Tekst Jack Oosthoek
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd: ± 50 seconden

Uitnodiging staatssecretaris: ‘wordt reservist’

Staatssecretaris Gijs Tuinman (foto) nodigt het burgerpersoneel van Defensie uit na te denken over een functie als reservist. Hij wil het selectie- en keuringstraject daarop afstemmen, heeft hij de Tweede Kamer schriftelijk meegedeeld.

Volgens Tuinman doet Defensie er alles aan om het juiste en voldoende personeel te vinden, te binden en te behouden. “Investeringen in mensen staan voorop. Ik zet mij er vol voor in om het reservistenbestand te vergroten. Ik vraag bedrijven hun mensen hiervoor beschikbaar te stellen en doe dat zelf ook binnen mijn eigen organisatie.” De bewindsman benadrukt dat het om een vrijblijvende uitnodiging gaat. “Dit betekent dat niemand zich verplicht hoef te voelen om te reageren.”

Volgens de voormalige militair vervult burgerpersoneel kritieke functies in de oorlogsorganisatie die op de tekentafel ligt. “Of een burgermedewerker direct bij de activering van de krijgsmacht als militair kan worden ingezet, hangt af van de functie die hij op dat moment vervult. Dit vergt een gesprek met commandant of manager. Ik hoop dat jullie de uitdaging aandurven om ook in het uniform aan onze veiligheid te werken.”

Meer op werkenbijdefensie.nl/reservisten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 1 minuut

Prestigieuze vredesprijs voor Nederlandse krijgsmacht

De Nederlandse krijgsmacht krijgt de Carnegie Wateler Vredesprijs, de een-na-oudste vredesprijs ter wereld. Marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee worden daarmee geëerd voor hun inzet in meer dan tachtig vredesmissies.

Volgens de jury speelt de Nederlandse krijgsmacht een essentiële rol bij de bevordering van de internationale vrede en veiligheid. Sinds 1945 deed ons land mee aan meer dan tachtig vredesmissies onder zowel de vlag van de Verenigde Naties als de Europese Unie. Daarbij leverde Nederland ondersteuning en assisteerde bij civiele hulp.

De eerste Nederlandse vredesmissie was in 1913 in Albanië. “Dit toont aan dat Nederland al meer dan honderd jaar geleden besefte dat vredesopbouw vele dimensies kent. Met deze prijs willen wij alle Nederlandse militairen danken die dagelijks hun eigen grenzen verleggen om de grenzen van anderen te beschermen”, schrijft de jury.

Met de sinds 1931 bestaande Carnegie Wateler Prijs eert het bestuur van de Carnegie Stichting een persoon of instelling die de internationale vrede in woord of daad bevordert. Het eerbewijs was een idee van de Nederlandse bankier Johan Wateler die hem toevertrouwde aan de Carnegie Stichting.

De prijs wordt dit jaar voor de 74ste keer uitgereikt. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim neemt hem op 26 november namens de krijgsmacht in ontvangst in het Vredespaleis in Den Haag.

Bron: Carnegie Stichting

x
Leestijd: ± 40 seconden

Nederlandse topbenoemingen bij NAVO

Twee Nederlandse generaals krijgen begin november een topfunctie binnen de NAVO. Het gaat om generaal-majoor Richard Laurijssen (op de foto rechts) en brigadegeneraal Detlev Simons.

Laurijssen wordt op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel directeur Policy and Capabilities van de Internationale Militaire Staf (IMS). Die zet politieke aangelegenheden om in beleid en ondersteunt het Militair Comité van het bondgenootschap. In zijn nieuwe baan is Laurijssen tevens plaatsvervangend directeur Internationale Militaire Samenwerking.

Simons neemt de huidige functie van Laurijssen over bij de staf van het NAVO-hoofdkwartier Joint Support and Enabling Command in het Zuid-Duitse Ulm. Het JSEC speelt een coördinerende en adviserende rol bij het voorbereiden en uitvoeren van strategische verplaatsingen, gereedstelling en ondersteuning van NAVO-troepen. Simons was sinds 2021 in Brussel assistent van de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, de Nederlandse luitenant-admiraal Rob Bauer.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 40 seconden

Defensie koopt 'Oekraïne-drones' bij DeltaQuad

Defensie gaat voor 42,6 miljoen euro drones aanschaffen voor Oekraïne. Dat gebeurt bij het Nederlandse bedrijf in lucht- en ruimtevaarttechniek DeltaQuad.

De aanschaf van de Intelligence, Surveillance & Reconnaissance (ISR)-drones is een eerste stap in het Actieplan Drones van Defensie, dat minister Ruben Brekelmans onlangs tijdens zijn bezoek aan Oekraïne ‘lanceerde’. Dit land zit te springen om dit type drones aangezien ze de strijdkrachten in staat stellen om na te gaan wat de Russen op het slagveld uitspoken.

De actieradius van de (onbewapende) ISR-drones is groot, ze kunnen informatie verzamelen en toezicht houden. Ook zijn ze ‘onzichtbaar’, bestand tegen jamming en in staat om autonoom te opereren wanneer het contact met de thuisbasis wegvalt.

Voor het Actieplan Drones van Defensie is vierhonderd miljoen euro beschikbaar. Vijftig procent daarvan gaat naar de Nederlandse industrie. De deal met DeltaQuad is daar onderdeel van.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 25 seconden

Rode baretten en mariniers trainen in Surinaamse junlge

Ongeveer 250 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers zijn in Suriname voor een Jungle Warfare Course. Begin deze week ging die van start (foto).

