Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Mariniers maken het 'Bond'

Het kan zo een scène zijn uit de nieuwe James Bond-film: Amerikaanse mariniers van de 2nd Force Reconnaissance Company die duiken naar de USS Georgia (SSGN-729). De onderzeeboot van de Ohio-klasse is onderweg op de Middellandse Zee. Zoals altijd met een voor het publiek onbekende bestemming. Dat betekent niet alleen ongezien varen, maar ook oefenen met operaties onder het wateroppervlak. En dat levert spectaculaire beelden op. Foto: US Navy.

Onderwaterfoto van duikers boven een onderzeeboot, in helderblauw water met luchtbellen.

Kamp Heumensoord weer opgeruimd

Drie weken na afloop van de Nijmeegse Vierdaagse is Kamp Heumensoord weer opgeruimd. Vorige week vrijdag werden de laatste spullen zoals kliko’s, containers en het iconische welkomstbord door vrachtwagens opgehaald. Daarmee is de rust wedergekeerd in het natuurgebied. “Defensie heeft het terrein overgedragen aan de gemeente Heumen en Natuurmonumenten”, vult defensiewoordvoerder Bert Huisman aan. “Het opbouwen gaat in zes weken, het afbreken ervan in de helft van de tijd.”

Grote, open zandvlakte met daaromheen een rand bomen.

Buffel in beeld

“Dag Defensiekrant, hierbij weer een foto voor de rubriek LENS!”, schrijft Ben van den Boomen bij zijn inzending. Hij legde op de Oirschotse Heide deze Leopard 2 bergingstak, bijnaam Buffel, vast. “Die kan overal doorheen en is daardoor de redder in nood voor veel voertuigen die even een zetje kunnen gebruiken”, vult Van den Boomen aan. Om precies te zijn: het Buffel pantservoertuig kan tot 61 ton bergen en slepen. Dat is nogal wat.

Een Leopard-2 bergingstank rijdt in een stofwolk door het terrein

In de landing

Rob Loonstra is een kenner van vliegend materieel, zoveel is wel duidelijk. Hij liet zijn camera de vrije loop bij de landing van deze F-35 op Vliegbasis Leeuwarden. En dat levert dit fraaie beeld op. 

Een F-35 landt op vliegbasis Leeuwarden

Koude sprong

Bij minus 35 graden zijn deze parachutisten van de Bundeswehr op zeven kilometer hoogte uit een A400M transporttoestel gesprongen. Cora Mohrdieck maakte de foto en zag ze in een minuut of twintig naar de grond zweven. Naast de parachute en het zuurstofmasker hebben ze een hoogtemeter en navigatiesysteem met kompas en gps mee. Hopelijk klopt dat allemaal, want anders krijgen we de grootvader aller Nederlandse militaire parachutisten en vaste lezer van deze rubriek, Bram Lasschuijt, op ons dak.

Twee Duitse parachutisten zweven in de lucht met zuurstofmasker op.

Hoogtepunt in Engeland

“Ik ben nog geen halfuur thuis van vakantie en ik zit alweer foto’s te bekijken en sorteren”, schrijft onze vaste inzender Mehdi Manshanden. Haar zomervakantie was volgepropt met bezoekjes aan vliegvelden, musea en als klap op de vuurpijl de Royal International Air Tattoo (RIAT) op RAF Fairford. Ze spreekt haar bewondering uit voor de Koninklijke Luchtmacht en het Defensie Helikopter Commando, die met een aantal F-16’s en een NH90 present waren op het evenement. “Voor mij was dit de eerste keer. Het was een goede RIAT door het mooie weer en de hoeveelheid jubilea die er gevierd werden. Zoals van de vijftigjarige F-16 en de zestigjarige Red Arrows”, laat Mehdi weten.

Een F-35 tegen een strakblauwe lucht.

Farewell F-16

Dat de F-16 erbij was op RAF Fairford, bewijst ook de foto van Manolito Jaarsma. Hij kon daar natuurlijk niet ontbreken. “312 Squadron nam met vier F-16's deel aan de static display”, vertelt hij. “De vijfde (reeds buitendienst gestelde) F-16 van de luchtmacht was per truck overgebracht. De vier actieve F-16’s keerden op de maandag weer terug naar Volkel, inclusief deze met het fraai beschilderde staartstuk ‘Farewell Falcon, 45 years F-16’.

