Defensie in beeld
De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Diversen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Even omrijden (maar dan heb je ook wat)
Sommige fotografen doen er echt alles aan om met een foto in de LENS! te komen. Zo ook Harry Hulshof, die vorige week dinsdag terugreed vanaf het Duitse vliegveldje bij Leer, aldaar bekend als Flugplatz Leer-Papenburg. “Direct over de grens ligt (al sinds 1953, red.) het verzorgingsstation Poort van Groningen”, meldt hij. “Toen ik er langs reed, zag ik deze combinatie staan. Dus de afslag Nieuweschans genomen en terug richting Duitsland. Vervolgens afslag Bunde genomen en teruggereden naar de Poort.” Dat leverde dus deze foto op van een Fuchs TpZ1 op een Scania R500 dieplader.
De landmacht heeft trouwens nog twee types van de Fuchs in gebruik: het EOV-voertuig (elektronische oorlogvoering) en het NBC-verkenningsvoertuig, dat is uitgerust voor verkenningen naar en detectie van nucleaire, biologische en chemische middelen.


Dat schept een band
Bjorn Morsink is er ook zo een die van hot naar haar racet. Deze nieuwe inzender raasde dit keer over de Oirschotse Heide. Op de linker foto kan iedereen een vliegende CH-47 Chinook herkennen, maar wat de rechter foto precies inhoudt? Zijn het de afgedankte racebanden van Max Verstappen? De laatste overblijfselen van die legendarische Fiat Multipla? De begeleidende tekst van Bjorn spreekt slechts over ‘een oefening van de politie’, waarmee de agenten vast hun onderlinge band hebben verstevigd.


Aan z’n water
Het is alsof sterkhouder van LENS! Ben van den Boomen aan zijn water aanvoelde dat Bjorn met een Chinook op de proppen is gekomen. “Hoewel ik primair voor de helikopters ga, mag ik ook graag de grondvoertuigen mee pakken”, mailt hij. Zo kwam de bedreven fotograaf een Iveco Manticore tegen, die het water trotseert. “Dat water heeft de laatste anderhalf jaar behoorlijk in de weg gezeten. Niet alleen voor ons maar ook voor de lucht- en landmacht. Gelukkig begint de bodem weer op te drogen, mede door de droge periode in maart en begin april. Desondanks staan er nog behoorlijk wat paden onder water maar dat geeft voor de chauffeurs van de voertuigen een extra uitdaging en tegelijkertijd een mooie manier om te oefenen op moeilijk begaanbare wegen.”


Toch maar weer vliegen
Maar er kwam ook een tweede mail van Ben, waarmee hij zijn voorliefde voor vliegend materieel laat blijken. Het betreft de aankomst van de laatste Chinook van het Nederlands detachement in Irak.
“Met de landing van de C-17 op Gilze-Rijen zijn alle Chinooks weer terug op Nederlandse bodem na hun missie in Irak. Een is op Woensdrecht afgeleverd, de andere twee op hun thuisbasis. Best wel bijzonder om op eerste paasdag militair verkeer in de landing te hebben. De baanverlichting trok aandacht van argeloze voorbijgangers die toch maar even de parkeerplaats van de spottersplek op kwamen rijden”, schrijft hij. Onder wie dus Ben.


Samen sterk
Een van onze directe collega’s stuurt regelmatig een suggestie in voor deze rubriek. Deze spotter komt ook nu weer met een geweldige plaat, die is te vinden op een van de internetpagina’s van de Amerikaanse luchtmacht. Het is een formatie van Zuid-Koreaanse (ROK) en Amerikaanse (USAF) vliegtuigen boven Gwangju Air Base. Daar had de oefening Freedom Flag 25-1 plaats, waarmee de beide luchtmachten laten zien waartoe ze gezamenlijk in staat zijn. Op de voorste rij zijn (van links naar rechts) de FA-50, F-5, KF-15 Slam Eagle van de ROK en de US F-35B Lightning II en F-16 Fighting Falcon te zien. Op de achterste rij: de ROK KF-16, FA-50, F-5, F-15K, de Amerikaanse F-16 en de ROK F-16.


