Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Eerste luchtfoto's van gloednieuwe B-21 Raider

De Amerikaanse luchtmacht heeft de eerste luchtfoto’s vrijgeven van een testvlucht met de gloednieuwe stealth bommenwerper. De B-21 Raider is de beoogde vervanger van de B-1 en B-2 bommenwerpers.

Hoewel de testvluchten met de ‘long-range, highly survivable, penetrating strike stealth bomber’ eind vorig jaar al begonnen vanaf Edwards Air Force Base, zijn er nu voor het eerst zulke duidelijke foto’s naar buiten gebracht.

De testexemplaren van de B-21 worden op dezelfde productielijn gebouwd en gebruiken dezelfde gereedschappen die uiteindelijk ook bij de daadwerkelijke productie zullen worden gebruikt. Het is een bewuste keuze om de testexemplaren zo min mogelijk te laten verschillen met de productieversie. Voorheen waren er wel duidelijke verschillen. Ellsworth Air Force Base in South Dakota is de beoogde eerste operationele basis. Wanneer de B-21 in dienst komt, is nog onbekend.

Bron: TWZ | Foto: Northrop Grumman

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Helikopers voorzien van betere zelfbescherming

Defensie gaat de zelfbescherming van drie typen helikopters verbeteren en versterken. De NH90, Apache en Chinook-transporthelikopter worden hiermee toekomstbestendiger gemaakt.

Met de upgrade wil de krijgsmacht niet alleen de veiligheid van de helikopters en hun bemanning vergroten, maar ook de effectiviteit van operaties waarborgen.

Wapensystemen van de vijand zijn steeds geavanceerder. De huidige zelfbeschermingssystemen voor de helikopters mogen hier niet bij achterblijven. Gezien de verslechterde internationale veiligheidssituatie is het belangrijk dat Defensie deze systemen verder verbetert.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marechaussee onderschept 120 kilo cocaïne op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een 48-jarige luchthavenmedewerker aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel.

De douane onderschepte een dag eerder ruim 120 kilo cocaïne op Schiphol, verborgen in diverse koffers op een vlucht uit de Gambiaanse hoofdstad Banjul. De verdovende middelen werden overgedragen aan het Drugsteam Schiphol (DTS) van de Koninklijke Marechaussee. Onderzoek naar de onderschepte lading leidde naar een medewerker van een bedrijf op de luchthaven, die daarop is aangehouden in Amsterdam. Ook werd de woning van de verdachte doorzocht, waar onder meer een vuurwapen, patroonhouders, munitie en duizenden euro’s in contanten werden aangetroffen. De goederen zijn in beslag genomen. De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

x
Leesttijd: +/ 25 seconden

Militair vliegveld open vanwege overstromingen

Vanwege overstromingen in delen van Brazilië is de luchtmachtbasis Canoas in Rio Grande do Sul deze week opengesteld voor commerciële passagiers- en vrachtvluchten.

De internationale luchthaven van de stad, Salgado Filho, staat nog steeds volledig onder water en is gesloten voor al het vliegverkeer. Canoas moet volgens de Braziliaanse luchtvaartautoriteit ANAC een vliegveldalternatief bieden voor de grootstedelijke regio van Porto Alegre. Al is deze vliegbasis niet ingericht voor het afhandelen van commerciële vluchten. Voorlopig kunnen er vijf vluchten per dag worden ontvangen.

Het is niet duidelijk wanneer de civiele luchthaven weer geopend wordt. In veel delen van het gebied trekt het water wel weer terug. 

Bron: upinthesky.nl

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Oekraïense militairen in Nederland opgeleid voor onderhoud F-16’s

Tien Oekraïense militairen hebben in Nederland een opleiding afgerond voor het onderhoud van F-16-jachtvliegtuigen. Ons land heeft toegezegd minstens 24 toestellen beschikbaar te stellen aan Oekraïne, die daar ook moeten worden onderhouden. 

De trainees zijn door hun opleiding voorbereid op alle mogelijke risico’s van een F-16-missie. Daardoor worden uiteindelijk ook Oekraïense vliegers beter beschermd.

De Oekraïners bekwaamden zich in het onderhoud van alle voor de jachtvlieger belangrijke onderdelen. Denk aan de helm, de zuurstofsystemen en parachutes aan boord. 

De training omvatte ook de samenstelling en inspectie van het survival pack. Hiermee kan de vlieger zich na een noodlanding enkele dagen in leven houden. Er zitten onder meer voedsel en medicijnen in. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

IMF komt met steunpakket van 2,2 miljard dollar voor Oekraïne

Als Oekraïne aan alle voorwaarden voldoet kan het land een nieuwe lening van meer dan 2,2 miljard dollar tegemoetzien van het Internationaal Monetair Fonds.