Een F-16 met een geschilderd staartstuk vliegt in de lucht

Snelweglanding met C-130

“Een videoclip in de LENS!, mag dat een keer?" Vooruit dan maar, want de beelden zijn best spectaculair. In Finland, Zweden en Zwitserland is het de normaalste zaak van de wereld om af en toe met een 'F/A-18 of JAS 39 op de snelweg te landen. Maar een AC-130, zoals deze van de Amerikaanse luchtmacht, zie je dan weer wat minder in het dagelijks verkeer. Vliegers van de 189th Airlift Wing van de Arkansas National Guard en een bemanning van de 1st Special Operations Wing van de USAF landden de Hercules op Highway 63 in Bono (Arkansas). Het gaat om een onderdeel van oparation Emerald Warrior 24, dat vliegtuigbemanningen voorbereidt op snelle inzet op bijzondere locaties. Het stuk snelweg was vanzelfsprekend afgesloten.

Zeekadetten lekker in Londen

De noordelijkste inzending van deze week komt van het Zeekadetkorps Delfzijl. De kadetten gingen voor hun zomerkamp naar Londen en voeren daarbij over de Theems. “Het was echt heel leuk. De zeereis en alle activiteiten hebben me laten zien hoe bijzonder het korps is. Volgend jaar gaan we weer mee", juicht Zeekadet der Tweede Klasse Lilian Schuurman-van Delfzijl. Onder de hoogtepunten vielen onder meer een speurtocht door de Britse hoofdstad en het spotten van bruinvissen tijdens de terugreis naar Rotterdam.

Een groepsfoto van de zeekadetten in Londen

Honkvast

Het getoeter is nog nauwelijks verstomd in Assen en omgeving, maar het jaarlijkse Truckstar Festival was weer een knaller van jewelste. Reden voor de familie Hulshof om vanuit Veendam naar het TT-circuit in de Drentse hoofdstad af te reizen. “Het is een traditioneel familie-uitje geworden”, schrijft vader Harry. Hij keek verder dan de opgepoetste trots van logistiek Nederland en kwam zo terecht bij de defensietent. “Het materieel, waaronder een TROPCO (trekker-oplegger combinatie) van de 140 Zwaar Transportcompagnie met een Leopard 2 (Leguaan) brugleggende tank, maar even op de plaat gezet”, schrijft senior. Helaas zonder brug, maar je kunt ook niet alles hebben.

Een trekker-oplegger met een Leopard 2 bergingstank (Leguaan)

Niet te zien

We hebben zelfs aanhang in het buitenland. De Vlaamse Frans van Genechten mailt dat hij een enthousiast onderofficier was bij de Belgische krijgsmacht en dat hij tot z'n genoegen ziet dat zijn achtjarige kleinzoon zich eveneens voorbereidt op een militair bestaan. De verjaardag van het ventje stond helemaal in het teken van de landmacht, waarbij hij zich zodanig camoufleerde dat we even goed moesten kijken waar het feestvarken zat.

De kleinzoon zit geheel gecamoufleerd voor een poster van de landmacht.

Slag herdacht

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is volgend jaar dan wel tachtig jaar geleden, dit jaar is het al acht decennia terug dat de bevrijding van Europa begon. Met de landingen in Frankrijk (Operatie Overlord) en Italië, na de Slag om Monte Casino bij Rome. In onze streken is Operatie Watchtower (of de Slag om Guadalcanal) veel minder bekend, maar die strijd was wel degelijk een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Het betekende in augustus 1942, na verhitte gevechten en duizenden doden, de eerste grote nederlaag voor Japan. Het keizerrijk wilde destijds via het vliegveld op dit grootste eiland van de Salomonseilanden toegang tot Australië. Ieder jaar wordt deze slag herdacht met een ceremonie en dat gebeurde ook vorige week. Fotograaf sergeant-majoor Kassie McDole van de US Marine Corps was erbij en legde het tafereel vast.