Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Jopke Rozenberg van Lisdonk  |  Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

D-Day jump

Wow, wat een gave foto is dit! Springen uit een vliegtuig, je zal het maar doen voor je beroep. Militairen van het Amerikaanse 57th Rescue Squadron deden het ter nagedachtenis aan D-Day. Ze sprongen uit een MC-130J Commando II boven Normandië. Senior Airman Jessica Sanchez-Chen maakte de foto.

Drie militairen in vrije val vanuit een vliegtuig boven water. Van bovenaf gefotografeerd. Aan de kust weilanden.

Ambassadeurs

Defensiefotograaf sergeant-majoor Jan Dijkstra mocht op ‘tournee’ met de marine. Speciaal voor pr-doeleinden schoot hij deze foto van een aantal marinecollega’s in Singapore. ‘Join the Navy, see the world’ is het idee erachter. “De ambassadeurs trokken veel bekijks”, vertelt de fotograaf. “Mensen vonden het superleuk. Het was bloedheet, maar wat hebben we gelachen.”

Zeven marinecollega’s in wit uniform lopend in Singapore stad voor karakteristiek gebouw.

Vakkundig vermorzeld

Dennis Boom stuurt wel vaker bijzondere foto’s in voor deze rubriek. Ditmaal was hij aanwezig op een familiedag van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. Er waren diverse static demo’s te bewonderen, maar volgens Dennis was de dynamic demo van de Leopard het meest spectaculair. Behendig showde de chauffeur onder meer de wendbaarheid, snelheid en noodstop van het voertuig. Ook twee auto’s werden vakkundig vermorzeld. Zo ook de oude blauwe auto van bataljonscommandant luitenant-kolonel Bas Schillemans. “Menig dienstplichtig huzaar heeft warme herinneringen aan deze demo, die op de ouderdagen van weleer ook altijd onderdeel van de dag was”, vertelt Dennis.

Leopard rijdt over blauwe personenauto heen onder toeziend oog van publiek.

Rendez-vous op de Noordzee

Deze foto werd ingestuurd door kolonel Bart Damen, voorzitter van de Mobiele Militaire Rechtbank (MobMR), die onlangs een oefening draaide op zee. Daarvoor was hij samen met collega-reservisten vier dagen lang te gast op Zr.Ms. Johan de Witt. Het schip was toen onderweg naar de NAVO-oefening BALTOPS. Normaal worden strafzaken behandeld door de Militaire Kamer van de rechtbank Arnhem, maar in geval van oorlog of noodtoestand wordt de MobMR geactiveerd. Die kan dan over de hele wereld rechtspreken in strafzaken, waarbij Nederlandse militairen betrokken zijn, ook aan boord van schepen.

De bemanningsleden en de opstappers zagen van dichtbij het amfibisch vliegdekschip Juan Carlos 1 van de Spaanse marine en een begeleidend fregat. Op het dek van de Johan de Witt landde vervolgens een Spaanse AB-212 boordhelikopter om een aantal officieren op te halen voor een bespreking. Damen stond er met zijn neus bovenop en wist het geheel mooi vast te leggen met zijn smartphone.

Een AB-212 boordhelikopter van de Spaanse Marine landt op het dek van de Johan de Witt. Op de achtergrond ligt een Spaans fregat.

Feel the power

Zo spectaculair ziet het testen van F-16 motoren eruit. Luchtvaarttechneuten van 149th Fighter Wing deden het onlangs op het Joint Base San Antonio-Lackland in Texas. De engineers pushten de motoren tot het uiterste om zeker te stellen dat ze de extreme druk tijdens trainingen en operaties aankunnen. Senior Airman Derek Gutierrez wist dit prachtige beeld te maken.

Een F-16-straalmotor met naverbrander aan in een testopstelling.

