Tekst Nico Schinkelshoek

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Eerste F-16’s aangekomen in Oekraïne

De eerste toegezegde F-16’s zijn gearriveerd in Oekraïne. Daarmee voldoen de NAVO-landen aan de belofte die zij begin juli maakten om de eerste toestellen ‘spoedig’ te leveren. In de afgelopen maanden is een groep Oekraïense piloten opgeleid voor het vliegen in het toestel.

Het is niet duidelijk uit welk land de nu geleverde straaljagers komen. Vanwege de operationele veiligheid doet het Nederlandse ministerie van Defensie, noch de Oekraïense luchtmacht daar uitspraken over. Dit is ook op uitdrukkelijk verzoek van Oekraïne. Nederland heeft in ieder geval 24 toestellen toegezegd.

Samen met Denemarken en de Verenigde Staten leidt Nederland de Europese inspanningen voor F-16-capaciteit voor Oekraïne. De coalitie is niet alleen verantwoordelijk voor het leveren van F-16’s aan Oekraïne, maar is ook betrokken bij het onderhoud, het trainen van vliegers en ondersteunend personeel, en financiering van munitie. Dit alles met als doel de Oekraïense luchtmacht op langere termijn door te ontwikkelen tot een moderne luchtmacht naar Westers model.

Eerder deze week meldde The Wall Street Journal nog dat de VS instemmen met de bewapening van de toestellen met raketten en andere geavanceerde wapens van Amerikaanse makelij.

Bron: Bloomberg/The Wall Street Journal. Foto: Archieffoto F-16 (sergeant-majoor Cristian Schrik). 

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Aruba ‘extra alert’ op migrantenbootjes uit Venezuela

Volgens premier Evelyn Wever-Croes neemt Aruba maatregelen tegen een mogelijke nieuwe migrantenstroom vanuit Venezuela. De kustwacht is ‘extra alert’ op migrantenbootjes die de oversteek wagen, zegt ze.

Dit naar aanleiding van de verkiezingswinst die de zittende president Maduro afgelopen week claimde. De oppositie verwachtte de verkiezingen in Venezuela te winnen en beschuldigt de regering-Maduro van fraude. De verkiezingsuitslag leidt tot grote onvrede onder de bevolking, die zich uit in hevige protesten.

Aruba ligt vlakbij Venezuela. Naar schatting wonen er momenteel zo'n 17.000 Venezolanen op het eiland. Tegen het Antilliaans Dagblad zegt een woordvoerder namens het Commandement der Zeemacht in het Caribisch gebied dat zowel Defensie Caribisch gebied als de Kustwacht Caribisch gebied de ontwikkelingen in Venezuela volgt. “Defensie en KWCarib staan altijd paraat om hun taken uit te voeren.”

Bron: AD/Antilliaans Dagblad

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Luchtmachthonden actief bij Olympische Spelen in Parijs

Terwijl de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Parijs strijden voor de medailles, helpen Nederlandse hondenteams van de luchtmacht met het waarborgen van de veiligheid bij het mondiale sportevenement.

De 'luchtmachters' en hun viervoeters zijn ingezet op verzoek van de Franse overheid. De teams worden ingezet voor verschillende speuracties. De honden zoeken naar eventuele explosieve stoffen.

Naast honden zijn er nog meer defensie'collega’s' met vier poten, of in dit geval liever gezegd benen, actief in Parijs: paarden. De Bereden Brigade van de marechaussee helpt de collega’s van de Garde républicaine om de openbare orde en veiligheid in de Franse hoofdstad te handhaven. Dat gebeurt met vier ruiters per week.

Bron: Defensie/Hart van Nederland

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Russische marine houdt grootschalige oefening

De Russische marine trapte deze week een grootschalige oefening af. Die speelt zich af van de noordelijke zeeën tot de Pacifische kust en de Kaspische Zee. Aan de exercities doen volgens het Russische ministerie van Defensie zo’n 20.000 manschappen mee, die gebruikmaken van 300 schepen en tientallen vliegtuigen.

De Russische marine oefent onder meer op het gebruik van artillerie, luchtafweersystemen, en anti-onderzeebootwapens. De jaarlijks terugkerende oefening moet deels gezien worden als spierballentaal, zegt Michiel Heijmans, voormalig commandant van de NAVO-antipiraterijoperatie tegen BNR. “De Russische marine is best wel sterk; het is nog steeds de derde marine ter wereld, na die van de Amerikanen en de Chinezen.”

Alleen de Zwarte Zeevloot behoort niet tot de verschillende deelnemende Russische vloten. Door Oekraïense aanvallen leed deze vloot namelijk enorme schade.

Bron: ANP/BNR

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Nieuwe tijdelijke radar in Nieuw Milligen in gebruik genomen

In Nieuw Milligen is sinds gisteren een nieuwe radar actief. De Groundmaster400a van fabrikant Thales bewaakt het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim vanuit de Gelderse plaats en begeleidt de militaire luchtoperaties. Ook ondersteunt de krijgsmacht er civiele partijen mee. Denk aan de politie en andere opsporingsdiensten.

De radar vervult die taak tot het nieuwe SMART-L-radarstation in Herwijnen operationeel is. De Groundmaster is dus een interim-oplossing voor de Medium Power Radar, die eind maart na 52 jaar voorgoed werd uitgezet. In de afgelopen vier maanden werd een mobiele NAVO-radar gebruikt.

