Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie
Eerste F-35’s in onderhoud
De eerste twee Nederlandse F-35's staan momenteel in onderhoud in de compleet vernieuwde hangar van het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Een primeur voor het 980 Onderhoudssquadron, dat er alles aan doet om het vliegtuig weer spic en span af te leveren bij de gebruiker, 322 Squadron.
Vliegtuigen hebben op gezette tijden onderhoud nodig, maar dat gaat bij de F-35 nét even anders. Dit gevechtsvliegtuig is volledig data-gedreven en geeft zelf aan welke onderdelen onderhouden, geïnspecteerd of vervangen moeten worden. De werkzaamheden die op Woensdrecht plaatsvinden draaien dus vooral om modificaties. Zo krijgen de eerste twee toestellen bijvoorbeeld een remparachute-opbouw achter op de romp.
Dat onderhoud op Woensdrecht plaatsvindt, is vooraf vastgelegd in het internationale F-35-programma. Dat is zeker geen vanzelfsprekendheid. “Nederland zet in op maximale inzetbaarheid van de jachtvliegtuigen en daarom is een eigen onderhoudscentrum noodzakelijk”, legt het hoofd Depot Field Team Jacco Mol uit. “Alleen Groot-Brittannië heeft zo’n eigen national depot, gerund door de Royal Air Force en fabrikant BAe.”
Voor het Nederlandse depot is de voormalige F-16-onderhoudshangar in driekwart jaar omgetoverd tot een state-of-the-art faciliteit, die voldoet aan alle strenge eisen. De hal is voorzien van allerlei slimmigheden die door het eigen personeel zijn bedacht.
Bron: Defensie
Vernieuwing Vliegbasis Eindhoven in 2027 van start
De start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven ondergaat vanaf februari 2027 een renovatie. Tijdens de werkzaamheden kan er vijf maanden niet worden gevlogen.
Er vindt onderhoud plaats, maar er worden ook nieuwe zaken aangelegd. Zoals een verbeterd Instrument Landing System (ILS), dat landen bij zeer dichte mist, met zicht tot vijftig meter, mogelijk maakt. Verder worden de zijkanten van de baan verbreed en treft het vliegveld maatregelen die de wateroverlast op het banenstelsel verminderen. Daarnaast moet een extra taxibaan, de ‘Oostrolbaan’, het aantal baankruisingen verminderen. Tegelijk met de baanrenovatie krijgt het vliegveld een Vliegtuig Afrem Installatie (VAI) voor gevechtsvliegtuigen.
Het vliegveld heeft slechts één start- en landingsbaan. Daarom is er van februari tot en met juni 2027 geen vliegverkeer mogelijk. De luchtvaart- en reisbranche moet er rekening mee houden dat ook civiele vluchten dan elders ondergebracht dienen te worden. Voor militaire vliegtuigen onderzoekt Defensie op welke andere vliegvelden dat kan.
Bron: Defensie
Oekraïense mariniers amfibisch getraind in Nederland
Het Korps Mariniers heeft tussen half januari tot half mei driehonderd Oekraïense mariniers in Nederland opgeleid in het uitvoeren van amfibische operaties. Ook oefenden ze het optreden in verstedelijkt gebied en in loopgraven. Gezien de potentiële veiligheidsrisico’s voor betrokkenen is deze informatie nu pas met de Tweede Kamer gedeeld.
Nederland draagt in binnen- en buitenland doorlopend bij aan het opleiden van Oekraïense militairen. In dit geval leverden ook Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden trainers. “Opereren als marinier vereist specialistische competenties. Oekraïne telt brede rivieren en lange kustlijnen. Het is daarom van het grootste belang dat wij onze kennis delen”, zegt defensieminister Kajsa Ollongren.
