Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Phantom op z’n best

Coert van Breda reist de halve wereld over om vliegtuigen te fotograferen. Hij gaat hélemaal los als er F-4 Phantoms in de buurt zijn.

Het is dan ook niet vreemd dat Coert gretig toehapte toen hij met nog tachtig leden van de internationale F-4 Phantom II Society werd uitgenodigd om naar de Griekse vliegbasis Andravida Airbase te komen. “We kregen de kans om de operationele F-4E AUP Phantom II's van 338 Squadron ‘Ares’ te zien, horen, aanraken en fotograferen”, meldt Coert. Met dit fraaie resultaat voor LENS! “Het waren twee geslaagde dagen, waarin de deelnemers allerlei kansen kregen om dit uitstervend ras nog een keer van dichtbij te zien.”

Een F-4 Phantom geparkeerd op Andravida Airbase

Misser (maar niet medisch)

Tweede luitenant Isa Jansen reist ook heel wat af, maar dat is voor iemand van de krijgsmacht heden ten dage niets bijzonders. Van haar avonturen levert ze regelmatig fraaie foto’s aan voor LENS! en dan verwacht ze terecht dat die zonder tegenbericht worden geplaatst.

Nu staan sommige redacteuren bij LENS! bekend als warhoofd en zul je net zien dat bij de vorige editie het exponent van deze verstrooide collega’s aan de beurt was om de rubriek te verzorgen. Hij vergat de bijdrage van Isa van internet te trekken en dat maken we dus nu even goed met twee foto’s van de Forward Aerial Medical Evacuation Course (FAMEC) op Fort Cavazos in Texas. “Om vanuit het Centrum voor Mens en Luchtvaart operationele inzetbaarheid te kunnen verzekeren, is een groep vliegerartsen en -verpleegkundigen daar opgeleid voor de Rotary Wing. De opleiding duurt 2,5 week”, laat ze weten. Niet alleen de foto’s zijn geslaagd, dat geldt ook voor de Nederlandse deelnemers. Een geruststellend gevoel als de nood aan de man komt.

Een oefengewonde krijgt verzorging en wordt vervolgens getransporteerd naar de helikopter.

Rap naar beneden

Ben van den Boomen laat er geen gras over groeien. Na zijn eerste bijdrage in de vorige editie van LENS!, waarvoor dank, spoedde de fotograaf zich naar Weert voor de oefening Joint Falcon 2024. Op de Kruispeel in Limburg zette hij deze Cougar op de plaat, waaruit militairen van de Luchtmobiele Brigade kwamen afdalen. Fastropen in vaktaal. “Daarna moesten ze door een bosgebied met vijandig contact lopen en een gebouw innemen”, aldus Ben, die ook als verslaggever zijn mannetje staat.

Een militair laat zich met een touw zakken uit een Cougar helikopter.

De hei op

Henk en Maria Beecks liepen samen al ‘Door de Bossen, door de Heide’ zingend hun dagelijkse rondje over de Oirschotse Heide, toen ze opeens een Amarok zagen vastzitten in een grote plas. Gelukkig was er voor dit voertuig van het Korps Mariniers hulp nabij en hoefden Henk en Maria hun wandeling niet te onderbreken om te duwen, en konden ze deze foto schieten. De redder-in-nood moest wel even door het stof om de trekkabel goed aan te sluiten.

Een militair ligt op de grond om een kabel te verbinden aan een Amarok die is vast komen te zitten in de modder.

Warm(er)

Dat we op deze foto van majoor Fred Warmer niet hebben te maken met Rotterdammers is wel duidelijk. Soldaat 1 Blom is natuurlijk van het Vierdaagse-detachement Amsterdam, 20 Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen Korps Nationale Reserve. Zoals zovelen zocht de reservist precies voor de camera van Fred verkoeling langs de route op de derde en warme marsdag van de Nijmeegse 4Daagse 2024.

Op een rijtje

De fotograferende majoor spoedde zich vervolgens van Nijmegen naar Havelte om daar cursisten MDT te fotograferen. Die afkorting staat voor Maatschappelijke Diensttijd.

MDT Missie is een project van het Ministerie van Defensie en de Stichting TijdVoorActie. De deelnemers lopen in 80 uur een traject af dat bestaat uit vier onderdelen: de Digitale Start, het Impact Bivak, de Sociale Missie en de Reünie. Op de foto staan ze opgelijnd voor instructie op de hindernisbaan tijdens het bivak. “De cursisten krijgen zowel fysieke als mentale uitdagingen voor de kiezen. Ondertussen leren ze verschillende militaire skills & drills en er wordt gewerkt aan persoonlijk leiderschap”, aldus Fred.

Grondige inspectie

Sergeant-majoor Dennis Gifford, crewchief van het 13th Fighter Generation Squadron, voert een inspectie uit op een F-16 tijdens de oefening Valiant Shield 2024. De foto van André Medina is genomen op Misawa Air Base in Japan. De enorme oefening had plaats in de Zuid-Chinese en Filipijnse Zee. Onder meer het vlootverband rond vliegdekschip USS Ronald Reagan was erbij betrokken.

Een monteur ligt in de motor van een F-16

Laatste check

Mariniers voeren een preflight-inspectie uit op een MV-22B Osprey tijdens Predator's Run op Royal Australian Air Force Base Darwin. Predator's Run is een internationale oefening in het Northern Territory en op Melville-Eiland, onderdeel van de Tiwi Islands in de oostelijke Timorzee. Daaraan doen onder meer Amerikaanse mariniers en Britse commando’s van 40 Commando Royal Marines mee. De oefening duurt nog tot 7 augustus. De foto is trouwens gemaakt door sergeant van de mariniers Cristian Bestul.

En verder

Die oefening op het zuidelijk halfrond en de aanwezigheid van militairen op Melville-Eiland levert meer mooie foto’s op. Hier draagt het 5e bataljon van het Royal Australian Regiment Zodiacs uit het schip de Jane Virgo. Dat had net aangelegd op de Tiwi-eilanden, Northern Territory.

Een aantal militairen draagt een Zodiac van een landingsboot.

Schoonschippen

​​​​​​‘We maken schoon, schoon, als nooit tevoren, schoon tot alles blinkt in de zon’ zong het tv-duo Ernst&Bobby ooit in hun kinderprogramma.

Op zaterdagochtend ging de bemanning van het Noorse fregat HNoMS Otto Sverdrup (F312) aan land voor een grondige opruimactie langs de kust. In totaal ging het om een ​​traject van circa 10 kilometer dat is schoongemaakt. Autobanden, accu's, piepschuim, houten planken, verschillende zakken plastic en ander afval werden verzameld in containers, klaar om te worden afgeleverd bij een recyclingstation.

Noorse militairen ruimen afval op langs het Noorse strand, met fregat Otto Sverdrup op de achtergrond.