Tekst Haytze Teerink en Evert Brouwer
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd ± 30 seconden

Indoorsimulator TACTIS krijgt moderne update

De Tactical Indoor Simulator (Tactis) krijgt een flinke modernisering. De simulator helpt militairen veilig en realistisch te trainen. Tactis bestaat al sinds 2010, dus tijd om er weer een moderne machine van te maken. Commandant Commando Materieel en IT (Commit) viceadmiraal Jan Willem Hartman tekende deze week het contract voor de modernisering. Dat deed hij in de Bernhardkazerne in Amersfoort. 

"We moderniseren niet alleen een simulator. We hervormen ook de manier waarop we trainen, ons voorbereiden en beschermen”, zei Hartman. Met Tactis oefenen militairen digitaal in allerlei situaties: op open terrein, in steden, overdag, in het donker en bij alle weersomstandigheden. Bovendien combineert Tactis de voorbereiding op inzet op verschillende niveaus, van individuele soldaten tot hele compagnies. Die zijn gelijktijdig aan de slag in één geïntegreerde virtuele omgeving. 

Tactis krijgt onder meer nieuwe simulatoren voor de moderne CV90. Ook komen er oefeningen met voertuigen als de Boxer, Fennek en Manticore. Verder worden de omgevingen aangepast. Die worden gebaseerd op echte locaties. Ook krijgt Tactis slimmere tegenstanders.

Bron: Defensie

x
Leestijd ± 35 seconden

Pakistan vreest aanval India

Pakistan vreest op korte termijn een aanval van India. De dreiging volgt op een terreuraanslag in Kasjmir. Hierbij kwamen afgelopen week tientallen Indiase toeristen om het leven. India beschuldigt Pakistan hiervan, omdat twee van de drie daders de Pakistaanse nationaliteit hebben.

De Pakistaanse minister van Defensie zegt nu dat India een aanval voorbereidt, als vergelding voor deze aanslag. Het zou de eerste keer sinds 2019 zijn, dat beide buurlanden weer met elkaar in conflict raken. Ook toen was een aanslag in Kasjmir de aanleiding.

Pakistan en India maken sinds hun onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1947 allebei aanspraak op Kasjmir. Dit was tot die tijd een autonoom vorstendom naast het Brits-Indische rijk. Zowel India als Pakistan heeft een sterke militaire aanwezigheid in het strategisch belangrijke grensgebied.

Overigens heeft India deze week 26 nieuwe gevechtsvliegtuigen besteld. Het gaat om het type Dassault Rafale M. Het land heeft al 36 Rafales.

Bron: diverse media

x
Leestijd ± 40 seconden

Joint Target Support Centre maakt inzet langeafstandswapens mogelijk

Nederland doorloopt het proces om langeafstandswapens aan te schaffen. Hiermee draagt Nederland bij aan de versterking die de NAVO vraagt. Om de wapens op de juiste wijze in te zetten, is gisteren het Joint Target Support Centre (JTSC) opgericht. 

Met Deep Precision Strike-wapens is het mogelijk met precisie goed beschermde doelen in diepliggend vijandelijk gebied aan te vallen. Deze wapens zijn ook zonder navigatiemiddelen zoals GPS in staat doelen te vinden en uit te schakelen. 

Het JTSC verwerkt gedetailleerde informatie over militaire doelen. Verder plant en coördineert het centrum de routes van de wapens naar hun doel. Dat gebeurt in nauwe afstemming met anderen in het inzetgebied. Zo moet het luchtruim vrij zijn van vliegtuigen. Ook wordt er rekening gehouden met de beweeglijkheid van het doel en met zijn omgeving. Al die informatie vraagt om coördinatie zodat er geen ongelukken of andere ongewenste effecten in het missiegebied plaatsvinden. 

Het JTSC wordt bemand door personeel uit de hele krijgsmacht, vandaar de term joint. Dat gebeurt om specifieke kennis vanuit ieder domein te combineren en maximaal te benutten bij de inzet van Nederlandse (langeafstands)wapens.

Bron: Defensie

Logo van een defensie-eenheid
x
Leestijd ± 35 seconden

Bijna twee op de drie Nederlanders maakt zich zorgen om oorlog

Het lidmaatschap van de NAVO is van groot belang voor de veiligheid van ons land, vindt 88% van de Nederlanders. Bijna twee op de drie landgenoten maakt zich zorgen over een mogelijke oorlog (64%). Ruim de helft vindt het een goed om weer mensen op te roepen voor de dienstplicht (52%). Dat blijkt uit het deze week verschenen opinieonderzoek ‘Draagvlakmonitor NAVO’ van de Atlantische Commissie.

