06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Toespraak luitenant-generaal Annelore Roelofs

“Geachte aanwezigen,

Nogmaals welkom bij deze ceremoniële installatie.

Fijn dat u, ondanks de korte reactietijd, toch met zovelen aanwezig bent. Ik waardeer dat zeer. Dank ook minister en secretaris-generaal voor uw vriendelijke woorden.

Dat ik leiding mag gaan geven aan de Koninklijke Marechaussee, ervaar ik als een grote eer. Een grote eer, waarvan ik mij realiseer dat deze gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid. De Koninklijke Marechaussee is namelijk niet zomaar een organisatie. Het is een organisatie die 24 uur per dag, elke dag, een cruciale rol speelt in de veiligheid van ons koninkrijk. Een militaire organisatie met aanzien, die er goed vóórstaat en waarvan veel wordt gevraagd en verwacht.

‘Wat me telkens weer opvalt is hoe professioneel, trots en betrokken de collega’s zijn’

De Koninklijke Marechaussee bestaat al bijna 209 jaar, heeft een rijke historie, kent vele militaire tradities en heeft een keur aan wapenfeiten. En met het aannemen van de Standaard en het commando, besef ik ten volle dat het nu aan mij is om die tradities mee te nemen naar de toekomst. Dat doe ik niet alleen, maar samen met de bijna 8.000 collega’s die de organisatie inmiddels rijk is. Veel van die collega’s heb ik al ontmoet en zal ik nog ontmoeten tijdens mijn kennismakingsbezoeken.

Wat me telkens weer opvalt is hoe professioneel, trots en betrokken ze zijn. Dat ze weten waar ze voor staan. En wat hun meerwaarde is voor de veiligheid van onze samenleving. Samen met deze collega’s kijk ik graag vooruit. Want er komt veel op ons af. De oorlog in Oekraïne, ondermijnende criminaliteit in Nederland. Het uiterst actuele migratievraagstuk…. Ze zorgen voor investeringen in Defensie, investeringen in het stelsel Bewaken & Beveiligen, extra vraag naar vele taken, en daarmee een noodzaak voor innovatie. Al die opgaven vragen veel van de mensen en ze vragen ook veel van de organisatie. Vooral die mensen, het belang van hun werk en wat er op ons afkomt inspireren me om me nog méér dan volledig in te zetten voor de Koninklijke Marechaussee.

Graag richt ik het woord specifiek tot generaal-majoor Roger Costongs. Roger, jij hebt het afgelopen half jaar de taak van commandant én plaatsvervanger op je genomen. Dat was geen eenvoudige opgave, maar je hebt dat uitstekend gedaan en dat verdient grote waardering. Afgelopen weken heb je mij, samen met de collega’s uit de Marechausseeraad, een warm welkom gegeven en ik kijk zeer uit naar onze verdere samenwerking. Heel veel dank.

‘Samen met de collega’s kijk ik graag vooruit. Want er komt veel op ons af’

Geachte aanwezigen, Ik ben een commandant die ‘van buiten’ komt, zoals dat wordt genoemd. Maar ik zal mij met volle overgave verbinden aan de Koninklijke Marechaussee en waar zij - samen met de rest van Defensie - voor staat. Ik dank u allen voor uw komst. Uw aanwezigheid laat goed zien hoe verbonden de Koninklijke Marechaussee met haar omgeving is. Die verbondenheid is enorm waardevol. En last but nog least, beste collega’s, bedankt voor jullie aanwezigheid en voor dit indrukwekkende militaire onthaal.

Het voelt nog wat onwennig, maar het is prachtig.

We gaan er samen iets moois van maken. 

Dank voor uw aandacht.”

Foto: Valerie Kuypers