'Ik heb veel met het vak'

Defensie wil in diverse functies veel meer met reservisten werken, staat in de jongste Defensienota. Bij het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden & Bergen (OTCRij) voegen ze de daad bij het woord door reservisten te werven voor de functie van militair rijinstructeur. Dinsdag 5 november reikt secretaris-generaal Maarten Schurink het eerste diploma uit. “Mijn werkgever profiteert hier ook van.”

Tekst: Michael Simon | Foto’s: sergeant-majoor Maartje Roos

De commandant van het OTCRij, kolonel Guy Dolmans, is enthousiast over het project. “De reservist kan na het behalen van zijn certificaat collega-reservisten en eventueel ook beroepsmilitairen opleiden. Een mooie ontwikkeling, want we kunnen alle capaciteit gebruiken om onze collega’s op te leiden. Zo kunnen ze oefenen en trainen voor Hoofdtaak 1. Wat dat betreft is dit een mooi voorbeeld van meer doen met en voor reservisten.”

portretfoto kolonel Dolmans
Commandant OTCRij kolonel Dolmans: "We kunnen alle capaciteit gebruiken om te oefenen voor Hoofdtaak 1."

Dertig reservisten

Dolmans is sinds maart van dit jaar commandant van het opleidingscentrum in Oirschot. Na zijn aanstelling praatte projectleider Tiny Sijakovic hem bij over het project. De oud-militair is medewerker van het kenniscentrum OTCRij en trekt sinds begin 2023 de kar. “Mijn opdracht luidde: onderzoek of er onder de reservisten mensen zijn die we kunnen opleiden tot militair rijinstructeur. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor het hele project en mag ik tot 2030 in totaal dertig reservisten werven en opleiden.”

De opleiding tot militair rijinstructeur duurt 27 weken. Wie slaagt mag militairen onderwijzen in de B- en C-categorie. Daaronder vallen onder meer de Amarok, civiele personenauto’s en de vrachtwagen (zonder aanhangwagen). Wie meer wil, bijvoorbeeld lesgeven in het nieuwe voertuig Manticore, krijgt een training in Oirschot van ongeveer vier weken.

Een reservist staat bij lesauto’s.
Het is de eerste keer dat reservisten worden opgeleid tot militair rijinstructeur.

Anderen opleiden

Momenteel volgen vijf reservisten de opleiding. Tiny: “We hebben deze mensen nog nooit opgeleid tot militair rijinstructeur. Ik ben tevreden met waar we ‘staan’. Vier reservisten volgen de civiele deeltijdopleiding, één doorloopt het voltijds militair traject. Zijn werkgever biedt hem de kans om dat zeven maanden te volgen.”

‘Het zou mooi zijn als ze beroepsmilitairen opleiden’

Het is de bedoeling dat de reservisten-rijinstructeur straks andere reservisten opleiden, legt Dolmans uit. “Althans, in eerste instantie. Reservisten hebben naast hun defensiewerk natuurlijk een baan. Daarom oefenen ze vaak in de avonduren en in de weekenden. Het zou ook mooi zijn als ze zin en tijd hebben om bijvoorbeeld twee weken in de vakantie les te geven op het OTCRij. Dan kunnen ze beroepsmilitairen opleiden.”

portretfoto van reservist Liam
Marinereservist Liam: “Wat ik hier leer, pas ik toe in m’n burgerbaan en vice versa.”


Diploma

Twee van die reservisten die de opleiding volgen, zijn Liam en Erich. Liam is reservist bij de marine en werkt daarnaast - op oproepbasis - als ambulancebestuurder. Erich is wapenhersteller bij het Korps Nationale Reserve (NATRES) en in het dagelijks leven ICT’er. Waar Erich de opleiding in de avond- en weekenduren volgt, doet Liam dat intern en voltijds. Beiden zijn eind januari begonnen. Begin november krijgt Liam zijn diploma, Erich hoopt de opleiding in de lente van 2025 af te ronden.

‘De reservist kan rijinstructeur worden en zelfs een eigen rijschool beginnen’

Twee kanten

Toen Liam vorig jaar de vacature van militair rijinstructeur voorbij zag komen, twijfelde hij geen moment. “Vanwege mijn achtergrond heb ik veel met het vak. Omdat anderen opleiden me ook aansprak, heb ik gesolliciteerd en ben aangenomen.” Liam’s werkgever werkt en denkt graag met hem mee, zoals Tiny al eerder aangaf. “De kennis die ik op de ambulance heb opgedaan kan ik hier toepassen. Wanneer ik straks mijn diploma heb, ga ik mensen op de ambulance opleiden. Aangezien mijn werkgever ervoor zorgt dat ik dit kan doen, profiteert die er straks zelf ook weer van. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Groen spuiten

Voor een reservist als Erich, die zijn werk voor Defensie in zijn vrije uren doet, wordt de opleiding extern ingekocht. Daarbij is Tiny de spin in het web. “Ik zorg voor opleidingsplekken in het civiele domein. Erich zit op een rijacademie en volgt de lessen vooral hybride. Hij kan het meeste online volgen en zijn tijd makkelijker indelen. Als hij het civiele deel heeft afgerond, wordt hij op de kazerne in Oirschot ‘groen gespoten’ tot militair rijinstructeur.” Dolmans: “Employability is een belangrijk aspect van onze opleidingen. Zodoende kan de reservist ook civiel aan de slag. Hij kan dan rijinstructeur worden en zelfs een eigen rijschool beginnen.”

portretfoto van reservist Erich.
Reservist Erich kan met zijn diploma straks zelfs een rijschool beginnen.


Geen probleem

De werkgevers van beide reservisten zijn uiteraard bekend met hun werkzaamheden als reservist. Liam: “Ik ben zoals gezegd op oproepbasis bestuurder op de ambulance. Mijn werkgever weet dat ik soms twee maanden afwezig ben, wanneer ik intern bij Defensie zit. Dat is voor hem geen probleem.”

Voor Erich ligt de zaak iets anders. Zoals aangegeven is hij ICT ‘er en werkt bij de NATRES. Daarnaast is hij in de weekend- en avonduren actief als reservist. “Ik heb bij elke sollicitatie aangegeven wat ik voor Defensie doe en wat daar de eventuele gevolgen van zijn. Daarbij gaf ik aan dat ze mij niet moeten aannemen als ze daar moeite mee hebben. Tot nu toe is dat nooit gebeurd.”

'Mijn werkgever vindt het geen probleem als ik twee maanden afwezig ben’

Belangstelling?

Interesse om reservist-rijinstructeur te worden? Neem contact op met Tiny Sijakovic via MHJ.Sijakovic@mindef.nl.

Kolonel Dolmans en projectleider Tiny.
Commandant OTCRij Dolmans met projectleider Tiny: "Dit is een mooi voorbeeld van meer doen met en voor reservisten."