In Nederland wordt de VS gezien als de grootste bedreiging voor de Europese veiligheid. Verder wijzen landgenoten naar de oorlog in Oekraïne en vervolgens naar Rusland en president Vladimir Poetin als bedreigend voor de vrede. 

Opvallend was dat veel mensen hetzelfde denken over de NAVO. Leeftijd, opleiding en geslacht maken weinig verschil.

73% van de Nederlanders geeft dit jaar aan de NAVO en haar doelen te kennen. De inval van Rusland in Oekraïne drie jaar terug is de reden dat mensen meer weten over de politieke en militaire organisatie. Een flinke toename ten opzichte van 2019. Toen wist maar 57% wat de NAVO is en waar de alliantie voor staat. 

Bron: Atlantische Commissie

x
Leestijd ± 25 seconden

Netflix achter de schermen bij ‘Thunderbirds’

Air Force Elite: Thunderbirds. Dat is de titel van de nieuwe Netflix-documentaire over het demonstratieteam van de Amerikaanse luchtmacht. Dit team bestaat uit F-16-vliegers, die bijna honderd keer per jaar worden ingezet voor luchtshows. Zij staan erom bekend op zeer korte afstand van elkaar te vliegen.

In de documentaire worden kijkers meegenomen in de wereld van de zogenoemde Thunderbirds. Zij krijgen onder meer te zien hoe de trainingen in elkaar zitten en welke offers de vliegers moeten maken. Ook wordt onder meer meegevlogen in de cockpit. De Thunderbirds bestaan al sinds 1953 en hebben sindsdien nog nooit een show gestaakt om technische redenen.

De trailer van de documentaire is deze week verschenen. De show zelf is vanaf 23 mei te zien, de vrijdag voor Memorial Day in de Verenigde Staten. (Foto: Netflix)

Bron: Netflix

F-16’s staan naast elkaar opgesteld
x
Leestijd ± 30 seconden

Rheinmetall en Lockheed Martin slaan handen ineen

Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall en het Amerikaanse Lockheed Martin breiden hun samenwerking uit. De twee defensieconcerns zetten een zogenoemd center of excellence op, onder leiding van Rheinmetall.

Bovendien stapt Rheinmetall de wereld van de moderne militaire lucht- en ruimtevaartindustrie binnen. Als onderdeel van de internationale toeleveringsketen van de F-35 start Rheinmetall binnenkort met de productie van (maximaal 400) rompen van dat toestel. De in Düsseldorf gevestigde technologiegroep creëert hiermee ten minste 400 directe banen voor hooggekwalificeerde werknemers in Weeze, net over de grens met Nederland.

Sinds 2023 werken Rheinmetall en Lockheed Martin onder meer al samen aan de ontwikkeling van het Global Mobile Artillery Rocket System (GMARS), een multiple launch raketsysteem. Dit Europees-Amerikaans artilleriesysteem is in beeld bij de Duitse krijgsmacht.

Bron: Rheinmetall

x
Leestijd ± 20 seconden

Amerikaanse F-18 van schip in zee gevallen

De Amerikaanse krijgsmacht is deze week een F-18 verloren. Het toestel gleed van het dek van een vliegdekschip af en belandde in de Rode Zee.

De USS Harry S. Truman moest vermoedelijk een uitwijkende manoeuvre maken door een aanval van Houthi-rebellen. Juist op dat moment werd de F-18 versleept. Door de manoeuvre verloor de crew de controle over het toestel. Dat gleed van het dek af en zonk in zee. Hierbij is ook een crewlid gewond geraakt.

Ondanks het incident blijft de Harry S. Truman volledig operationeel. Het vliegdekschip is in de regio om de Houthi-rebellen te bestrijden. Zij vallen onder meer commerciële schepen aan. (Foto: US Air Force)

Bron: diverse media

Een F-18.
x
Leestijd ± 30 seconden

Zeker twaalf EU-landen willen tekort laten oplopen voor defensie

Al zeker twaalf EU-landen hebben een verzoek ingediend om hun begrotingstekort op te laten lopen. Dat geld willen zij besteden aan defensie. België, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Letland, Polen, Portugal, Slowakije en Slovenië hebben dat aan de Europese Commissie laten weten. Zij zijn vermoedelijk niet de laatste landen.

Begin dit jaar liet de Europese Commissie weten dat EU-lidstaten een uitzondering kunnen krijgen voor de limiet op de begroting. Voorwaarde is wel dat dit geld wordt besteed aan defensie. Het maakt deel uit van het plan voor herbewapening van Europa, dat EU-commissaris Ursula von der Leyen lanceerde.

De regeling was vooral bedoeld voor Zuid-Europese landen. Zij gaven aan de begrotingsregels te moeten breken als ze meer zouden gaan uitgeven aan defensie.

Bron: ANP