Defensie in beeld
De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
Tekst: Coen Heil | Foto's: Diversen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.
Met elkaar
Sergeant Andrew Redeyerozler, een squadleider bij het US Marine Corps, krijgt instructies over het standaardwapen van onze krijgsmacht, de Colt Canada C7NLD. Redeyerozler is een van de deelnemers aan de jaarlijkse oefening Très Kólos 24 op Camp Savaneta, Aruba. Een onderdeel daarvan is vertrouwd raken met elkaars procedures en wapensystemen.
Très Kolos bestaat in deze vorm al veertien jaar, waarbij naast het Korps Mariniers en het US Marine Corps ook Franse militairen meedoen (foto korporaal Antonino Mazzamuto).
Huzaren thuis in Woerden
Woerden was even van het Regiment Huzaren van Boreel. En een beetje van onze vaste inzender en defensieduizendpoot Dennis Boom. Liefst zeventig huzaren zijn onlangs in de vestingstad beëdigd en toegetreden tot het Regiment. Natuurlijk was ‘onze’ Dennis erbij.
“Vanaf de verzamelplaats liepen de Fanfare Bereden Wapens, alle Boreeleenheden en de bereden Standaardwacht door de binnenstad naar het Kerkplein”, bericht hij.
De colonne werd geopend en afgesloten door drie Fenneks, het standaard verkenningsvoertuig. “Een machtig gezicht om de colonne te zien voorbijkomen. Langs de route, maar ook op het Kerkplein, stonden veel toeschouwers die genoten van hetgeen zij gepresenteerd kregen”, vervolgt Dennis.
Uit zéér betrouwbare bron weten we bovendien dat burgervader Viktor Molkenboer er ook bij was. Hij sprak volgens onze plaatselijke verslaggever de wens uit dat de militairen vaker naar Woerden mogen komen voor een beëdiging.
Meer genie
Met spreekwoordelijk twee linkerhanden en het lichaam van een punaise lag voor deze redacteur een lange loopbaan als genist zeker niet voor de hand. De landmacht mag dan ook gelukkig zijn met de zes onderofficieren van de lichting 2023-2 die zich hebben gekwalificeerd tijdens de oefening Final Fighter. Dat gebeurt op traditionele wijze met het binnen sjouwen van een paneel van een Baileybrug. Na het plaatsen van het paneel op de randbalk en het opzetten van de geniebaret, is het zestal klaar voor een functie bij onze parate genie-eenheden. We gaan ervan uit dat daarna het mineurs- en pontonnierslied ten gehore zijn gebracht. Sodeju!
Nog een keer huzaren
Omdat ze zo leuk zijn, nog een foto van vriend der Huzaren van Boreel Dennis Boom vanuit het centrum van Woerden. Het is een stad met een lange historie, ook waar het Defensie betreft. De Centrale Magazijnen van Militaire Kleding en Uitrusting en later 637 Intendance Centrale Werkplaats waren er tot in de jaren negentig van de vorige eeuw gevestigd. Dat wil niet zeggen dat die historie is vergeten, want het nu met huizen bebouwde complex heet niet voor niets het Defensie-eiland.
Droogroeien
Met een team op elkaar inspelen, ook dat is onderdeel van de oefening Très Kólos. Zat water in de buurt rond het eiland, maar dan is het wel zaak met een flinke roeitocht voor de boeg om de neuzen en de peddels dezelfde kant op te hebben. Ook deze foto is van de Amerikaanse korporaal Antonino Mazzamuto.
Blik op de A400
Onze fotograaf sergeant-majoor Jan Dijkstra had het genoegen te mogen meevliegen met een C-130 tijdens de oefening Falcon Leap. Hij gaf zijn ogen en camera de kost en produceerde ruim vijftig foto’s van zijn luchtreis. Daarbij dit beeld vanuit de cockpit, met zicht op een Amerikaanse C-130 Hercules.
Waar ben ik?
Deze hardloper lijkt danig de weg kwijt, zo midden in de bosschages. Niets is minder waar, want het betreft een deelnemer aan het altijd spectaculaire Open Militair Kampioenschap Oriënteren. Daarbij geen moderne middelen als gps of een telefoon met Google Maps; gewoon een kleine kaart in de hand met een grof overzicht van het parcours.
Je moet niet alleen goed kunnen kaartlezen, maar ook een bovengemiddelde conditie hebben om mee te kunnen in deze uit Scandinavië overgewaaide sport. In die landen is meedoen aan oriënteren een familie-uitje, vergelijkbaar met onze ‘droppings’.
Met deze foto bewijst sergeant-majoor Jan Dijkstra trouwens ook met beide benen op de grond prima platen te kunnen maken. Maar dat verrast ons niet.
Geoefend oog
Als we het dan toch over bos, struikgewas en onze fotografen hebben, dan past dit stilleven van sergeant-majoor Cristian Schrik er ook mooi bij. De luchtmachtfotograaf mocht een uitstapje maken naar de oefening Ardent Lion op en rond het befaamde oefenterrein Bergen-Hohne. Op zoek naar een Stingerpeloton (“als u daar linksaf slaat, ziet u ze vanzelf”), was het geduldig zoeken om uiteindelijk van zeer nabij iets te ontwaren dat op een voertuig leek. Maar dat is een fotograaf met een geoefend oog natuurlijk wel toevertrouwd.
Tankkenners bijeen
De keuze is reuze voor landen die op zoek zijn naar moderne gevechtstanks. De Europese defensie-industrie is bijzonder actief op dat terrein. Neem Rheinmetall (sinds vorig week samen met Leonardo) met z’n KF51 Panther, het Verenigd Koninkrijk met de vernieuwde Challenger, de Fransen hebben de Leclerc en Turkije ontwikkelt de Altay. En dan zijn er nog de M1 Abrams (Verenigde Staten), de Merkava V (Israël) of de Arjun (India) en dan vergeten we er vast nog een paar. Al die tanks zijn ongetwijfeld de revue gepasseerd tijdens de jaarlijkse Vriendendag van het Cavaleriemuseum te Amersfoort. Rutger Murk, vaste fotograaf en vrijwilliger bij het museum, maakte deze prent van de bezoekers bij een Leopard 2A4 gevechtstank. “Maar de recente aankoop van nieuwe Leopard 2A8 gevechtstanks was het favoriete gespreksonderwerp”, laat hij weten.