Spectaculaire manoeuvre

Vliegtuigspotters Bert van der Linden en Gerard van der Lit fotograferen graag militaire luchtvaart, liefst in actie uiteraard. En spectaculaire actie kreeg het tweetal onlangs op en rond de Eder Heide. Daar oefende 300 Squadron van Vliegbasis Gilze-Rijen met het Duitse Hubschraubergeschwader 64 van de vliegbasis Laupheim. De helikopterbemanningen voerden met het Korps Commandotroepen een zogenoemde carblock uit, waarbij een automobilist tot stoppen wordt gedwongen met het doel de inzittenden te arresteren. Het ingestuurde beeld dat Bert net na de actie maakte is indrukwekkend (foto boven), maar helaas is van de arrestatie niets te zien door de grote stofwolk. Daarom vroeg hij collegaspotter Gerard van der Lit, die op een andere positie minder last had van het stof, ook een foto in te sturen (foto beneden). Bert en Gerard, dank voor de prachtige beelden.

wee Duitse helikopters hoveren boven een heidelandschap. Special Forces-militairen staan op de grond.
Frontaal beeld van een hoverende helikopter, twee special forces-militairen in actie op de grond en een auto, allen in een grote stofwolk.

Geslaagd!

En spotters Bert en Gerard waren niet de enige liefhebbers van de helikopteractie in Ede. Ons aller Brian van den Heuvel was ook van de partij. Al geruime tijd gaat deze zestienjarige scholier uit Scherpenzeel met zijn camera op pad om Defensie in beeld te brengen. Zijn grote wens: fotograaf worden bij het Mediacentrum Defensie. Zijn eerste missie daarvoor is vorige week letterlijk geslaagd; Brian heeft zijn vmbo-diploma gehaald. Een negen voor Duits op z’n eindlijst is erg handig, gezien de samenwerking met de Oosterburen. Het volgende traject is de opleiding Beveiliging op het Hoornbeeck College en dan een fotogerichte cursus. Ondertussen zijn z’n foto’s natuurlijk altijd welkom in LENS!

Twee Duitse helikopters schuin vlak boven de grond van een natuurgebied werpen een stofwolk voor een auto op.

In het ‘wild’

Meer jong talent in deze editie. Vorige maand plaatsten we al een foto van Mehdi Manshanden. Ditmaal stuurde ze ons liefst zes foto’s op die ze in de afgelopen twee maanden maakte. Ze ontdekte een nieuwe locatie op Eindhoven Airport waarvandaan ze voor het eerst een C-17 fotografeerde. Ook maakte ze beelden van een C-130 en MRTT. De redactie koos echter een toffe plaat die ze buiten de hekken maakte van een Chinook in actie. Gaaf, zo in het ‘wild’.

Chinook vlak boven de grond in een natuurgebied, over de hele breedte van de foto laait stof op.

Goed-weer-vibes

Een idyllisch lenteplaatje, niet? Dat de roeiers geen gasten zijn van de nabij gelegen camping moge duidelijk zijn. Voor deze VeVa-mariniers was de vaartocht serious business. Ze oefenden hun vaardigheden in en rondom de wateren bij Den Helder. Mike van Berkel kwam de foto op internet tegen en vroeg fotograaf Ed van Pelt of hij deze mocht insturen naar de fotorubriek van de Defensiekrant. Leuk mannen, bedankt. Een beetje goed-weer-vibes in deze wisselvallige zomer kunnen we vast allemaal wel gebruiken!

Smalle vaarweg in een groen landschap met zes militairen in een opblaasbare roeiboot.

Bommetje!

Wie de wedstrijd wil winnen, moet trainen, trainen, trainen. Rookbommetjes maken het decor soms nóg realistischer. Ruim honderd kilometer boven de Australische stad Melbourne ligt het militair trainingsgebied Puckapunyal. Daar schoot korporaal Daniel Bozza deze actiefoto van een Australische cadet van het Royal Military College uit Duntroon. De officieren in spe trainen er hun vaardigheden in het leiden van een peloton in offensieve en defensieve operaties.

In een bos kijkt een actief bewegende Australische militair door de loop van zijn geweer. Achter hem een vuurrode stofwolk.