operaties of acties waarbij geweld met vuurwapens niet valt uit te sluiten. De samenleving verandert en zo ook de mensen met wie de DSI in aanraking komt. “Mensen ketenen zich vast aan een mast, willen zelfmoord plegen of lopen op straat met een groot mes te zwaaien. Dit soort incidenten zien we steeds vaker.”

Daardoor loopt de werkdruk op sommige momenten hoog op. “In dit vak heb je niets aan collega’s met een 9 tot 5 mentaliteit”, oordeelt Nicky. “Een vrije dag opnemen behoort zeker tot de mogelijkheden, maar daaromheen wordt wel een grote mate van flexibiliteit verwacht. Sowieso vraagt dit werk veel van het thuisfront.”

Leden van een AT brengen vanachter hun ballistische schild pistoolvuur uit.
Een gezonde discretie is een belangrijk aspect van werken bij de DSI.

Discretie

Een ander aspect bij een baan binnen een AT is discretie. Volgens Nicky moet je niet overdrijven, want mensen komen toch wel te weten wat voor werk je doet. Maar ermee te koop lopen, is het andere uiterste. Omdat dit beroep mentaal veel van de medewerkers interventie vraagt, wordt er op dit vlak goed voor hen gezorgd. Onder meer door het houden van jaarlijkse check ups. “Je maakt bijzondere dingen mee, waarover je soms je hart moet kunnen luchten.”

twee AT’ers boeien een geknielde persoon.
Als lid van een AT maak je bijzondere zaken mee.

Zingeving

Alle ins en outs over de opleiding van 26 weken komen tijdens de voorlichtingsdagen uitgebreid aan de orde. Onder meer ook alle neventaken die afhankelijk van de vraag benodigd zijn. Zo zijn collega’s opgeleid tot duiker, expert in werken op hoogte, wapeninstructeur of tot hondengeleider explosievendeskundige en medic.

Patriek benadrukt dat het bijwonen van de voorlichtingsdagen voor iedere geïnteresseerde verplicht is. Pas als je geïnformeerd bent over wat werken bij de DSI inhoudt, weet je of het bij je past. “Normaliter train je bij defensie vaak meer dan je wordt ingezet. Bij ons is het andersom. De zingeving van dit werk is enorm. Maar er rust wel constant een zware verantwoordelijkheid op je schouders.”

Data voorlichtingsdagen

Voor de komende werving zijn de volgende voorlichtingsdagen data gepland: 7 november in Assen, 5 december in Doorn, 16 december in Schaarsbergen en 9 januari in Oirschot. Aanmelden voor deze dagen kan door te mailen naar: Vacatures.BSB@mindef.nl

Leden van een AT lopend achter elkaar.

Tekst: Andre Twigt | Foto's: Valerie Kuypers