Het geld is bedoeld om de overheid draaiende te houden en voor de wederopbouw van het land. Vorig jaar keurde het fonds al een steunpakket goed ter waarde van 15,6 miljard dollar. Het was voor het eerst in het bijna tachtigjarig bestaan dat leningen werden verstrekt aan een land in oorlog. Dit bedrag wordt over een periode van vier jaar uitgekeerd. In maart werd 880 miljoen dollar uitbetaald.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Defensie wil inkoopproces versnellen

Defensie onderzoekt de mogelijkheden voor het versnellen van het inkoopproces van nieuw materieel; van uniformen tot de meest geavanceerde wapens. In 2023 kocht Defensie al 57 procent meer in dan het jaar daarvoor.

Een snellere inkoop is essentieel voor de krijgsmacht om te reageren op de veranderende dreiging in de wereld. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een efficiënter besluitvormingsproces dat het inkoopproces versnelt. Nieuwe technologie kan eveneens een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin AI en robots de inkoopprocessen volledig transformeren, door te helpen bij het schrijven van aanbestedingen.  

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim moedigt vooral leidinggevenden aan om sneller te handelen bij de aanschaf van materieel. “Snelheid is het kernwoord. Kopen vanaf de plank. Geen ellenlange trajecten meer ingaan zodat een product tien procent beter kan. Het gaat erom dat onze magazijnen vol raken en de Oekraïners het kunnen volhouden.”

Bron: Defensie | Foto: archief Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Rusland beschuldigd van verwijderen grensboeien

De grensbewakingsdienst van Estland zegt dat Russische grenswachten 's nachts boeien hebben weggehaald, waarmee de grens in rivier de Narva wordt aangegeven.

Daar gaat een langlopende discussie over de ligging van de grens aan vooraf. Estland zegt dat Rusland moet aantonen dat de boeien verkeerd lagen en de boeien moet teruggeven.

De Esten hadden tot nu toe vijftig van een voorgenomen 250 boeien geïnstalleerd. Daarvan hebben de Russen er volgens de grensbewakingsdienst nu 24 weggehaald.
De boeien liggen volgens Estland in eigen wateren “om navigatiefouten te voorkomen, zodat onze vissers en andere hobbyisten niet per ongeluk in Russische wateren belanden.” Estland is lid van de NAVO. De grens met Rusland is ook een buitengrens van de Europese Unie.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Defensie vervangt mobiele IT-infrastructuur voor communicatie binnen NAVO

Defensie wil bij het Nederlandse bedrijf Thales apparatuur aanschaffen voor spraak- en datacommunicatie. Met programma Foxtrot worden zo’n 8.000 voertuigen, 3.500 militairen, 135 vaartuigen en 170 vliegende platformen voorzien van moderne tactische communicatiemiddelen en IT-infrastructuur. 

De middelen vormen de verbinding in en tussen voertuigen, wapensystemen en vaartuigen en maakt informatie-uitwisseling tussen eenheden zo optimaal mogelijk. Ook internationaal is dat noodzakelijk.

Thales is de enige leverancier in ons land die voldoet aan de technische en operationele eisen voor deze zogeheten C2Infra. Er wordt voortgebouwd op apparatuur die al in gebruik is binnen Defensie. Een update van de huidige communicatieapparatuur is een vereiste om met NAVO-bondgenoten te communiceren.

Defensie kiest bewust voor een nationale leverancier. Dit met het oog op onder meer cyberdreiging en informatiebeveiliging van vitale infrastructuur.
Weer weten? Staatssecretaris Christophe van der Maat legt het hieronder nog eens uit.

Bron: Defensie | Video: Mediacentrum Defensie

Team KMA finisht als eerste bij Roparun

De Koninklijke Militaire Academie (KMA) heeft vorig weekend bijna achtduizend euro opgehaald tijdens de Roparun. Deze hardloopwedstrijd van Parijs naar Rotterdam heeft als doel om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met kanker te verbeteren.

De club van achtlopers startte als laatste van alle deelnemers en kwam als eerste over de finish in de havenstad. Aan het eind werd het nog wel even spannend, toen het team van Politie Midden-Nederland het laatste stuk voor de finish voorbij kwam. Maar na een felle strijd, goed teamwork en een flinke eindsprint lieten de cadetten ook dat team achter zich.
De tocht wordt afgelegd in estafettevorm met een gemiddelde snelheid van 14,5 kilometer per uur. Chauffeurs, fietsers, een fysio, een ondersteunend- en logistiek team ontbraken daarbij niet.

Bron: Defensie