Bron: Defensie
Luchthavenmedewerkers opgepakt voor cocaïnesmokkel op Schiphol
De Koninklijke Marechaussee, de Douane en de FIOD hebben de afgelopen maanden zes verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij internationale drugshandel. Het zestal wordt verdacht van het invoeren van partijen cocaïne via Schiphol of het treffen van voorbereidingshandelingen daartoe. Zij vormden volgens het Openbaar Ministerie een crimineel samenwerkingsverband.
De zes mannen tussen de 32 en 51 jaar zijn afkomstig uit Diemen, Almere en Amsterdam en werkten onder meer in de logistieke sector, de transportsector en de pakketbezorging bij bedrijven op en rond de luchthaven. In het onderzoek zijn diverse woningen, bedrijfspanden en voertuigen doorzocht. Hierbij zijn onder meer telefoons, voertuigen, administratie, een stroomstootwapen en circa 124.000 euro aan contanten en crypto-valuta in beslag genomen.
Het onderzoek startte nadat het samenwerkende Cargo Harc-Team Schiphol informatie had ontvangen over cocaïnesmokkel in houten pallets vanuit Suriname. Hierbij kwam een 51-jarige inwoner uit Diemen als zogenaamde ‘luchthavenmakelaar’ in beeld. Hij kreeg vragen en opdrachten om via Schiphol cocaïne binnen te laten brengen. De verdachten zitten in voorlopige hechtenis en het onderzoek wordt voortgezet.
Bron: Defensie
Nieuw radiosysteem voor communicatie tijdens operaties te voet
Defensie heeft een nieuw radiosysteem in gebruik genomen voor uitgestegen optreden. Ofwel: operaties waarbij militairen hun voertuig verlaten en te voet een gebied intrekken.
De nieuwe PNR-1000’s bieden de mogelijkheid om met 45 personen binnen een peloton, op verschillende niveaus en in meerdere samenstellingen, met elkaar te communiceren. Dit systeem is er nu nog niet. De leidinggevende krijgt bovendien de beschikking over een kleine, militaire tablet. In deze Raptor worden militaire kaarten geüpload. Bovendien kan de gebruiker hierop zien waar de verschillende leden van zijn eenheid zich bevinden.
Bron: Defensie
Oekraïne verwacht eerste westerse F-16's 'zeer binnenkort'
De Oekraïense defensieminister Roestem Oemerov zegt dat de eerste westerse F-16-gevechtsvliegtuigen 'zeer binnenkort' worden geleverd.
Oemerov is het Westen dankbaar voor alle militaire steun, maar merkt wel op dat ongeveer de helft van de hulp te laat komt. “De Russische krijgsmacht profiteert van ieder oponthoud.” De Oekraïense troepen kampen met grote tekorten in de oorlog tegen de Russen. Rusland weet dat en probeert daar volgens Oemerov gebruik van te maken. Dat zou ook de reden zijn dat de Russen een nieuw front hebben geopend bij Charkiv.
Bron: ANP
Eerste Francien de Zeeuw-penning uitgereikt
Vanwege zijn jarenlange inzet voor meer aandacht en bewustwording rondom autisme binnen de krijgsmacht, heeft landmachtofficier luitenant-kolonel Marc van der Burgh maandag de allereerste Francien de Zeeuw-penning ontvangen.
De overste is onder meer mede-initiatiefnemer van de Autisme Ambassade en ondersteunde de oprichting van het Kenniscentrum Autisme. Ook geeft de officier workshops over autisme op de werkvloer. “Hij maakt autisme bespreekbaar door er, als ervaringsdeskundige, open en eerlijk over te praten”, aldus de commissie, die met name zijn kwetsbaarheid roemt. “Van den Burgh treedt met zijn persoonlijke verhaal naar voren. Zo weet hij de vooroordelen te ontkrachten en bewustwording te vergroten.”
De penning, die jaarlijks zal worden uitgereikt, werd ingesteld als erkenning voor iedere pionier die zich met moed, creativiteit en doorzettingsvermogen inzet voor een meer diverse en inclusieve krijgsmacht. Iedereen kan hiervoor nominaties indienen.
