Tekst Jack Oosthoek

x
Leestijd: ± 1 minuut

Nieuwe publiekscampagne over veteranen

Ongekende Krachten is de naam van een nieuwe publiekscampagne over veteranen die op 23 september is gestart. Centraal staan de vaardigheden (‘skills’) en eigenschappen van deze militairen waarvan bedrijfsleven en publieke organisaties kunnen profiteren wanneer zij daar aan de slag gaan.

Ongekende Krachten beoogt het maatschappelijk beeld van veteranen bij te stellen en meer waardering te kweken voor de 'ongekende krachten' die zij bezitten. Dat gebeurt in tien video’s, waarin journalist Gijs Wanders veteranen interviewt die na hun diensttijd een nieuwe baan vonden. Ook komen leidinggevenden aan het woord over de specifieke kwaliteiten die oud-militairen meenemen naar een nieuwe werkgever. Zo weten ze wat leiderschap inhoudt, tonen daadkracht en blijven in moeilijke situaties kalm.

Ook beoogt de campagne voor een deel het beeld bij te stellen dat veel Nederlanders van veteranen hebben. Ze worden gewaardeerd, maar worden soms ook geassocieerd met onder meer een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat wordt versterkt door Amerikaanse films en series waarin de veteraan wordt neergezet als een verward persoon met sociale aanpassingsproblemen. En dat terwijl circa negentig procent van hen goed uit een uitzending komt en die als een verrijking beschouwt.

Ongekende Krachten is een initiatief van de Stichting Onbekende Helden, met ondersteuning van het Nederlands Veteraneninstituut en het Veteranenplatform. Defensie leverde geen bijdrage. De campagne loopt tot Veteranendag 2025.

Bron en foto: Stichting Onbekende Helden

x
Leestijd: ± 30 seconden

Russen spioneren steeds vaker in Noordzee

Russische schepen bespioneren belangrijke infrastructuur in de Noord- en Oostzee. Het gaat daarbij om gaspijpleidingen, windmolenparken en militaire doelen. Ook in de Nederlandse wateren zijn Russische spionageschepen waargenomen. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma Pointer, in samenwerking met media uit andere landen.

Door meer dan duizend morseberichten van 72 Russische onderzoeksschepen te analyseren, werd duidelijk dat de verdachte bewegingen van de schepen zich vaak voordeden in de buurt van vitale infrastructuur. Onder meer een duikgebied van NAVO-onderzeeboten nabij Duitsland, windparken voor de Nederlandse kust en aardgaspijpleidingen tussen Estland en Finland waren vermoedelijke verkenningsdoelen.

De spionagevaartuigen maakten in totaal 428 reizen, waarvan er 54 als verdacht kunnen worden bestempeld.

Bron: Het Financieele Dagblad

x
Leestijd: ± 1 minuut

Patrouilleschip Holland wéér in actie

In de korte tijd dat Zr. Ms. Holland stationsschip in het Caribisch Gebied is, heeft het schip flink wat klussen geklaard. Na eerdere drugsonderscheppingen was het vorig weekeinde opnieuw raak.

Zaterdag 21 september kwam de Holland in de buurt van de ABC-eilanden zelfs twee keer in actie. Die ochtend ontdekte het patrouilleschip een verdachte boot op de Caribische Zee. Nadat de opvarenden de snelle onderscheppingsboten (FRISC’s) van de Holland ontdekten, gooiden ze de drugs in zee om zich vervolgens over te geven. Vervolgens werden ze naar de Holland overgebracht. De (38) pakketten bleken een slordige 1.300 kilo cocaïne te bevatten.

Uren later signaleerde het radarsysteem van de Holland opnieuw een drugsboot, in jargon go-fast. In dit geval gaven de smokkelaars zich niet snel gewonnen. Pas nadat de motoren van hun bootje kapot waren geschoten, gaven ze het op. Ook in dit geval waren de drugs in zee gedumpt, naar later bleek circa vijfhonderd kilo cocaïne.

