Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Russen volgen grote oefening NAVO-partners in Oostzee op de voet

Met argusogen heeft Rusland de afgelopen weken de grootste maritieme NAVO-oefening in de Oostzee bekeken. Aan Baltic Operations (Baltops) nam ook de Koninklijke Marine deel met zeven schepen.

Negenduizend militairen, ruim vijftig marineschepen en 85 vliegende eenheden boden in de Oostzee tegenstand tegen fictieve hybride dreigingen in een amfibisch scenario. De negentien NAVO-partners kregen diverse scenario’s voorgeschoteld. Van amfibische landingen en tegenstanders die met onder meer desinformatie de orde en de soevereiniteit van de Baltische staten bedreigden, tot andere maritieme operaties zoals mijnenbestrijding.

Rusland ligt dicht bij de oefenlocatie en patrouilleerde ten tijde van de oefening dan ook intensief. In het oefengebied werd de druk vanuit Rusland dan ook sterk gevoeld. Dat draagt bij aan het scenario dat door de NAVO-partners uit de regio als zeer realistisch werd omschreven. Het vertoont sterke gelijkenissen met de wijze waarop in 2014 de Oekraïense Krim werd aangevallen.

Nederland is uiteraard minder bekend met de oostelijke wateren dan de gastlanden Litouwen, Letland en Zweden. Uit de kennis van deze Baltische partners werd dan ook volop geput, zegt commandeur Arjen Warnaar vanaf Zr.Ms. Johan de Witt. “Zij konden ons helpen bij het behalen van onze trainingsdoelstellingen omdat ze goed bekend zijn met de lokale omstandigheden en de potentiële tegenstanders. Ook konden we kennismaken met hun materiaal, dat aan de lokale omstandigheden is aangepast.

Bron: Defensie | Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann | Video: adjudant Arnoud Schoor

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Beoogde defensiestaatssecretaris Tuinman verwacht grote taak

De beoogde staatssecretaris van Defensie oud-militair Gijs Tuinman noemt het eervol dat hij mag beginnen aan “de grote klus” op Defensie. Het is volgens de BBB’er een grote klus, omdat het “onzekere tijden” zijn. “En er wordt hard gewerkt aan een sterkere krijgsmacht”, zei hij na zijn kennismakingsgesprek met beoogd premier Schoof en formateur Van Zwol.

Er hoeft volgens de Ridder Militaire Willems-Orde op geen enkele manier getwijfeld te worden aan de bereidheid om te investeren in de krijgsmacht. In het hoofdlijnenakkoord staat immers dat de NAVO-norm, de Defensie-uitgaven van minimaal twee procent van het bbp, wettelijk wordt vastgelegd. Volgens Tuinman geldt de NAVO als ‘hoeksteen’ van onze veiligheid. En die veiligheid heeft vooral betrekking op de “gegarandeerde steun” voor Oekraïne. “Daar staan we voor als een huis. Militair, financieel en moreel.”

Het is nog wel de vraag hoe Defensie aan voldoende personeel komt in de krappe arbeidsmarkt. Vertrekkend staatssecretaris van Defensie Van der Maat heeft daar de eerste contouren van op papier gezet. “Het zou zomaar kunnen zijn dat we dat oppakken en uitwerken in het regeerakkoord”, aldus Tuinman.

Bron: NU.nl

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Koningin Máxima in actie met genie

Hoog bezoek voor het Regiment Genietroepen deze week. Niemand minder dan koningin Máxima kwam langs in Den Bosch. En het bleef niet bij handen schudden; de vorstin blijkt bijzondere militaire eigenschappen te hebben.

Na een uitleg over het werk hielp de koningin de militairen met het vrijmaken van hindernissen. Samen met het bouwen van pontonbruggen is dat de belangrijke taak van de genie die dat overal ter wereld doet.

Daarna werd ze in een pantsergeniegroep opgenomen voor een verplaatsing per Boxer naar een bemijnde draadhindernis. Deze werd samen met de groep doorbroken. De koningin drukte uiteindelijk zelf op de rode knop om de explosieven te laten ontploffen.

