Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >60 seconden

Eerste Nederlandse commandant bij NAVO-troepenmacht Litouwen

De NAVO-troepenmacht in Litouwen staat voor het eerst onder leiding van een Nederlandse militair. Luitenant-kolonel Bas Schillemans nam woensdag het commando over van de Duitse Oberstleutnant Mark Krüger. De landmachtofficier stuurt komend half jaar ruim 1.300 militairen aan van de enhanced Forward Presence (eFP).

Deze multinationale battlegroup met militairen uit zes verschillende landen stond sinds de oprichting in 2017 onder Duitse leiding. Dat land levert doorgaans de meeste militairen en het gros van het materieel. Voor de huidige, zestiende rotatie is het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon de zogeheten lead unit. Schillemans is sinds 2022 commandant van deze eenheid. 

Voor Krüger waren het politiek gezien turbulente tijden. “Maar ik ben meer dan tevreden met de doelen die we hebben bereikt. We hebben ons ontwikkeld tot een geloofwaardige en zeer professionele gemechaniseerde eenheid.” De Nederlander wil op dezelfde voet verder. “We blijven een bijdrage leveren aan de afschrikking van onze tegenstander. Als het nodig is, verdedigen wij elke centimeter van het NAVO-grondgebied.”

Na de annexatie van de Krim in 2014 besloot de NAVO de oostelijke grenzen te versterken. Dat leidde tot de oprichting van battlegroups in de Baltische staten en Polen. De eFP in Litouwen bestaat naast militairen uit Duitsland en Nederland ook uit Belgen, Luxemburgers, Noren en Tsjechen. Zij werken samen met Litouwse militairen van de Iron Wolfbrigade.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Doorman terug naar huis na succesvolle bijdrage aan EU-operatie Aspides

Zr.Ms. Karel Doorman is weer op weg naar zijn thuishaven Den Helder. Het logistiek transportschip heeft de afgelopen drie maanden in de Rode Zee en de Golf van Aden tientallen andere schepen voorzien van brandstof, voeding en andere goederen. Ook helikopters konden op brandstof van het Nederlandse marineschip rekenen. De Doorman wordt later deze maand terugverwacht.

De EU-operatie Aspides ging in februari van start. Sindsdien zijn circa tweehonderd koopvaardijschepen beschermd tegen drone- en raketaanvallen van de Jemenitische Houthi-rebellen. De Doorman sloot op 11 mei aan, om ervoor te zorgen dat de betrokken eenheden onafgebroken door konden gaan met het beschermen van koopvaardijschepen in het door Houthi’s geterroriseerde gebied. Zo werd er in die periode alleen al vijfduizend kuub brandstof overgeheveld naar circa twintig schepen.

Ook leverde de Doorman medische capaciteit; er was een zogeheten Role 2 afloat-capaciteit aan boord, met onder meer twee operatiekamers en vijftig medische specialisten, ook uit Zweden. Medische hulp werd daadwerkelijk verleend, nadat een opvarende van een koopvaardijschip gewond raakte na een aanval van de Houthi’s.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Marechaussee pakt twee mannen op wegens openstaande celstraf en drugssmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft twee personen aangehouden op Eindhoven Airport en Schiphol voor respectievelijk een openstaande celstraf van negentig dagen en drugssmokkel. Beide mannen stonden gesignaleerd in het opsporingsregister en liepen bij aankomst in Nederland bij de paspoortbalie tegen de lamp.

De veertigjarige Belg op Eindhoven Airport reisde vanuit Marokko en werd door de marechaussee aangehouden vanwege een openstaande celstraf. Hij werd ingesloten op de Brigade Brabant-Zuid, in afwachting van overplaatsing naar een huis van bewaring. Namens het Centraal Justitieel Incasso Bureau is vorig jaar om zijn aanhouding verzocht.  

De 36-jarige reiziger die op Schiphol is aangehouden na een vlucht vanuit Suriname, werd op heterdaad betrapt bij het smokkelen van verdovende middelen. De Surinamer had meerdere bolletjes cocaïne in zijn lichaam, zo bleek uit een CT-scan van zijn buik. Hij was eerder door het Drugsteam Schiphol gesignaleerd in de systemen, wegens mogelijke drugssmokkel.

Bron: Defensie

Twee collega’s van de marechaussee achter de douane op Schiphol, op de rug gefotografeerd.
x
Leestijd: >60 seconden

NAVO ziet ook na investeringen flinke tekortkomingen bij Defensie

Hoewel er, na decennialange bezuinigingen, de komende jaren miljarden euro's extra naar Defensie gaan, moet ons land nog forser investeren in haar krijgsmacht. “Er zijn significante kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen”, stelt de NAVO in de maandag verschenen Defence Planning Capability Review (DPCR).

