Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >60 seconden

Krijgsmacht krijgt moderne antitankwapens met lange schootsafstand

De krijgsmacht moet in staat zijn vijandelijke doelen op grote afstand uit te schakelen, zoals gevechtsvoertuigen, bunkers, gevechtsopstellingen en helikopters. Daarom schaft Defensie antitankwapens aan die op lange afstand doel kunnen treffen. Ze vervangen naar verwachting vanaf 2026 de systemen voor de middellange afstand.

De huidige antitankwapens, die er nagenoeg hetzelfde uitzien als de nieuwe wapens (zie foto), zijn na 25 jaar op. Hierdoor kent het systeem in toenemende mate technische uitval. Daarnaast is het moeilijk ze in stand te houden en is het niet mogelijk ze verder te ontwikkelen. Bovendien zijn de optische middelen voor doeldetectie en raketgeleiding verouderd.

Defensie kiest nu voor moderne lanceersystemen om vijandelijke gevechtsvoertuigen tot vijf kilometer afstand uit te schakelen. Daarnaast zijn de systemen in staat om doelen zonder een directe zichtlijn via een coördinaat onder vuur te nemen. De raket wordt daarbij tijdens de vlucht bijgestuurd. Deze gemoderniseerde antitankwapens worden alleen geleverd door de Israëlische leverancier Rafael.

Met de nieuwe lanceerinstallatie zijn ook raketten van andere Europese landen te verschieten. Duitsland bijvoorbeeld vervangt sinds 2020 ook de antitankcapaciteit voor de middellange afstand. De Duitsers hebben dezelfde lanceerinstallaties en antitankraketten aangeschaft. Bovendien maken onder meer België, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Italië, Litouwen, Polen, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Zwitserland hier gebruik van. Daarnaast krijgt NAVO-bondgenoot Canada dit antitankwapen.

Defensie wil alle oude lanceerinstallaties in vier jaar vervangen. De organisatie streeft er naar het contract voor levering van nieuwe antitankwapens in oktober dit jaar te tekenen. De laatste systemen stromen naar verwachting in de eerste helft van 2028 binnen.

Bron: Defensie | Foto: Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

MIVD: Russische hackers hebben het gemunt op westerse hulp aan Oekraïne

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt voor Russische cyberoperaties van GRU-eenheid 29155. De focus van de hackers van deze militaire geheime dienst ligt onder meer op het in beeld krijgen en verstoren van de westerse hulp aan Oekraïne.

De operaties richten zich met name op westerse overheden en vitale infrastructuur. Volgens directeur MIVD viceadmiraal Peter Reesink is Nederland nog geen slachtoffer geweest. “Maar het vormt wel een dreiging waar we steeds meer rekening mee moeten houden’’, concludeert hij. “Deze actor heeft namelijk cyberoperaties ontplooid. Ze zijn gericht op de logistieke sector in landen die hulp aan Oekraïne leveren of daar een rol in hebben. En Nederland is een belangrijk doorvoerland.”

Inlichtingen bevestigen dat het gaat om hackers van eenheid 29155 van de GRU, die volgens westerse inlichtingendiensten zicht willen op militaire verplaatsingen en westerse wapenleveranties aan Oekraïne. De cyberoperaties zijn er mogelijk ook op gericht om fysieke sabotage waar 29155 om bekend staat, te ondersteunen.

De Verenigde Staten, de MIVD en partners brachten gisteren de waarschuwing en technisch advies uit. Hierin staat hoe landen en organisaties deze operaties kunnen onderkennen en zich hiertegen kunnen wapenen. “We kiezen er samen met partners voor om de werkwijze van deze beruchte Russische cybereenheid bloot te leggen. Zo is men in staat zich tegen deze ingrijpende aanvallen en spionage te wapenen. Niet alleen overheden, maar juist ook fabrikanten en leveranciers van militaire middelen voor Oekraïne”, aldus defensieminster Ruben Brekelmans.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Kwart miljard extra voor werving nieuw personeel

Het ministerie van Defensie gaat jaarlijks ruim 260 miljoen euro extra uitgeven aan de werving van personeel.