Bij de tweede oefening maakte koningin Máxima deel uit van een brugpeloton, dat een veer bouwde om een Boxer over de Maas te zetten. De koningin werd hierbij met de zogenoemde boot-bruggenbouw te water gelanceerd en hield het daarbij maar net droog. Zij koppelde vervolgens het laatste ponton aan het veer.

De geslaagde oefening werd aan de waterkant afgesloten met regimentstradities. De koningin zong mee met het Mineurslied en dronk brandewijn.

Bron: Defensie | Foto: Phil Nijhuis

x
Leestijd: >60 seconden

Ondanks ‘spionageverbod’ meren Russen aan in Nederlandse havens

Russische zeelieden weten ondanks een toegangsverbod voor Russische schepen nog steeds Nederlandse havens binnen te komen. Dat concludeert onderzoeksplatform Pointer.

Sinds begin mei zijn Russische schepen niet meer welkom in Nederland, omdat ze mogelijk betrokken zijn bij spionageactiviteiten. Het verbod werd ingesteld nadat Pointer concludeerde dat koelschepen van het Russische visserijbedrijf Norebo nog geregeld aanlegden in de Eemshaven, vlakbij een militair terrein. De Russische zeelieden hadden zo vrij zicht op militair materieel dat klaarstaat om te worden verscheept.

Maar dat verbod weten de Russen te omzeilen; de zeelieden huren schepen van het Noorse bedrijf Silversea die grotendeels bediend bijken te worden door Russische bemanningsleden. Zo weten ze alsnog in Nederland aan te meren.

De Noren zeggen geen reden te hebben om te geloven dat er enige spionage aan boord van hun schepen plaatsvindt. “We werken al ruim twintig jaar met een deels Russische bemanning aan boord”, reageert Silversea-eigenaar Tormod Fossmark. “Ze zijn loyaal en goed voor ons bedrijf.”

Nederland ziet geen reden om Russische zeelieden compleet te weigeren. “Noorwegen stelt regels aan de bemanning en wij gaan ervan uit dat de Noren dit op een zorgvuldige manier doen”, stelt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

De Noorse onderzoeker Åse Gilje Østensen van de Royal Norwegian Naval Academy ziet dat anders. “We horen steeds vaker dat Rusland manieren vindt om sancties en andere tegenmaatregelen te omzeilen. Ook dit creëert meer speelruimte voor het uitvoeren van sabotageacties of andere ongewenste activiteiten, vooral als de hele bemanning Russisch is.”

Defensiespecialist Patrick Bolder van denktank The Hague Centre for Strategic Studies wijst erop dat niet duidelijk is of de Russische bemanning zich daadwerkelijk schuldig maakt aan spionage of sabotage. “Je weet ook niet of deze personen voor de Russische overheid werken. En dat is nu precies het probleem met hybride oorlogvoering: er hangt vaak een sfeer omheen van 'plausible deniability'. Zolang er geen kwaad wordt uitgevoerd of het niet te bewijzen is dát er kwaad wordt uitgevoerd, kun je daar weinig tegen beginnen.”

Bron: Pointer

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Koning waant zich met Apache-gevechtshelikopter in vijandelijk gebied

Het was niet alleen koningin Máxima die deze week het gevechtspak aantrok. Ook koning Willem-Alexander nam weer een kijkje in de defensiekeuken. Woensdag bezocht hij de oefening Tac Blaze in Engeland en maakte daar een trainingsvlucht in een Apache-gevechtshelikopter.

Dat deed hij boven de driehonderd hectare grote Spadeadam Range van de Britse luchtmacht in het Noord-Engelse Carlisle. In het trainingsgebied worden helikopterbemanningen uitgedaagd alsof ze in oorlogsgebied opereren. Niet alleen met Apaches worden allerlei tactische scenario’s uitgevoerd. Dat gebeurt ook met Chinooks en Cougars. Na afloop was de koning zeer enthousiast en sprak met enkele deelnemers aan de oefening.