Het bondgenootschap erkent dat het huidige en vorige kabinet flink heeft geinvesteerd in Defensie, maar ziet “dat er na decennia van onderbesteding aanvullende investeringen nodig zijn om te kunnen voldoen aan de NAVO-doelen", staat in de DPCR. Het is volgens de NAVO noodzakelijk dat Nederland zowel de financiële als de personele middelen opvoert."

Het bondgenootschap ziet met name problemen op het gebied van de militaire paraatheid van ons land. De grootste zorg is “het gebrek aan vooruitgang.” Vooral bij de landmacht zou er flink geld bij moeten. Net als twee jaar geleden ziet de NAVO “tekortkomingen op het gebied van de slagkracht. In het bijzonder drie infanteriebataljons en de eigen tankcapaciteit.” Ook heeft het bondgenootschap zorgen over de stand van ondersteunende zaken, zoals medische faciliteiten, transportcapaciteiten en eenheden voor logistieke afhandelingen.

Bij de marine zijn eveneens urgente zorgen. Met name als gevolg van het aanhoudende tekort aan personeel en reserveonderdelen. De NAVO spreekt in haar rapport van “welkome investeringen” in de luchtmacht. Maar ook het geplande aantal F-35-gevechtsvliegtuigen is niet genoeg voor de eisen van het bondgenootschap. "Dit alles heeft effect op het vermogen van Nederland om vandaag de dag te vechten en op de nodige modernisatie om voorbereid te zijn op de toekomst", luidt de conclusie in het rapport.

Hoeveel geld er bij moet, dat wordt in het rapport niet duidelijk. De versterking van de krijgsmacht wordt de komende jaren in ieder geval voortgezet en versneld, laat defensieminister Ruben Brekelmans de Tweede Kamer schriftelijk weten. De aanstaande investeringen zullen een deel van de tekortkomingen oplossen, verwacht hij. De krijgsmacht heeft in het coalitieakkoord extra geld gekregen. “De groei van de defensie-uitgaven biedt ruimte voor verdere investeringen”.

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Marinier gewond tijdens ongeregeldheden op Sint Maarten

Een Nederlandse marinier is op Sint Maarten gewond geraakt bij ongeregeldheden die uitbraken tijdens een patrouille. Defensie Caribisch gebied ondersteund momenteel de lokale autoriteiten, vanwege de verkiezingen op het eiland op 19 augustus.

Afgelopen zondag liep een controle op vuurwapens uit de hand in Dutch Quarter, een van de grootste woonwijken van het eiland. Omstreeks 22.00 uur lokale tijd werd er een melding gedaan van een schietpartij, waarop een confrontatie tussen politie en buurtbewoners ontstond. Ruim tien personen zijn aangehouden en vier auto’s in de brand gestoken, waaronder een politiewagen. De politie werd begeleid door militairen van Sint-Maarten en Curaçao. Jongeren bekogelden hen met stenen. Een van de mariniers werd daarbij geraakt. Het slachtoffer werd naar het Sint Maarten Medical Center gebracht en maakt het goed.

Samen met het Korps Politie Sint Maarten handhaven de Nederlandse militairen de openbare orde, bewaken en beveiligen onder meer overheidsgebouwen en voeren patrouilles uit. De bijstand duurt tot en met 31 augustus.

Bron: Defensie

Schermafbeelding van een bericht op Twitter waarbij de lokale nieuwszender verslag doet van de ongeregeldheden.
x
Leestijd: +/- 50 seconden

Hoge muur bij Vliegbasis Volkel

Een muur van bijna vier meter hoog en negentien meter lang aan de Peelweg in Odiliapeel moet het zicht op Vliegbasis Volkel beperken. “De privacy van medewerkers is in het gedrang.”

De bouw van de muur bij de populaire spottersplek voor gevechtsvliegtuigen is vorige week begonnen. Al bijna anderhalf jaar geleden werd besloten dat de afscherming er zou komen. “Medewerkers moeten veilig en ongestoord hun werk kunnen doen als zij zich voorbereiden op een vlucht of bij terugkomst van een vlucht. Als spotters zo dichtbij staan met trappen en grote telelenzen komt de privacy van medewerkers in het gedrang", legt woordvoerder Marleen Molema uit. “We snappen dat het voor liefhebbers een teleurstelling is, maar dat personeel veilig en ongestoord kan werken heeft voor ons prioriteit.”

Dit is vooralsnog de enige plek waar zichtbeperkende maatregelen worden genomen, omdat het zo dichtbij de vliegbasis is. Op andere locaties kunnen spotters volgens de woordvoerder nog wel foto's maken.

