Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Grootste marine-oefening ter wereld van start

De grootse marine-oefening ter wereld Rim of the Pacific (RIMPAC) is donderdag officieel start gegaan rond Hawaii. Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp vertegenwoordigt de Nederlandse krijgsmacht tijdens deze 29e editie en is het eerste Nederlandse schip ooit dat meedoet.

Al is RIMPAC niet geheel nieuw voor de Nederlandse krijgsmacht. In het verleden namen ook Nederlandse duikteams en stafleden deel. Een ander Nederlands tintje heeft het deelnemende, Indonesische fregat KRI Raden Eddy Martadinata uit 2016 dat deels werd gebouwd door Damen in Nederland.

Naast ons land doen nog 28 partners mee aan deze tweejaarlijkse oefening die tot 1 augustus duurt. In totaal worden er veertig oppervlakteschepen, drie onderzeeboten en ruim 25.000 militairen ingezet. Het grootste aandeel levert Amerika.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Top van de NAVO kleurt Nederlands

De top van de NAVO kleurt vanaf oktober behoorlijk Nederlands. Vanaf de eerste van die maand wordt scheidend premier Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal en daarmee de hoogste baas van het westers militaire bondgenootschap. Daarnaast is de Nederlandse luitenant-admiraal Rob Bauer sinds drie jaar de hoogste, militair van de verdragsorganisatie in Brussel.

Rutte werd deze week officieel benoemd door ambassadeurs van de 32 bondgenoten. Het hing al lange tijd in de lucht, maar door tegenstand vanuit Hongarije, Slowakije en Turkije liet het langer op zich wachten. De 57-jarige Rutte wordt daarmee de vierde secretaris-generaal uit Nederland. Landgenoten Dirk Stikker (1961-1964), Joseph Luns (1971-1984) en Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009) gingen hem voor. Hij volgt de Noor Jens Stoltenberg op, die het na tien jaar voor gezien houdt.

Voormalig Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer werd precies drie jaar geleden aangesteld als voorzitter van het NAVO Militair Comité, het hoogste militaire overlegorgaan van de alliantie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Noodhulp via drijvende pier Gaza onmogelijk

De drijvende pier waarmee de Amerikanen noodhulp willen bieden aan de Palestijnen in Gaza is na extreem hoge golven en wind opnieuw operationeel. Al bereikt de hulp op dit moment nog niet de wanhopige Gazaanse bevolking.

De nieuwe haven van 230 miljoen dollar maakt het mogelijk om humanitaire hulp via Cyprus naar het vasteland van Gaza te brengen. Al is er van verdere distributie door lokale chauffeurs in het geïsoleerde kustgebied momenteel geen sprake. “Het geweld maakt het bijna onmogelijk om hulp te bieden”, aldus een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. De organisatie heeft gedreigd om alle hulpoperaties te stoppen, als Israël niet dringend stappen onderneemt om hulpverleners beter te beschermen.

Tal van organisaties hebben hun hulpacties stilgelegd uit angst dat ze het doelwit worden van Israëlische luchtaanvallen. Daarmee stapelen honderden tonnen voedsel en medische voorraden ter waarde van vele miljoenen dollars zich op het strand op.

Het militaire offensief van Israël tegen Hamas heeft al ruim tachtig procent van de 2,3 miljoen inwoners op de vlucht doen slaan. Internationale functionarissen zeggen dat honderdduizenden mensen extreem honger lijden.

Bron: Defensie/Associated Press (AP) | Foto: AP, vrachtwagens vol hulpgoederen komen aan op de pier

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Britse militaire konvooien over Nederlandse wegen

Verschillende Britse militaire konvooien verplaatsten zich begin deze week over de openbare weg in ons land. Ze reden van Hoek van Holland naar het Duitse Grafenwöhr voor een oefening. De stoet is volgende maand ook te zien op de terugweg.

Defensie ondersteunt de Britten bij die oversteek in het kader van ‘host nation support’.  Daarbij stelt ons land onder meer infrastructuur beschikbaar. Ook is geholpen bij de planning en afstemming tussen verschillende betrokken partijen als Rijkswaterstaat en civiele partners. Het ging in totaal om 128 militaire voertuigen die via de haven in kleinere konvooien hun route vervolgden. Er hoeft daardoor geen extra verkeersbegeleiding aan te pas te komen.

Host nation support is een bondgenootschappelijke taak voor NAVO-landen. Door de strategische ligging en geavanceerde infrastructuur vormt Nederland een onmisbare schakel voor de efficiënte en snelle verplaatsing van troepen en materieel binnen Europa.

Het is de bedoeling dat de Britse konvooien tussen 5 en 11 juli weer terugrijden naar Hoek van Holland. Per schip gaat alles dan terug naar Groot-Brittannië.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Zr.Ms. Groningen heeft weer beet

Smokkelaars in het Caribisch gebied zullen beslist niet blij zijn met de aanwezigheid van Zr.Ms. Groningen in de regio. Het marineschip heeft opnieuw twee drugstransporten onderschept.