De SMART-L is een moderne radar voor militair gebruik. In het Friese Wier is dit type al sinds 2021 operationeel. De Groundmaster400a is qua techniek vergelijkbaar met de SMART-L, alleen compacter en transporteerbaar. De beeldopbouw is daarom iets minder exact.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Oud-generaals De Kruif en Van Uhm theater in met Veldheren Live

Mart de Kruif en Peter van Uhm gaan het komende seizoen de Nederlandse theaters langs met hun voorstelling Veldheren Live. De twee oud-generaals gaven vorig jaar al een beperkt aantal voorstellingen. Dat krijgt nu dus een vervolg.

Van september tot juni delen de twee in de landelijke theaters hun kennis van en ervaring met oorlog. Tijdens het militaire college reflecteren De Kruif en Van Uhm op de vraag wat de mensheid kan leren van oorlogen. Bovendien analyseren ze de huidige staat van de strijdkrachten in Europa. Daarnaast schetst het duo wat er zou gebeuren als Nederland zou worden aangevallen. Dat doen ze onder leiding van journalist Jos de Groot.

In februari 2023, een jaar na de Russische inval in Oekraïne, ging de podcast Veldheren live. Dat bleek direct een succes. Maandelijks heeft de podcast ruim 350.000 luisteraars.

De Kruif was Commandant Landstrijdkrachten van 2011 tot en met 2016. Van Uhm bekleedde de positie van Commandant der Strijdkrachten tussen 2008 en 2012.

x
Leestijd: +/- 70 seconden

Defensie bergt vliegtuigwrakken uit Tweede Wereldoorlog

Defensie is sinds enkele dagen bezig met de berging van twee vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarin bevinden zich vermoedelijk de stoffelijke resten van zes bemanningsleden. De verwachting is dat de berging zo’n acht weken in beslag neemt, afhankelijk van het weer.

Het eerste toestel, een Vickers Wellington HE346 van de Royal Air Force, ligt in het dijkvak nabij Holwert. Daarin zaten vijf bemanningsleden. De berging van het vliegtuig is in technisch opzicht complex, omdat bijna 100 meter zeedijk afgegraven moet worden. Hierbij krijgt Defensie hulp van specialisten van Rijkswaterstaat en het Waterschap. Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, wordt tot op een diepte van acht meter een bouwkuip aangebracht. Ook komt er een tijdelijke waterkering van damwandprofielen. De Messerschmitt Bf 109 van het Duitse Jagdgeschwader ligt in de buurt van Hallum. De piloot van dat toestel vloog alleen.

De operaties maken deel uit van het Nationaal Programma voor kansrijke bergingen, omdat er mogelijk stoffelijke resten aan boord zijn. Uiterlijk 1 oktober moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

Bij de berging zijn naast een civiele aannemer verschillende defensieonderdelen betrokken. Zo zorgt de luchtmacht voor de ruiming van de wrakdelen. De Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht stelt eventuele stoffelijke resten zeker en probeert deze te identificeren. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ontmantelt mogelijke munitie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Marechaussee ontdekt Soedanezen in bagageruimte touringbus

De Koninklijke Marechaussee trof vorig weekend drie Soedanezen aan in het bagageruim van een touringbus. Dat gebeurde tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid.

Een touringbus met Poolse schoolkinderen stopte op de A67 ter hoogte van afslag Hapert voor het team op de vluchtstrook. De Poolse buschauffeur stapte vervolgens uit en vertelde dat hij mogelijk illegale personen in zijn bagageruimte vervoerde. Zijn vermoeden was dat zij bij hun enige stop in de Noord-Franse havenstad Calais waren ingeklommen.

De marechaussees verzochten de buschauffeur om hen te volgen naar de afslag Eersel om de bus daar te controleren. Tijdens de controle klonk vanuit de bagageruimte gebonk en bij het openen van het ruim bleken daar drie minderjarige vreemdelingen verborgen te zitten. Een van hen sprong eruit en probeerde te ontkomen. Hij is tegengehouden en samen met de anderen meegenomen naar de brigade voor verder onderzoek.

Bron: Koninklijke Marechaussee

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Defensie Caribisch gebied levert bijstand op Sint Maarten in verkiezingsperiode

Defensie Caribisch gebied ondersteunt sinds gisteren het Korps Politie Sint Maarten. Dat gebeurt om de veiligheid te waarborgen en de openbare orde te handhaven rond de verkiezingen. Die vinden plaats op 19 augustus. De bijstand wordt geleverd op verzoek van de lokale autoriteiten en duurt tot 31 augustus.

Naast de mariniers van het Marine Squadron Carib op Aruba gaan ook Curaçaose militairen naar het eiland voor het leveren van bijstand in de verkiezingsperiode. Zij worden ondersteund door de mariniers van het detachement op Sint Maarten zelf.

Het ondersteunen van civiele autoriteiten is een van de taken waarvoor Defensie permanent in het Caribisch gebied is. Dit behoort bovendien tot één van de drie grondwettelijke hoofdtaken van de krijgsmacht.

Sint Maarten kiest een nieuwe regering nadat de vorige in mei ontslag nam.

Bron: Defensie