De verdachten van de eerste drugsvangst werden overgedragen aan het Korps Politie Curaçao. Die van de tweede op Bonaire aan het Korps Politie Caribisch Gebied Nederland. Sinds de Holland stationsschip in het Caribisch Gebied is, heeft het schip 5.481 kilo drugs onderschept.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Geen munitiedepot in aardbevingsgebied

In het aardbevingsgebied in Groningen komt geen munitiedepot van Defensie. Dat heeft de Tweede Kamer begin deze week besloten. Tientallen Groningers vreesden dat ze hun huis moesten verlaten.

Het ministerie van Defensie is op zoek naar een locatie voor een munitiedepot van 22 hectare. Wie binnen zevenhonderd meter afstand woont, moet zijn huis uit. Tientallen noorderlingen vrezen voor dit lot.

Defensie zoekt in Drenthe, Friesland en Groningen. In de laatste provincie werden drie locaties bekeken, allemaal gelegen in het bevingsgebied. Na een strijd over de door hen ondervonden aardbevingsschade, kregen sommige bewoners te horen dat hun woning opnieuw bedreigd wordt. Reden: zoals aangegeven wil Defensie in hun omgeving een munitiedepot bouwen.

Afgelopen dinsdag stemde de Kamer voor een motie van Julian Bushoff (Groenlinks-PVDA) en Sandra Beckerman (SP). Zij vroegen de regering om een verbod op de bouw van munitiedepots in het mijnbouwschadegebied. Door het besluit van de Kamer komen andere locaties nadrukkelijker in beeld. Ze liggen in Friesland en Drenthe.

Bron: Dagblad van het Noorden

x
Leestijd: ± 45 seconden

Internationale ‘hackers’ oefenen op Gilze

Vliegbasis Gilze Rijen was de afgelopen twee weken het ‘epicentrum’ voor de jaarlijkse internationale hackers-oefening Computer Assisted Exercise Cybernet. De organisatie was in handen van het Defensie Cyber Commando (DCC).

In Computer Assisted Exercise Cybernet testten de deelnemers hun cybervaardigheden in realistische scenario’s. Ze namen netwerken van ‘tegenstanders’ op de korrel en drukten gelijktijdig ‘aanvallen’ de kop in. Daarbij werd gebruikgemaakt van geavanceerde technieken als highlever-auditingadvanced forensicsreserve-engineering en memory corruption.

De deelnemers kwamen uit Estland, Japan, Noorwegen, Polen, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Nederland was vertegenwoordigd door personeel van onder meer landmacht, marine, marechaussee en het Defensie Cyber Security Center. Uit de civiele sector was onder meer een team van de politie en het Europese Permanent Structured Cooperation (PESCO) van de partij.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 30 seconden

Bullenparade op militaire academie

Feest vandaag op het Kasteel van Breda. In de zogeheten Bullenparade kregen 130 afgestudeerde officieren van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) hun officiersdiploma uitgereikt. Ze werken bij landmacht, luchtmacht en marechaussee. De geslaagden gaan de slag bij een operationeel onderdeel.

Traditioneel werd de diploma-uitreiking afgesloten met het ‘pettenmoment’. Daarbij gooiden de cadetten hun pet of baret op commando de lucht in.

De KMA leidt al bijna tweehonderd jaar officieren op voor de krijgsmacht die als hoofdtaak heeft om het grondgebied van Nederland te beschermen. Door de huidige geopolitieke spanningen weegt deze taak zwaarder dan ooit. De KMA, een onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie, geeft de officier nu mee wat hij morgen nodig heeft, aldus de NLDA. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 35 seconden

Nieuwe adelborsten geïnstalleerd

Op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder is onlangs een nieuwe promotie aspirant adelborsten geïnstalleerd. Het ging om 127 man.

De nieuwelingen traden een week eerder aan op het KIM. In de periode daarvoor ondergingen ze de Maritieme Introductie Periode (MIP), het eerste deel van de vorming op het KIM. Daarin staan competenties als besluitvaardigheid, samenwerken, communicatie, stressbestendigheid en verantwoordelijkheidsbesef centraal. Dat allemaal tegen de achtergrond van goed leiderschap.

Volgens traditie woonde een delegatie van de promotie van vijftig jaar geleden de ceremonie bij. Als afsluiting was er een defilé onder de muzikale klanken van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Bron: Defensie