03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 40

De kracht van kwetsbaarheid

Mariniers komen met theatershow over trauma

Rauw, persoonlijk en muzikaal. In theatershow Vleugel Vrij slaan twee mariniers de handen ineen om mentale gezondheid in de wereld van militairen - en ver daarbuiten - onder de aandacht te brengen. De boodschap: “Je bent niet alleen.”

Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto's: Kick Smeets

“Het was 2009 en ik ging in Afghanistan op een meerdaagse patrouille. Op dezelfde plek als waar wij net stonden komt het volgende voertuig aanrijden. In één keer is er een rotklap en het zware voertuig wordt door de bermbom opgetild als een veertje. Ik pak mijn medische tas en ren op mijn collega’s af. Eén van hen mist een been. Hij vecht voor zijn leven. Dat beeld bleef zich als een slechte film afspelen in mijn hoofd. Het duwde me de afgrond in. De enige keuze leek: opgeven, ermee stoppen.” Dan trekt sergeant van de mariniers Robin Imthorn zijn chest rig uit en doet zijn helm af. “Maar misschien kon ik nog iets doen. Die onzekere kant, de pijn, de angst omarmen. Als ik dat niet had gedaan, had ik hier vandaag niet gestaan.”

Nordin kijkt naast zijn pak, hangend aan een stoel, naar het scherm op het podium.
Robin staat met een chestrig op het podium van het theater. Zijn helm hangt aan zijn vest.
Met de show in Theater De Meervaart te Amsterdam bijten Nordin en Robin het spits af. Robin spreekt, Nordin speelt, samen met twee strijkers.
Robin Imthorn kijkt opzij en glimlacht, met zijn armen gekruist achter zijn rug.

Robin Imthorn 

De mentale gezondheid van militairen op de kaart zetten: dat is de missie van sergeant van de mariniers Robin Imthorn. Wanneer hij zijn collega’s in 2009 op een bermbom ziet rijden, is de impact groot. Wanneer paniek en woede bij hem de overhand nemen, wordt er PTSS geconstateerd. De marinier herpakt zich, en hoe. Hij zet Five Five out en het platform KNAK op, waar militairen op laagdrempelige wijze terecht kunnen met mentale problemen. In dit kader schrijft hij ook zijn boek Levensvuur, dat in januari 2025 uitkomt.

Direct verbonden

Het is de indrukwekkende start van theatershow Vleugel Vrij. Onder andere met 25 uur speedmarsen met 45 kilo bepakking op de rug vroeg Imthorn al eerder aandacht voor de mentale gezondheid van militairen. Als hij pianovirtuoos korporaal van de mariniers Nordin Maouli leert kennen, ontstaat er een bijzonder idee. Het verhaal vertellen in het theater, omlijst door muziek. “Ik nam mijn keyboard mee naar een vergaderzaal in Hilversum”, glimlacht Nordin. “Terwijl Robin vertelde, had ik vrijwel meteen een repertoire in mijn hoofd dat daarbij paste. Soms krachtige klanken, op andere momenten pasten gevoeligere stukken muziek beter.” Imthorn was meteen onder de indruk: “Als hij begint te spelen, komt het gevoel meteen los.”

Nordin draagt zijn nette marinierspak en speelt de piano, op het podium van het theater.
Nordin speelt niet enkel bestaande nummers, maar ook zelf gecomponeerde muziek. “Muziek verbindt. Deze show is voor iedereen.”

Een samenwerking is geboren. Een connectie die begint met de baret. Want, vervolgt Nordin: “Allebei hebben we een andere carrière gehad, maar we hebben dezelfde dingen moeten doorstaan om deze baret te mogen dragen. Daardoor spreek je dezelfde taal; het is een soort directe verbondenheid.”

