‘Dit is de koerswijziging die we nodig hebben’

Van nieuwe tanks naar extra fregatten en personeel

Opzwepende muziek bij de presentatie van de Defensienota 2024. Een heftig klapwiekende NH90 helikopter die een militair dropt om het document te overhandigen aan minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman. Onder het motto Sterk, slim en samen presenteerde Defensie gisteren met elan de investeringsplannen voor de toekomst.

Tekst: Jack Oosthoek | Foto: Phil Nijhuis

Op de Bernhardkazerne in Amersfoort beleeft Defensie gisteren een historische dag. Tegen de achtergrond van de onrust in vooral Europa investeert het kabinet-Schoof na decennia van bezuinigingen veel, heel veel, geld in de krijgsmacht. Het betreft 2,4 miljard euro waarmee het defensiebudget naar 24 miljard stijgt.

Met een NH90 maritieme gevechtshelikopter wordt een militair afgezet op de Bernhardkazerne in Amersfoort.
De operator overhandigt een koffertje met daarin de Defensienota aan de bewindslieden.

Hele breedte

De investeringen mogen er wezen: de landmacht krijgt weer een tankbataljon, de luchtmacht zes extra F-35’s, de marine twee extra fregatten voor onderzeebootbestrijding en de marechaussee kan ook extra versterking tegemoetzien. Verder wordt onder meer in drones geïnvesteerd, mobiele anti-drone kanonsystemen, een lasersysteem, cyber, personeel en ondersteunende diensten. “We investeren over de hele breedte, omdat de dreigingen zich opstapelen”, onderstreept Brekelmans.

Symbolisch voorschot op de toekomst: bij de start van de presentatie dendert een Leopardtank voorbij.

Meer reservisten

Volgens Tuinman betekent de nieuwe nota een fundamentele koerswijziging. Zo voorziet die ook in investeringen in munitie en reservedelen. Eén ding staan voor hem daarbij als een paal boven water: het personeel is het ‘goud’ van de organisatie. “Zonder mensen rijden er geen tanks, vliegen de F-35’s niet en krijg je fregatten niet van de kade. Daarom trekken we voor het behoud van personeel en om dat binnen te halen, 260 miljoen euro uit. We willen meer reservisten, het Dienjaar wordt uitgebreid. Overigens wordt er ook in vastgoed geïnvesteerd”, benadrukt de oud-militair.

De ‘drie-eenheid’ praat even snel bij op het terrein van de Bernhardkazerne. V.l.n.r. minister Brekelmans, staatssecretaris Tuinman en CDS generaal Eichelsheim.

‘Nederland moet opstáán’

Mooi palet aan plannen

Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim toont zich (vanzelfsprekend) ingenomen met de investeringen. Hetzelfde geldt voor het plan om de banden met de industrie, kennisinstituten en lokale overheden aan te halen. “Het is nooit genoeg, maar dit is de koerswijziging die we nodig hebben. We moeten echter wel achter de bedrijven ‘aanjagen’ om in defensiemateriaal te investeren. Daar maken we één miljard voor vrij. Tegen 2030 moet er veel geregeld zijn.”

Volgens Tuinman gaat het bij de uitvoering van de Defensienota eveneens om een mindset. “We moeten het samen doen.” Brekelmans: “We hebben iedereen keihard nodig bij de uitvoering van deze Defensienota.”

Als eerste stap in de lancering van de nieuwe Defensienota werd het personeel via een livestream geïnformeerd.

‘Dit is een fundamentele koerswijziging’

Niet meer ondenkbaar

Onder het oog van commandanten wordt het personeel via een livestream als eerste ingelicht. Om het belang van de geplande investeringen kracht bij te zetten, worden beelden van de Russische invasie in Oekraïne getoond. “De niets ontziende agressie laat zien dat een aanval op het NAVO-bondgenootschap niet meer ondenkbaar is. Met onze bondgenoten moeten we ons maximaal inzetten om dit te voorkomen. Met deze Defensienota zet Nederland daarin een grote stap”, licht Brekelmans toe.

“Om ons land veilig te houden investeren we fors in onze bijdrage aan het NAVO-bondgenootschap. Noodzakelijk, want na een lange periode van vrede in Europa moet Nederland actief bijdragen aan het afschrikken van tegenstanders om een gewapend conflict te voorkomen.”

Defensieminister Brekelmans en staatssecretaris Tuinman doen de achtergronden van de nieuwe Defensienota tegenover de pers uit de doeken.
Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Eichelsheim toont zich onmiskenbaar tevreden met de inhoud van de nieuwe van het document. “Dit is de koerswijziging die we nodig hebben.”

Geen oorlog, geen vrede

Op de persconferentie benadrukt de minister het tegen de achtergrond van de strapatsen van Rusland nog maar eens. “Nederland moet opstáán. De bedreigingen van de veiligheid van ons land stapelen zich op. We bevinden ons in een grijze zone. Er is geen oorlog, maar ook geen vrede. We worden continu bespioneerd, de cyberaanvallen nemen toe. Defensie moet Nederland beschermen. Dat betekent: investeren om onze tegenstander een stap voor te blijven. En: internationaal samenwerken. Gedwongen door de internationale omstandigheden moet Defensie terug naar zijn kern, bescherming van het eigen grondgebied. De oorlog in Oekraïne heeft ons allemaal op scherp gezet.”

Weten waarom we onze krijgsmacht snel versterken? En hoe we dat gaan doen? Kijk hieronder de video: