Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >60 seconden

Bevrijding Nederlands-Indië en slachtoffers dodenspoorlijnen herdacht

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, waarmee officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. De slachtoffers werden donderdag herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Op de zaterdag daarna (morgen dus) vindt traditiegetrouw sinds 1967 de herdenking plaats van de Birma-Siam en Pakanbaroe dodenspoorwegen.

Wat 57 jaar geleden begon als een reünie voor een paar duizend 'spoorwegveteranen' is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezochte, jaarlijkse herdenking op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Dit jaar zijn er nog twee veteranen, van 99 en 100 jaar, aanwezig die de verschrikkingen van dichtbij hebben meegemaakt. Zij leggen de veteranenkrans bij het monument dat bestaat uit drie pagoden met daarachter een gedenkmuur voor Birma-Siam. En aan weerszijden twee stukken spoorrail, met op de tien bielzen de namen van de 519 Nederlanders die omkwamen bij de werkzaamheden aan de Pakanbaroe.

De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig. De inloop start om tien uur ’s ochtends. Een en ander is ook live te volgen via de stream onder  deze link. Volgende week doen we uitgebreid verslag in de Defensiekrant.

Naast een kranslegging, verschillende activiteiten en lezingen zijn er ook twee experts die bezoekers van alles over de geschiedenis kunnen vertellen. “Als nabestaanden iets willen weten over een vader, opa of overgrootvader, dan kunnen deze experts ze misschien op weg helpen. Vragen kunnen ook naar de stichting worden gemaild”, verduidelijkt een vrijwilliger.

Bron: Defensie | Foto: Ilvy Njiokiktjien

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Veertig miljoen euro voor modernisering Marinemuseum

Defensie stelt veertig miljoen euro beschikbaar om het Marinemuseum op de voormalige marinewerf Willemsoord in Den Helder grootscheeps te verbouwen.

De bestaande gebouwen en faciliteiten naast de marinehaven voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het gemoderniseerde museum biedt straks ruimte om bezoekers op een innovatieve manier te bereiken en te raken. Bijvoorbeeld met actuele verhalen over inzetten van de marine en de veranderende rol van de zeemacht.

Al ruim zestig jaar vertelt dit museum hoe de marine zich sinds lange tijd inzet voor de veiligheid op en vanuit zee. Het is een van de drie defensiemusea en trekt jaarlijks rond de honderdduizend bezoekers.

Bron: Defensie

Voorgevel van het museum met grote gele letters met blauwe rand ‘Marniemuseum
x
Leestijd: +/- 50 seconden

Weg vrij voor sanering Vliegbasis Leeuwarden

Niets staat een sanering van de vervuilde grond op Vliegbasis Leeuwarden nog in de weg. Bij een bodemonderzoek zijn geen munitie of menselijke resten aangetroffen.

In maart werd bekend dat onder andere de Jelsumer Feart ten noorden van Leeuwarden ernstig vervuild is met PFOS, een gevaarlijke stof die soms in blusschuim zit. Daarna werd in mei duidelijk dat de verontreiniging afkomstig is van Vliegbasis Leeuwarden.

Naast het maken van een saneringsplan voor het ontgraven van het oude brandweeroefenterrein op de basis en de aanbesteding van de bodemsanering, was het wachten op dit bodemonderzoek. “Voorafgaand aan graafwerkzaamheden op de vliegbasis onderzoeken wij altijd de bodem”, reageert een woordvoerder. “We willen met name weten of er nog munitieresten of projectielen uit de oorlog in de bodem aanwezig zijn. De vliegbasis is in die periode gebombardeerd.” Maar in dit geval zijn er dus geen bijzonderheden gevonden.

Het (vorige) kabinet liet eerder al weten dat het de bedoeling is om nog voor het einde van dit jaar te saneren.

Bron: Leeuwarder Courant

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Eerste schietserie voor nieuwe rotatie Litouwen

De kersverse, zestiende rotatie van NATO’s enhanced Forward Presence in Litouwen heeft deze week voor het eerst een oefening geschoten.

Naast het ‘justeren’ van de richtmiddelen werd de schietvaardigheid op peil gehouden. Belangrijk, want als het erop aankomt moet iedere militair kunnen vertrouwen op het persoonlijk wapen en de eigen schietvaardigheid. De kern van deze rotatie wordt geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade. Samen met Duitse, Noorse, Tsjechische, Belgische en Luxemburgse partners staan zij paraat om de Russische agressie af te schrikken en de Litouwse bevolking gerust te stellen. In het uiterste geval verdedigt de multinationale battlegroup samen met Litouwen elke centimeter van het NAVO-grondgebied.

Bron: Defensie

Militair ligt plat op z'n buik in het droge zand en kijkt door het richtmiddel van z'n lange wapen om in de verte het doel, een afbeelding op een kartonnen bord, te raken.
x
Leestijd: +/- 10 seconden

Traditionele schaakmatch weer georganiseerd

Goed nieuws voor schakers bij Defensie: voor de zeventiende keer wordt de traditionele schaakmatch met collega's van het Binnenhof gespeeld. De strijd tegen de politieke vrienden op de 64 velden staat gepland op 19 september, op het ministerie van Defensie.

Om twee gelijkwaardige teams te krijgen worden nog zowel (groot)meesters als wat minder sterke clubspelers gezocht. Zowel militairen als burgermedewerkers kunnen zich per mail opgeven bij teamcaptain Jan Smit (j.smit@mindef.nl).

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Chinook vliegt laag over het water in Wijk en Aalburg

Op de warmste dag van het jaar kreeg River van der Linden maandagmiddag hulp van een wel heel bijzondere ventilator. Tijdens het varen met zijn speedboot op de Maas bij Wijk en Aalburg werd hij ineens ingehaald door een laagvliegende Chinook. “Daar krijg je wel effe een flinke adrenalineboost van”, vertelt hij.

In eerste instantie wist River niet wat hem overkwam. “Ik dacht eerst dat hij een noodlanding moest maken.” Maar toen de grootste transporthelikopter van Defensie met een enorme vaart langs hem vloog, bleek dat duidelijk niet het geval. “Toen had ik het wel door. Ik denk dat hij mij hard zag varen en dacht: ik zal ‘m eens inhalen.” River besloot “het gas vol open te gooien.” Helaas voor hem heeft de heli een topsnelheid van ruim driehonderd kilometer per uur. “Ik liet ‘m winnen”, schrijft River onder de video die hij op zijn TikTok-account plaatste.

Dat de Chinook zo laag overvliegt is niet opvallend. “Onze helikopters mogen in de laagvliegzone tot grasspriethoogte vliegen. Het is dus normaal dat er tijdens een training als deze zo laag wordt gevlogen”, zegt een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando.

Bron: Omroep Gelderland

Laagvliegende Chinook hangt laag boven de Maas, naast een speedboot die daar op dat moment rondvaart.