De bronzen waardering is vernoemd naar Francien de Zeeuw, die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog als eerste vrouwelijke militair in dienst trad bij de Marine Vrouwenafdeling (MARVA). In de oorlog regelde zij als actief verzetsstrijder onder meer onderduikadressen, luisterde telefoongesprekken van Duitsers af, verspreidde rantsoenenkaarten onder onderduikers en smokkelde valse identiteitsbewijzen.”
Bron: Defensie
Vliegbasis Leeuwarden bron van verontreiniging Friese vaart
De bron van de PFAS-verontreiniging in de Jelsumer Feart in Friesland is de nabijgelegen Vliegbasis Leeuwarden, zo concludeert Wetterskip Fryslân.
Het vermoeden bestaat dat de vervuiling is ontstaan door het gebruik van PFOS-houdend blusschuim, waar tot 2006 mee werd gewerkt op de luchtmachtbasis. Defensie neemt verdere maatregelen om de verontreiniging tegen te gaan. Zo wordt onder meer de voormalige brandweer-oefenplaats en de waterbodem (baggerspecie) gesaneerd.
Bron: Defensie
Vliegtuig ‘gekaapt’ op luchthaven Rotterdam
Een eenheid van het Korps Mariniers heeft onlangs op Rotterdam-The Hague Airport een anti-terreuroefening uitgevoerd. Daarbij werd gebruik gemaakt van een Boeing 737 MAX 8 van TUIfly.
Tijdens de training kregen de operators de gelegenheid om, met ‘passagiers en verdachten’ aan boord, cruciale handelingen bij een echt vliegtuig te beoefenen. “Denk aan het naderen van een vliegtuig, het openen van de deur, het binnendringen en het overmeesteren van verdachten”, aldus het Korps Mariniers op social media.
“De herhaalde beoefening van deze handelingen zorgt ervoor dat de mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Force (NLMARSOF) in echte situaties snel en effectief kunnen handelen.” De elite-eenheid is onder meer gespecialiseerd in terreurbestrijding. “Deze oefeningen zijn essentieel voor onze veiligheid en we kunnen gerust zijn dat we in goede handen zijn.”
Bron: Up in the sky
Commissie: 'Meer oog voor omgeving bij uitbreiding Defensie'
Defensie moet bij de uitbreidingsplannen meer rekening houden met de gevolgen voor milieu en leefomgeving. Dat schrijft de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies.
De krijgsmacht heeft de komende jaren veel meer ruimte nodig voor de uitbreiding van bestaande bouw, voor nieuwe oefenlocaties en plekken om munitie op te slaan. Er zal vaker getraind worden op laagvliegen met helikopters, straaljagers en drones. Daar kunnen mensen last van krijgen, waarschuwt de Commissie mer. Het is daarom zaak niet alleen te kijken waar ruimte beschikbaar is, maar ook welke andere belangen daar in het gedrang kunnen komen. “Iedereen snapt dat je geen laagvliegroutes boven steden als Rotterdam of Groningen moet inplannen", zegt commissievoorzitter Hans Mommaas. “Maar in de afweging waar dan wél, moet je de gevolgen voor het milieu en de leefomgeving nadrukkelijker meewegen. Dat is onze boodschap.”
Defensie kijkt naar de 'minimale behoefte' die nodig is aan extra ruimte om militairen optimaal te trainen voor het gevecht, zei luitenant-generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens haar ligt de prioriteit voor de luchtmacht vooral bij laagvliegen, landingsplaatsen voor helikopters en vliegen met jachtvliegtuigen. Een nieuwe centrale kazerne is daarnaast van groot belang voor de landmacht, evenals munitieopslag. In het tweede kwartaal van volgend jaar moet het kabinet een besluit nemen over de uitbreiding.
Bron: ANP