In de Jungle Warfare Course leren de militairen te werken onder extreme omstandigheden. Denk aan hitte, dichte begroeiing, extreem hoge luchtvochtigheid, gevaarlijke planten en dieren. De Nederlanders werken samen met het Nationale Leger van Suriname. Zo ondernemen ze gezamenlijk acties op onder meer de Saramacca-rivier en doen de Surinamers dienst als oefenvijand. Symbolisch voor de samenwerking geven partijen de Ayoka-kazerne een facelift. De training duurt tot medio december.

De Jungle Warfare Course vindt elk jaar plaats met telkens een andere partij als organisator. Dit jaar was dat 11 Luchtmobiele Brigade, vorig jaar het Korps Mariniers.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 35 seconden

Groot-Brittannië en Duitsland sluiten defensiepact

Groot-Brittannië en Duitsland hebben in Londen een militair pact gesloten. De landen gaan meer samenwerken en gezamenlijk wapens ontwikkelen, zoals drones en lange afstandswapens.

Het (historische) akkoord heeft de naam Trinity House gekregen. Zo heet de locatie in Londen waar de ondertekening plaatsvond. De overeenkomst beoogt de nationale veiligheid en economische groei in beide landen te versterken. Dit tegen de achtergrond van de groeiende Russische agressie en toenemende mondiale dreigingen.

De samenwerking omvat defensieprojecten op het vlak van land, lucht, zee, ruimte en cyberveiligheid. Volgens Groot-Brittannië en Duitsland zal dit hun defensie-industrieën dichter bij elkaar brengen.

Als onderdeel van Trinity House stationeren de Duitsers mogelijk vliegtuigen op de Schotse basis van de Royal Air Force Lossiemouth. Dat biedt de mogelijkheid om op de noordelijke Atlantische Oceaan bijvoorbeeld Russische onderzeeboten op te sporen.

Bron: NOS

x
Leestijd: ± 35 seconden

Marineschepen terug in Nederland

De onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn is na een NAVO-missie van zeven weken teruggekeerd in de marinehaven van Den Helder. 

De Dolfijn monitorde in de noordelijke Noordzee en de Noorse Zee onderzeeboten en militaire schepen die niet van een NAVO-land zijn. Dat gebeurde in het licht van een adequate bescherming en verdediging van het grondgebied van de alliantie.

Een ander marineschip, Zr.Ms. De Ruyter, is eveneens terug van weggeweest. Twee maanden lang voer het fregat (180 bemanningsleden) in de Noord-Europese wateren mee in het NAVO-scheepsverband Standing NATO Maritime Group 1. Dat is een van de vier permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. Geoefend werd in onder meer luchtverdediging en het verbeteren van de onderlinge samenwerking.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Nieuwe touringcars voor Defensie

De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO) krijgt, zoals het er nu uitziet, eind november nieuwe touringcars. De negen bussen zijn van het merk Mercedes Benz Tourismo L.

De aanschaf heeft te maken met de groeiende behoefte aan efficiënt personenvervoer bij Defensie. De touringcars zijn bedoeld om grote groepen personeel naar onder meer oefeningen in binnen- en buitenland en richting missies te brengen, zoals in Litouwen. Ze zijn ‘duurzaam’ en voorzien van onder meer een ‘schone’ dieselmotor van het type 470. Ook de aerodynamica is helemaal van deze tijd.

Twee bussen gaan naar de marine in Den Helder, drie naar het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) in Oirschot. De overige worden bij DVVO op Camp New Amsterdam gestationeerd.

x
Leestijd: ± 40 seconden

Koninklijk bezoek voor Zr.Ms. Van Amstel

Hoog bezoek voor marineschip Zr.Ms. Van Amstel. Koning Willem Alexander voer deze week mee aan boord van het multipurpose fregat.

Onder de vlag van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG), een van de vier permanente reactiemachten van het bondgenootschap, deed de Van Amstel in de Schotse wateren mee aan de (inmiddels beëindigde) oefening Strike Warrior. In de commandocentrale kreeg de koning informatie over onderzeebootbestrijding, een specialiteit van de Van Amstel. Aan de orde kwam ook hoe het fregat reageert op dreiging, vanuit welke hoek dan ook.

De koning maakte tevens een ronde over het schip, waarbij hij met bemanningsleden over hun werk sprak. Zelf stak hij de handen ook uit de mouwen door de Van Amstel tijdens een ‘bevoorrading op zee’ naar de juiste plek te manoeuvreren. Ook deed hij mee aan andere oefeningen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Militaire tehuizen vieren 150-jarig bestaan

De militaire tehuizen bestaan 150 jaar. Afgelopen donderdag is dat gevierd in Reünie- en Congrescentrum Kumpulan in Bronbeek bij Arnhem. Defensieminister Ruben Brekelmans was een van de gasten.

De militair tehuizen kwamen er in 1874 op initiatief van protestantse kerken. Doel was om militairen in het buitenland ‘een thuis ver van huis’ te bieden. De eerste tehuizen verrezen in Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Tegenwoordig zijn er in ons land zeven en één in het Duitse Bergen Hohne. Daarnaast beschikt de stichting ECHOS Homes en Hulp voor Helden, stuwende kracht achter de tehuizen, over een mobiel tehuis. Na al die jaren vormen de tehuizen nog steeds een ontmoetingsplek voor militairen, veteranen en hun thuisfront. Ook bieden ze de gelegenheid om even ‘buiten de poort’ te ontspannen.

Bron: Defensie