Er is al jaren een groot tekort aan arbeidskrachten en ondertussen groeit de krijgsmacht stevig door. Er wordt volop geïnvesteerd in bijvoorbeeld tanks, gevechtsvliegtuigen, onderzeebootjagers en helikopters, maar er zijn ook nog duizenden openstaande vacatures. Daarom wordt “stevig in de mensen” geïnvesteerd, staat in de Defensienota. Zo wordt er extra geld gereserveerd om het succesvolle Dienjaar verder uit te bereiden. Lees hier meer over in het verhaal van vorige week via deze link. Ook krijgen reservisten een belangrijkere rol. Zij moeten volwaardig onderdeel gaan worden van een schaalbare krijgsmacht.

In het licht van de huidige dreigingen moet Defensie sneller groeien om haar taken te kunnen uitvoeren en permanent inzetgereed te zijn. De krijgsmacht moet uiteindelijk goed kunnen meebewegen met de actuele dreiging. Dat betekent (snel) opschalen in de aanloop naar een conflictsituatie en weer afschalen in een periode na een conflict.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensie wil 'waar mogelijk' steun aan Oekraïne versnellen

Volgens defensieminister Ruben Brekelmans wil de krijgsmacht “waar mogelijk” de steun aan Oekraïne versnellen. “En we blijven een voortrekkersrol spelen. We steunen de regering in Kyiv onverminderd, zo lang als het nodig is.”

Al sinds het begin van de oorlog steunt Nederland Oekraïne. Er werden onder meer tanks, marineschepen, raketten, munitie en gevechtsvliegtuigen gestuurd. Ook trainen Nederlandse militairen hun Oekraïense collega's. Rusland moet de oorlog verliezen, is het standpunt.

Ondertussen blijft regeringspartner PVV sceptisch over de miljardensteun. Lang was de partij van Geert Wilders tegen elke vorm van steun aan Oekraïne, maar hij draaide bij om het kabinet mogelijk te maken.

Toen premier Schoof deze week Oekraïne bezocht, vroeg Wilders op X of hij de “hardnekkige corruptie” in het land nog aan de orde had gesteld. En als Oekraïne betrokken is geweest bij de aanslag op de Nord Stream-pijpleiding, kan dat volgens Wilders niet zonder gevolgen voor de relatie met Kyiv blijven.

De PVV staat in dit dossier alleen in de coalitie. Vooral VVD en NSC hebben zich vierkant achter Oekraïne geschaard. Dit jaar en volgend jaar geeft Nederland in totaal zes miljard euro aan voornamelijk militaire steun aan Oekraïne.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Weekend vol Wereldhavendagen in Rotterdam

Dit weekend vinden weer de Wereldhavendagen in Rotterdam plaats. Vanaf vandaag tot en met zondag krijgen bezoekers de kans om van dichtbij kennis te maken met de Koninklijke Marine.

Zo kunnen het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt en het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes worden bezocht. Tijdens rondleidingen geven bemanningsleden uitleg over de verschillende functies en technologieën aan boord. Op de Parkkade staat het mariniersdorp met verschillende voertuigen, een hydraulische kraan, hindernisbaan en diverse stands.

Op de Maas geeft de marine zoals altijd weer demonstraties. Zo staat er een anti-terreur demonstratie op het programma en wordt een gekaapt schip bevrijd door mariniers. Verder vliegt een NH90-maritieme helikopter laag over het water om oefentorpedo’s te lanceren.

Voor meer informatie en het volledige programma is er de website www.wereldhavendagen.nl.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Landmachters gewond tijdens oefening Duitsland

Vier militairen van de Koninklijke Landmacht zijn woensdag gewond geraakt tijdens een oefening in het Duitse Todendorf. Het ging om twee aparte, eenzijdige ongelukken. In beide gevallen reed een Fennek-verkenningsvoertuig in een greppel. 

De personen zijn naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Een van hen werd diezelfde dag weer ontslagen. De andere drie moesten langer blijven. De families van het viertal zijn geïnformeerd. De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de toedracht van de incidenten. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Alleen Kromhoutkazerne dicht Open Monumentendag

Vanwege potentiële veiligheidsrisico’s blijft uitsluitend de Kromhoutkazerne in Utrecht dicht tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september. Andere deelnemende defensielocaties openen toch gewoon de deuren, ondanks eerdere berichtgeving in de Defensiekrant.

Ondanks grote inzet om de poorten in Utrecht wel open te houden heeft Defensie na zorgvuldige afweging besloten dat het vanwege de veiligheid toch niet mogelijk is.

Bron: Defensie