Robin spreekt op het podium de toeschouwers toe. Achter hem op het scherm is een foto van vroeger te zien, toen als hij als jonge jongen werd uitgezonden. Op de foto draagt hij een sjaal, helm en scherfwerende bril.
De toeschouwers in het donker kijken naar Nordin, die op het podium op zijn piano speelt. Achter hem een foto van hem tijdens een uitzending.
Robin: “Waar het vaak aan ontbreekt? De durf jezelf aan te kijken. Kijk naar waar je niet zo trots op bent, wat juist niet zo mooi aan je is. Pas dan leer je jezelf kennen. Het is de kracht van kwetsbaarheid: dat verbindt mensen.”
Nordin Maouili speelt op zijn piano. Op de achtergrond op een groot scherm een foto van vroeger, wanneer hij als jonge jongen zijn nette marinierspak met baret draagt.

Nordin Maouli

Marinier zijn en muziek maken: twee passies die in korporaal van de mariniers Nordin Maouli samenkomen. Als hij in zijn kindertijd kennis maakt met de piano, is het liefde op het eerste gezicht. Enerzijds is de muziek voor Maouli een uitlaatklep, anderzijds hoopt hij velen met zijn muzikale klanken te raken. Nordin timmert flink aan de weg. Zo gaf hij al meerdere optredens en zat hij in het Videoland-programma De Piano met Chantal Janzen. Daarnaast speelde hij als pianist in de serie Máxima en behaalde hij de NPO Klassieke Top 400 met zijn eigen compositie Unbound.

Bevrijding

Dit jaar staan de mariniers viermaal op de planken. Imthorn vertelt over zijn levensloop, de keuze voor het groene pak, uitzendingen en zijn diagnose PTSS die daarop volgde. Maouli begeleidt hem met eigen muziek en klanken van componist Ludovico Einaudi. Dat laat weinigen onberoerd, blijkt tijdens de eerste show in Theater De Meervaart te Amsterdam, vorige week. “Een trauma is als een gevangenis van verdriet en pijn”, vertelt een oud-marinier naderhand. “Vroeger leerde je als marinier je emoties uit te schakelen. Robin doorbreekt dat taboe. Tegelijkertijd maakt de muziek van Nordin alle emoties los. Je mag best weten dat ik net een traan heb gelaten. Ik vond de show emotioneel, verbindend en bevrijdend.”

Een andere bezoeker is geen bekende in de wereld van Defensie. “Van buitenaf lijkt de militaire wereld me vrij gesloten. Robins verhaal voelde open en oprecht. Daarbij past de muziek perfect.”

Een donker silhouet van een toeschouwer die een traan wegpinkt.
Robin vertelt op het podium zijn verhaal en houdt een arm in de lucht. Achter hem een achtergrond van grijze wolken.
“Natuurlijk laten we zien dat er een mens in het pak zit. Vleugel Vrij gaat echter verder. We willen de kracht van kwetsbaarheid laten zien.”

Zware rugzak afdoen

Duidelijk is dat de show niet enkel bedoeld is voor militairen of mensen die affiniteit hebben met de wereld van Defensie, verduidelijkt Imthorn. “Natuurlijk laten we zien dat er een mens in het pak zit. Vleugel Vrij gaat echter verder. We willen de kracht van kwetsbaarheid laten zien. Iedereen draagt een rugzak met ervaringen met zich mee. Zonder het te zien, ga je soms gebukt onder het gewicht. We leven soms vanachter een masker.”

Nordin Maouli speelt op zijn piano, achter hem zitten in het donker toeschouwers.
“Als hij begint te spelen, komt het gevoel meteen los.”

Doe die rugzak eens af en deel je gevoel met een ander, zegt Imthorn dan ook. “Besef: je bent niet alleen. Het is een kleine stap die je ver kan brengen om dichter bij jezelf te komen. Aan de andere kant moedig ik mensen aan meer naar elkaar om te kijken. Vraag eens iemand: hoe gaat het nu écht met je? Samen kom je verder.”

Het mariniersduo geeft dit jaar nog drie shows, zoals die in Theater de Ruchte in Someren op 26 oktober. Op 13 en 23 november treden de heren op in het Nationaal Militair Museum, als onderdeel van Museum Vol Verhalen. Vleugel Vrij gaat ook door in 2025 in onder meer Nijkerk, Ede, Amsterdam, Den Helder, Sittard en Roosendaal.

Iemand maakt met de smartphone een foto van Robin Imthorn en Nordin Maouli.