Herken de verkenner
In de Verenigde Staten is de strijd om de Gailey Cup van start gegaan. Dat is niet zomaar een toernooi; het draait wel even om de titel ‘beste verkennerseenheid’ van de NAVO. Namens onze Koninklijke Landmacht doet 42 Brigade Verkenningseskadron, Regiment Huzaren van Boreel mee. Sterker nog: deze eenheid verdedigt de titel. De eerste dag kenmerkte zich door zware fysieke testen, een mars van 21 kilometer met zware bepakking (17 kilo), een doctrinetest en materieel herkenning. De wedstrijd duurde tot vandaag, zo laat luitenant-kolonel Martijn weten vanaf het Maneuver Center of Excellence (MCOE) op Fort Benning, Georgia.


Hoog Freddie, kijk omhoog, Freddie
Het landelijke Harfsen lijkt plotseling het epicentrum van de luchtvaart te zijn, als we kijken naar de inzendingen van Fred Wijnnobel. Al eerder werd in dit ‘walhalla van rust en ruimte’ de rust verstoord door een brutale AH-64 Apache. “Nu raasde er rond 14.30 uur een Boeing KC-135R Stratotanker laag over de daken. Volgens de app Flightrader24 op slechts 1.600 voet, zo’n 485 meter”, meldt Fred.
Het vliegtuig was afkomstig van RAF Mildenhall in Engeland, waar 100th Air Refueling Wing is geplaatst. De Koninklijke Luchtmacht had de vlucht aangekondigd via X, maar niet iedereen kijkt nog op dat platform. “Een Amerikaanse KC-135 voert vanmiddag een herdenkingsvlucht uit boven het westen van Nederland. Deze staat in het teken van de voedsel-droppings boven Nederland in 1945”, zo viel te lezen.


Griekse Ramstein Flag
Vrijwel alle luchtmachtfotografen en spotters verzamelden zich vorige maand rond Ramstein Flag in Leeuwarden. Terecht natuurlijk, maar er ontbrak wel een naam in dat illustere gezelschap: Manolito Jaarsma. Hij wist echter dat er ook in andere landen met gevechtsvliegtuigen wordt geoefend. Tegelijk met de oefening in de Friese hoofdstad begon op vliegbasis Andravida de jaarlijkse oefening Iniochos van de Griekse luchtmacht. “Ook Qatar deed daaraan mee met de F-15QA ‘Ababil’. Een van hun Eagles komt op de taxibaan op het moment dat een van de Amerikaanse F-16C’s van 93rd Fighter Squadron vertrekt”, aldus de immer enthousiaste Manolito.


Even oefenen
Onze Manolito was trouwens ruim op tijd om de oefening vast te leggen. Hij was er een paar dagen van tevoren, maar bracht ook die tijd fotograferend door. “Voorafgaand van Iniochos werd er al flink geoefend in het laagvlieggebied van de Vouraikos Canyon. Tijdens de oefening zelf wordt deze soms ook gebruikt. Op de laatste donderdag maakten drie Griekse F-16’s van 336 Mira, waaronder deze F-16D, gebruik van de vallei”, laat hij weten.


Niet zonder Dennis
Een LENS! zonder een bijdrage van Dennis Boom is zo langzamerhand ondenkbaar. De kwieke collega van de cavalerie was te gast bij het Oranjebal van het Opleidings- en Trainingscommando (OTCO), maar was daarbij zijn camera niet vergeten. Je weet immers nooit. Voor de deur trof hij deze gemoderniseerde Fennek (MLU, midlife update) aan. “Gekleurd in desert barracuda”, schrijft Dennis in hoofdletters, en dat mag best in dit geval.
Het voertuig in deze vorm doet ons een klein beetje denken aan de Musktruck, oftewel de Tesla Cybertruck, die in Nederland gelukkig nog een zeldzaamheid is.