Bron: Defensie | Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Gevechtseenheid landmacht verhuist naar Soesterberg

Om meer personeel te trekken verhuizen 45 Pantserinfanteriebataljon met 434 Herstelpeloton van Havelte naar de Utrechtse regio Soesterberg. De verplaatsing van de troepen vindt op zijn vroegst plaats in 2027. 44 Pantserinfanteriebataljon blijft wel gevestigd in Havelte.

Rondom de huidige basis is de arbeidsmarkt te krap. De verwachting is dat meer mensen geïnteresseerd zijn in een baan bij de pantserinfanterie als de werkplek centraler in Nederland is.

Om de twee eenheden te huisvesten zijn nieuwe onderkomens nodig op de verschillende kazernes in Soesterberg. De bouw hiervan duurt tot zeker 2029. Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de militairen over drie jaar al te verhuizen en tijdelijk onder te brengen in bestaande gebouwen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Getuigen van aanrijding A16 gezocht

De Koninklijke Marechaussee zoekt getuigen die op 7 juni rond 09:30 een aanrijding hebben gezien op de A16 bij Zwijndrecht, richting Rotterdam.

Daarbij reed een groene Volkswagen Amarok van Defensie achterop een blauwe Peugeot met Belgisch kenteken. De inzittenden van de personenauto raakten hierbij zwaargewond. De A16 werd enige tijd volledig afgesloten.

Er kan contact met de marechaussee worden opgenomen via het gratis telefoonnummer 0800-1814.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Rusland haalt banden aan met Vietnam

Rusland en Vietnam hebben de banden aangehaald tijdens een bezoek van president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan op meerdere gebieden nauwer te gaan samenwerken.

Zo benadrukte Poetin op een persconferentie met de Vietnamese president To Lam dat de landen hun samenwerking in de energie- en gassector willen intensiveren. Het Russische bedrijf Zarubezhneft gaat met het Vietnamese staatsbedrijf PetroVietnam olie- en gasprojecten uitvoeren op de Zuid-Chinese Zee. In een ontmoeting met de Vietnamese premier Pham Minh Chinh zei Poetin dat Rusland Vietnam voor de lange termijn kan verzekeren van de levering van Liquified Natural Gas, vloeibaar gemaakt aardgas.

Ook werd een aantal overeenkomsten getekend op het gebied van onderwijs en geneeskunde. Verder nodigde Poetin Lam uit om volgend jaar naar Moskou te komen voor het tachtigjarig jubileum van de overwinning op nazi-Duitsland in 1945.

Poetin was woensdag nog in Noord-Korea. Met dictator Kim Jong-un ondertekende hij een verdrag waarin ze afspraken elkaar te hulp te schieten als hun landen worden aangevallen.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Witte Anjer Prijs voor adjudant Van Dreumel

Landmachtadjudant Maurice van Dreumel heeft dit jaar de Witte Anjer Prijs van het Nationaal Comité Veteranendag gekregen. Hiermee eert het Nationaal Comité Veteranen mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor veteranen.

Van Dreumel kreeg de prijs, drie handen die een witte anjer vasthouden, vanwege zijn jarenlange inzet voor mede-veteranen en de families van militairen die in 2008 omkwamen respectievelijk gewond raakten in Afghanistan. In dat jaar reed de adjudant met zijn peloton op een bermbom, waarbij soldaat Dennis Schouwink en luitenant Dennis van Uhm het leven verloren. Twee anderen, Toninho Norden en Roger Hack, raakten zwaargewond. Tot op de dag van vandaag onderhoudt de adjudant contact met de eenheid en de nabestaanden van Van Uhm en Schouwink. Ook is hij steun en toeverlaat voor Norden en Hack.

De Witte Anjer Prijs prijs wordt sinds 2018 uitgereikt. Ditmaal door voorzitter Jaap Smit en jurylid luitenant-generaal b.d. Leo Beulen. De jury nam de voordracht van Van Dreumel, gedaan door de vader van Mark Schouwink, unaniem over.

Bron: Defensie | Foto: Bart Maat