Bron: Omroep Brabant

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Chinese defensie-industrie bezig met opmars

Het Amerikaanse Lockheed Martin was vorig jaar met 67 miljard dollar wederom wereldwijd marktleider als het gaat over omzet in de defensie-industrie. Echter, het bedrijf wordt op de hielen gezeten door de Aviation Industry Corporation of China (AIC) die de omzet met 45 procent zag toenemen tot 45 miljard dollar.

En nieuw binnen met stip op nummer acht is de China State Shipbuilding Corporation, goed voor 21 miljard dollar. Dit bedrijf zorgt met de China North Industries Group en AIC voor drie Chinese toptiennoteringen. Verder vallen de steeds hogere posities van de Zuid-Koreaanse en de Turkse defensie-industrie op.

Het blad Defense Magazine brengt jaarlijks een overzicht van de honderd belangrijkste defensiebedrijven in de wereld. Tot een aantal jaar geleden werd de top tien beheerst door Amerikaanse bedrijven. Airbus op nummer twaalf is de grootste speler in Europa, met een omzet van dertien miljard dollar. Direct gevolgd door het Italiaanse Leonardo (12,4 miljard dollar). Rheinmetall is weliswaar een plaats gezakt naar twintig, maar de Duitsers zagen de omzet met liefst 21 procent toenemen tot ruim zes miljard dollar. De grootste stijger is, misschien niet verrassend, de Ukranian Defense Industry, waar de omzet steeg met 72 procent tot 2,2 miljard dollar.

Bron: Defense Magazine. Foto: Dvidshub

Een Chinese vlag wappert voor een wit gebouw wat het ministerie van Defensie in China is.
x
Leestijd: +/- 15 seconden

Reisadvies Israël volledig op rood

Voor Israël geldt sinds deze week een rood reisadvies, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat betekent dat Nederlanders wordt afgeraden erheen te reizen omdat het door de spanningen in de regio te gevaarlijk is. “De kans op een aanval van Iran en bondgenoten van Iran op Israël is groot”, staat op de website over het reisadvies. Het reisadvies voor Israël was eerder al oranje en deels rood.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Grieken kiezen ook voor F-35

Na tal van andere landen kiest ook de Griekse luchtmacht voor de F-35 Lightning II. De levering van de eerste van twintig gevechtsvliegtuigen staat voor 2028 op de agenda. In het contract is de optie opgenomen om nog eens twintig toestellen te kopen. Volgens bronnen is met de aankoop 8,6 miljard dollar (7,4 miljard euro) gemoeid. 

Griekenland heeft een tienjarenplan opgesteld om de strijdkrachten te moderniseren. De oplopende spanningen met buurland (en NAVO-partner) Turkije, onder meer over de zeegrenzen en het gedeelde eiland Cyprus, zijn daaraan mede debet. Vijf jaar geleden is Turkije uit het F-35-programma verwijderd vanwege de aankoop van het door Rusland gemaakte S-400 grond-luchtraketsysteem.

Bron: Defensie | Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Een vliegende Nederlandse F-35
x

Nederlandse militairen ongedeerd na aanval Iraakse basis

Bij de aanval op een Amerikaanse luchtmachtbasis Al Asad Airbase in Irak zijn geen Nederlanders gewond geraakt. Wel raakten er vijf Amerikanen gewond, waarvan een persoon ernstig. Over verdere schade is niets bekend.

Maandag werden twee raketten afgevuurd op de basis waar 2.500 Amerikanen zijn gelegerd. Zij trainen Iraakse militairen en moeten voorkomen dat Islamitische Staat weer voet aan de grond krijgt in het gebied. Zo'n honderdtwintig Nederlanders ondersteunen daarbij, in de logistiek, het onderhoud en bij de helikopterinzet op de basis.

De acties werden vermoedelijk uitgevoerd door Irakese milities met banden met Iran. Met dit soort prikacties uiten zij hun ongenoegen over de westerse aanwezigheid in het land. De basis werd vorige maand ook al twee keer aangevallen; eerst met een drone, daarna met raketten. Bij die aanvallen vielen geen gewonden.

Hoewel de spanning in de regio is opgelopen door het wapengekletter tussen Israël en Iran, zijn extra maatregelen volgens de Nederlandse krijgsmacht niet nodig. “Die spanningen hebben pieken en dalen, daar proberen wij mee om te gaan. Als de spanning oploopt, dan nemen wij ook andere maatregelen”, legt de woordvoerder uit. “Onze mensen zijn goed getraind, die weten wat ze moeten doen.”

Bron: NOS