Dat gebeurde op 31 mei en 4 juni, maar is deze week pas bekendgemaakt. Bij de meest recente operatie nam de Groningen een partij contrabande in beslag in samenwerking met ondersteuningsvaartuig Zr.Ms. Pelikaan. De bemanning van beide marineschepen visten 316 kilo, door smokkelaars overboord gegooide drugs uit het water. De Amerikaanse kustwacht heeft de partij vernietigd.

Enkele dagen daarvoor spotte het patrouillevliegtuig Dash-8 van de Kustwacht Caribisch gebied ‘s nachts een verdacht bootje. De gealarmeerde Groningen, op dat moment al in de buurt, zette zijn snelle boten (FRISC's) direct in. Na een achtervolging dwongen die de zogeheten go-fasttot stoppen. De vangst betrof zo’n drieduizend kilo cocaïne. De vier verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht, evenals als de drugs.

Bron: Defensie | Foto: drugsvangst van 31 mei

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Voor homoseksualiteit veroordeelde militairen krijgen gratie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd gratie te verlenen aan militairen die in het verleden werden veroordeeld voor hun homoseksualiteit. Hij wil met deze symbolische beslissing een "historische fout” rechtzetten.

“Ondanks hun moed en grote offers, zijn duizenden lhbti-militairen uit het leger gezet om hun seksuele geaardheid of hun genderidentiteit”, aldus de president. “Sommigen van deze patriottische Amerikanen moesten voor de krijgsraad verschijnen en moesten de last van dit grote onrecht decennialang dragen.”

Homoseksuele handelingen waren tussen 1951 tot 2013 verboden binnen de Amerikaanse krijgsmacht. Tot 1994 was homoseksualiteit zelfs in zijn geheel verboden, tot in dat jaar het ’don’t ask, don’t tell’-beleid van kracht werd. Homoseksuelen mochten het leger in, zolang er maar niet over gepraat werd.

Volgens een Amerikaanse functionaris zullen waarschijnlijk duizenden mensen in aanmerking komen voor de gratie. Dat is niet alleen een symbolische beslissing, maar heeft ook gevolgen voor hun officiële militaire documenten. Sommigen zouden door de aanpassing bijvoorbeeld toch aanspraak kunnen maken op toeslagen die ze door de veroordeling niet hebben gekregen.

Bron: Telegraaf

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Sportieve uitputtingsslag in Litouwen

Militairen van de enhanced Forward Battlegroup in Litouwen zijn afgelopen week getest op hun snelheid, uithoudingsvermogen en militaire vaardigheden tijdens de MAX Range Run.

Tijdens de twintig kilometer lange speedmars namen de deelnemers uit Nederland, Noorwegen, Tsjechië Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Litouwen het tegen elkaar op door aan de hand van diverse opdrachten. Van het maken van vuur en het uitvoeren van geneeskundige casussen tot knopen leggen en wapens in elkaar zetten.

Deze veeleisende competitie laat zien hoe goed de bondgenoten samenwerken en hoe intensief de militairen trainen. Het was uiteindelijk Tsjechië dat er met de winst vandoor ging.

De Nederlandse krijgsmacht levert met driehonderd personen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. In 2023 en 2024 levert 43 Gemechaniseerde Brigade het gros van de militairen voor deze missie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Suriname wil marineschip kopen

De Surinaamse krijgsmacht is voornemens een marineschip aan te schaffen. Dat laat minister van Defensie Krishna Mathoera weten.

De Surinaamse marine moet het al een tijd doen zonder zeewaardig marineschip. De patrouilleboten uit 1977 zijn verwaarloosd en de marine opereert nu vooral met een of enkele stalen sloepen. Daarom wil de minister eerst een schip leasen en uiteindelijk kopen.

Het Zuid-Amerikaanse land behoort tot de dunbevolktse landen ter wereld, met slechts zeshonderdduizend inwoners. Per hoofd van de bevolking is het bbp vier keer kleiner dan dat van Nederland. Dat maakt dat het land nauwelijks geld heeft voor een krijgsmacht en van de begroting gaat het leeuwendeel naar de landmacht.

De afgelopen jaren kampte het Nationale Leger met ernstige financiële tekorten. Er werd met twintig procent, een kleine duizend personen, gesneden in het personeelsbestand, wat meer financiële ruimte gaf.

Bron: Marineschepen.nl

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Defensie versterkt militaire banden met Qatar

De samenwerking op defensiegebied tussen Nederland en Qatar wordt versterkt. De demissionaire defensieminister Kajsa Ollongren en de Qatarese staatsminister van Internationale Samenwerking Lolwah Al Khater tekenden daartoe een overeenkomst.

De overeenkomst gaat vooral over het uitwisselen van kennis en ervaring. Ook de wederzijdse deelname aan militaire cursussen, trainingen en oefeningen staat erin beschreven. De afspraken worden vastgelegd in jaarplannen. Elke twee jaar worden de voornemens vertaald naar concrete acties.

Qatar is een belangrijke en strategische speler. Het land stuurt belangrijke internationale missies aan. “Het land speelt zo een sleutelrol bij het bevorderen van stabiliteit en verminderen van spanningen in de regio. We versterken onze bilaterale samenwerking, met name door kennisuitwisseling”, aldus Ollongren.

Nederland stelt vooral prijs op de samenwerking in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS en het partnerschap met de NAVO.

Bron: Defensie