De tien mooiste vanaf de Amsterdamse grachten

Een kleine honderd man staat breed grijnzend aan boord. De boot is versierd met vrolijke toeters en bellen en op de rode T-shirts van de burgermedewerkers prijkt een gekleurde wereldbol. En dan salueren de militairen allemaal tegelijk naar de mensenmassa aan de andere kant van het water, die luidt juicht en applaudisseert. Defensie was dit jaar voor de twaalfde keer van de partij op Pride Amsterdam, om te laten zien dat je bij deze organisatie jezelf kan zijn.
 

Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto: Paul Tolenaar

Groots, kleurrijk en bovenal inclusief. Wij nemen je nog een keer mee naar vorige week, met hieronder de tien mooiste foto's van de Amsterdam Pride.

Door de grachten van de stad

Het Pride-festijn houdt de hoofdstad wekenlang in de greep, maar de botenparade vorige week zaterdag geldt als het summum van het festival. Tussen 12:00 en 18:00 uur laveerden tientallen fraai uitgedoste boten door het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en het Westerdok. Defensie was er, met bootnummer 75, voor de twaalfde keer bij om aandacht te vragen voor het belang van diversiteit binnen de krijgsmacht. “Militairen werken vaak onder grote druk en moeilijke omstandigheden. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn”, verklaarde Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim eerder.

Defensieboot vaart langs Science Museum NEMO.

Brengt ere-groet!

Vanaf boot 75 brachten de tientallen militairen regelmatig de groet aan de vele bezoekers langs de kant…

Militairen salueren naar bezoekers aan de wal.

En terug

… En dat werd met veel enthousiasme ontvangen!

Man met glitterpet en witte tanktop salueert in de camera.

Ketens van handen

Het thema van Pride Amsterdam was dit jaar ‘together’. Daarom stonden op de zijkanten van het defensievaartuig ketens van handen afgebeeld.

Defensieboot langs de kant, met op de zijkant de afbeelding van rijen militairen en burgers die (zonder hoofd afgebeeld) die elkaars handen vasthouden.

Opblaaswereld

Blikvanger op de defensieboot was de reusachtige, opblaasbare wereldbol die letterlijk op vele handen werd gedragen. Maar met al die bruggetjes in Amsterdam soms ook flink in de weg zat…

Twee vrouwen vallen in een hele grote opblaasbare wereldbol aan boord van de defensieboot.

Eerste land ter wereld

In 1974 was Nederland het eerste land ter wereld waar het verbod voor homoseksuelen om te dienen in de krijgsmacht werd opgeheven. De oprichting van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht in 1987 was ook wereldnieuws. De club gebruikt sinds 2019 alleen nog de afkorting, omdat de oude naam de lading niet meer dekt. Het draait nu niet meer alleen om homoseksuele mannen binnen Defensie, maar de SHK representeert alle letters uit het LHBT+ alfabet.

Militair in marine GVT maakt een hartje van haar vingers richting het publiek.

Een groot feest...

Honderdduizenden toeschouwers liepen uit om tientallen uitgedoste boten door de grachten van Amsterdam te zien varen.

Defensieboot vaart onder een half openstaande brug door die stampvol met mensen zit.

...en overal feest

Aan de wal is het een groot feest, maar op de vaartuigen geldt dat net zozeer.

Twee militairen maken een selfie op de boot en kijken lachend in de camera.

De paradecommandant

Brigadegeneraal Sandra Keijer van de marechaussee was paradecommandant op de defensieboot. “Juist in deze tijd heeft Defensie iedereen keihard nodig. We dragen weliswaar allemaal een uniform, maar onze verschillen zijn juist onze kracht. Ieders talenten, kwaliteiten, perspectieven, inzichten en achtergronden zijn belangrijk.” Toch is er ook nog werk aan de winkel, zo benadrukt ze. “Voor discriminatie, ook op grond van seksuele oriëntatie en gender, is bij Defensie geen plaats, maar de realiteit kan soms anders zijn.” Er is op dit gebied de afgelopen jaren veel veranderd, maar er is ook nog het nodige te doen. “Hier moeten we ons voor blijven inzetten.”

Brigadegeneraal Sandra Keijer in haar nette pak, zwaait naar de bezoekers langs de kant van het water.

Gezellig en feestelijk

De gemeente Amsterdam kijkt terug op een “gezellige en feestelijke” Pride. Door het festival en uiteraard het mooie weer waren er veel mensen op de been, wat resulteerde in een “beheersbare” drukte.

Brigadegeneraal Sandra Keijer in haar nette pak, zwaait naar de bezoekers langs de kant van het water.