Tekst Kapitein Jessica Bode
Nederland vernietigt Amerikaans marineschip met raketaanval
Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp heeft met een raketaanval een Amerikaans schip tot zinken gebracht bij Hawaï. Dat gebeurde vorige week tijdens 's werelds grootste marine-oefening RIMPAC.
Het Amerikaanse marineschip USS Tarawa dat geen dienst meer doet, werd geraakt met de Harpoon-raket ter waarde van bijna 1,3 miljoen euro. Deze anti-scheepsraket voor de middellange-afstand wordt verschoten vanuit een van de schuingeplaatste lanceerbuizen op het middenschip. Dit soort ‘fire and forget’-raketten vliegen naar een vooraf bepaald gebied. Daar schakelen ze hun eigen radar in, om vervolgens zelfstandig het doel aan te vallen.
De lancering was, niet verwonderlijk, het hoogtepunt van de oefening voor de Nederlandse marine. “Zeer indrukwekkend om een schip daadwerkelijk naar de kelder te laten gaan”, reageert commandocentrale-officier Tjerk. “Het was leerzaam om alle procedures toe te passen en de systemen van het schip te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld.”
Niet eerder deed Nederland aan RIMPAC mee met een schip. De Defensie Duikgroep was wel eerder van de partij.
Bron: Defensie | Foto: defensiefotograaf sergeant-majoor Cristian Schrik
Russische en Chinese bommenwerpers onderschept bij Alaska
Het North American Aerospace Defense Command (NORAD) heeft woensdag twee Russische en twee Chinese bommenwerpers onderschept die in de buurt van Alaska vlogen. Volgens een Amerikaanse defensiefunctionaris was dit de eerste keer dat de toestellen van de twee landen werden onderschept, terwijl ze samen opereerden.
De onderschepping werd uitgevoerd door Amerikaanse F-16 en F-35 en Canadese CF-18 gevechtsvliegtuigen. De Russische TU-95 Bear en Chinese H-6 bommenwerpers bleven in het internationale luchtruim, in Alaska's Air Defense Identification Zone (ADIZ). De kisten werden "niet als bedreiging gezien."
Volgens het Chinese ministerie van Defensie ging het om een strategische patrouille in het luchtruim van de Beringzee, als onderdeel van een jaarlijkse oefening. Volgens de Chinezen zou het de achtste, dergelijke patrouille zijn die de landen sinds 2019 houden in het kader van het verbeteren van de samenwerking.
Bron: CNN
Toegezegde Leopard 2-tanks naar Oekraïne
De veertien tweedehands Leopard 2A4-tanks die Nederland en Denemarken gezamenlijk hebben aangeschaft, gaan voor het einde van deze zomer naar Oekraïne.
De gepantserde militaire gevechtsvoertuigen zijn de afgelopen maanden door de Duitse firma Rheinmetall gereviseerd en uitvoerig getest. Deze week ondergingen de laatste twee exemplaren de verificatietesten, als onderdeel van de oplevering. Al het materieel wordt tegelijkertijd verplaatst.
De Leopard 2A4 kan bijdragen aan het krijgen van een overwicht op het gevechtsveld. De tanks beschikken over grote vuurkracht, bieden goede bescherming voor de bemanning en zijn snel. “Oekraïne heeft dringend meer militaire steun nodig, gezien de zware gevechten op het slagveld. Deze tanks kunnen een belangrijke rol spelen voor het leger om zich te verdedigen”, verduidelijkt defensieminister Ruben Brekelmans.
Bron: Defensie | Foto: eerder gereviseerde Leopards
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is
Oekraïne staat open voor vredesgesprekken met Rusland, indien Moskou te goeder trouw bereid is om te onderhandelen. “Maar die signalen zijn er niet”, sprak de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba uit tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.
Beide ministers hebben zich uitgesproken voor vrede. Koeleba is de eerste Oekraïense topfunctionaris die China bezoekt sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. De ministers “wisselden gedachten uit over de Oekraïnecrisis”, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Hoewel de omstandigheden en timing nog niet rijp zijn, steunen wij alle inspanningen die bijdragen aan vrede en zijn wij bereid om een constructieve rol te blijven spelen bij een staakt-het-vuren en de hervatting van vredesgesprekken.”
China presenteert zichzelf als neutrale partij in de oorlog en roept op tot een politieke oplossing voor het conflict. China is zowel politiek als economisch een belangrijke bondgenoot van Rusland. De NAVO vindt dat China daarmee de oorlog mogelijk maakt. China ontkent dat het de oorlog steunt. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn China en de Verenigde Staten mogelijke bemiddelaars.
Bron: ANP
Vrouw op Rotterdam The Hague Airport opgepakt voor witwassen
Een vrouw die dinsdag een grote hoeveelheid contanten in haar onderbroek en schoen verborgen hield op Rotterdam The Hague Airport, is door de marechaussee aangehouden op verdenking van witwassen.
De marechaussee kreeg een melding dat er een passagier bij de veiligheidscontrole op de luchthaven een aanzienlijke hoeveelheid cash geld bij zich droeg. Het bleek uiteindelijk te gaan om bijna 9.800 euro.
De 32-jarige Colombiaanse reizigster verklaarde het geld van een vriend te hebben gekregen voor een medische ingreep, maar na contact met die vriend werd de herkomst van het geld niet duidelijk. Hierop is de passagier aangehouden voor witwassen en overgebracht naar de brigade Zuid-Holland voor nader onderzoek. Het geld is in beslag genomen.
Bron: Defensie
Amerikaanse republikeinen pleiten voor hogere NAVO-norm
Adviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump raden hem aan dat als hij president zou worden van de Verenigde Staten, hij ervoor moet pleiten dat alle NAVO-landen hun defensie-uitgaven opschroeven naar drie procent van het bbp.
“Dat gaat ons veel geld kosten”, reageert voormalig VVD-Kamerlid en directeur Politieke Zaken bij HCSS Han ten Broeke op NPO Radio 1. Op dit moment halen de meeste NAVO-landen de twee procent-afspraak. Ten Broeke benadrukt dat 'Den Haag' jarenlang Defensie heeft verwaarloosd. “Veiligheid moet ook veel geld kosten. Dat is een kerntaak van de overheid”, zegt hij.
Ten Broeke snapt de redenering van Trumps adviseurs wel. “Maar of het drie, vier of vijf procent moet worden: het moet vooral op de juiste manier worden uitgegeven. Griekenland had heel lang vier procent en er is niemand die ooit iets heeft gemerkt van een Griekse defensie-inzet in bijvoorbeeld Afghanistan of elders. Dat is gewoon niet goed uitgegeven.”
De oud-politicus is geen voorstander van een vastgesteld percentage. “Als je denkt dat je Defensie moet laten afhangen van een percentage van je welvaart, dat is de verkeerde volgorde. Je welvaart hangt af van of je je veiligheid overeind weet te houden”, verduidelijkt Ten Broeke. “Om een voorbeeld te geven: we hadden twee jaar corona, dat had een enorme dreun op ons nationaal netto-inkomen. Dan zouden we dus aan de vooravond van de inval van Rusland in Oekraïne eigenlijk hebben moeten bezuinigen op Defensie, als we al op twee procent hadden gezeten. Ik denk niet dat iemand dat had gewild.” Maar het is volgens hem wel goed dat de defensie-uitgaven inmiddels op peil zijn.
Bron: WNL
Defensie mag Franse onderzeeboten bestellen, bezwaar afgewezen
De Nederlandse krijgsmacht mocht terecht besluiten om vier nieuwe onderzeeboten te kopen bij het Franse Naval Group. Het Duitse Thyssenkrupp Marine Systems, dat naast de miljardenopdracht greep, had een kort geding aangespannen. Dat is woensdag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.
Thyssenkrupp Marine Systems wilde dat een deel van de procedure overgedaan zou worden, zodat de overheid een nieuw besluit over de aankoop zou moeten nemen. De rechter in Den Haag heeft dat afgewezen en oordeelt dat het Duitse aanbod eerder “op goede gronden ongeldig is verklaard.” Ook zijn er geen nieuwe onderzoeken nodig naar het winnende aanbod van Naval. Het is nog niet bekend waarom het voorstel van Thyssenkrupp Marine Systems precies is afgewezen. Het volledige vonnis is nog niet gepubliceerd.
De vier nieuwe onderzeeboten moeten de oude Walrusklasse vervangen. Die boten stammen uit begin jaren negentig. Drie bedrijven hadden zich gemeld voor de deal, waarmee ongeveer 5,6 miljard euro gemoeid is. De verwachting is dat het leveringscontract tussen Defensie en de bouwer na de zomer wordt getekend.
Naval levert Zr.Ms. Orka en Zwaardvis binnen tien jaar na de contractondertekening. De Barracuda en de Tijgerhaai volgen daarna.
Bron: Defensie