Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: kapitein Jessica Bode  |  Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Indrukwekkende beelden

Normaliter plaatsen we alleen actueel beeld, maar deze foto van Sanne Kingma konden we niet laten liggen. De korporaal-1 legde vorig jaar augustus Operation Interflex vast; de beladen training waarbij Nederlandse militairen Oekraïense strijdkrachten opleiden. Het was praktisch onmogelijk om een keuze te maken uit zijn 51 ingezonden foto’s. Uiteindelijk hebben we gekozen voor dit indrukwekkende beeld van een Oekraïense militair, niet wetende hoe het bijna een jaar later met deze strijder gaat.

Omdat slechts één foto kiezen toch een beetje lastig was, willen we ook graag deze foto van korporaal-1 Sanne Kingma laten zien. Ook dit is een foto van Operation Interflex en geeft één van de facetten van de training goed weer; vechten in loopgraven.

Luchtvervoer voor de vrijheid

Omdat er tussen Bevrijdingsdag en deze editie van de Defensiekrant geen LENS! is verschenen, blikken we nog even terug op 5 mei. En wel met deze foto van Wim de Haan. Hij zag in Zwolle hoe een NH90 maritieme gevechtshelikopter één van de vier vrijheidsambassadeurs Flemming, Wende Snijders, Son Mieux en Claude, heen en weer pendelde tussen verschillende bevrijdingsfestivals.

Wende naar Wageningen


Naast twee NH90’s werden ook twee Cougars van 300 Squadron ingezet om de Ambassadeurs voor de Vrijheid door de lucht te vervoeren. Zo’n Cougar, voor de kenners de AS532U2, werd van wel heel dichtbij op de foto vastgelegd door Daan Westenberg van Dutch Aviation Photography. “De heli kwam uit Roermond en zette artiest Wende af in Wageningen. Daarna vloog de crew haar door naar Haarlem.”

Ook Claude was erbij


Ook onze vaste inzender Manolito Jaarsma zag van dichtbij hoe verschillende artiesten met de ‘luchttaxi’ werden vervoerd tijdens Bevrijdingsdag. Op deze foto ving hij een glimp op van Claude, op de laatste locatie in Utrecht.

Gewondenoefening in beeld

Geen paniek, niets aan de hand. Het is slechts een foto van de Operationele Gezondheidszorg van het Centrum voor Mens en Luchtvaart tijdens een Role-1 oefeningVigorous Warrior in Hongarije. Hierbij beoefenen de deelnemende landen medische casussen in artikel 3- en 5-scenario’s trainen. Of in dit geval een De training, die iedere twee jaar georganiseerd wordt door het NAVO Centre of Excellence for Military Medicine, biedt ook de mogelijkheid om te oefenen met civiele middelen en experimentele concepten. Ook optreden in een multinationale omgeving en het op peil houden van medische vaardigheden staan centraal. De foto werd aangeleverd door communicatieadviseur tweede luitenant Isa Jansen, die een paar dagen mee was.

‘De foto zegt alles’

Dennis Boom was op 14 mei aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de gevallenen 1ste Regiment Huzaren in Voorthuizen. Ter nagedachtenis aan de militairen van dit legeronderdeel die in de meidagen van 1940 in de omgeving van Voorthuizen om het leven kwamen. “De foto zegt alles”, schrijft Boom bij z’n inzending. Bij deze herdenking is ook altijd de burgemeester van de gemeente Barneveld aanwezig, evenals kinderen van de Koningin Wilhelmina School. "De school heeft dit monument geadopteerd”, weet hij.

Jeugdige spotter

De nog jonge Mehdi Manshanden ging op 1 mei met haar vader vliegtuigspotten op Vliegbasis Volkel. "Ik ben beginner in vliegtuigfotografie en telkens leer ik weer iets nieuws als ik ga spotten. Dit keer hebben we uitgebreid gepraat met een echte kenner.” Die spotexpert waarschuwde het tweetal, vlak voordat er een F-35 en een F-16 gingen landen. “Mede aan hem heb ik deze foto’s te danken.” Wij kunnen alleen maar zeggen, ga er vooral mee door!

Oude bekende in de picture

Vaste inzender Martin Bos komt dit keer met een moderne foto van een oude bekende; de DAF YA-126. “Een eerbetoon aan hen die oude militaire voertuigen blijven restaureren. Of ze nu uit de Tweede Wereldoorlog zijn, of uit de Koude Oorlog of nieuwer. Honderden liefhebbers zetten zich in om het militaire erfgoed te behouden”, benadrukt de fotograaf. De DAF op de foto deed, samen met tal van andere oude militaire voertuigen, op 4 mei mee aan de Dodenherdenking bij het Jannetjesdal op oefenterrein Leusderheide. Het gedenkkruis op deze locatie is opgericht ter nagedachtenis aan de (waarschijnlijk) twintig leden van de inlichtingendienst die hier op 20 juli 1943 door de bezetter zijn geëxecuteerd en begraven.

Klasse-actie

Toen de IJssel tussen Deventer en Olst vorig maand het decor vormde voor een onderdeel van de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog, wisten Richard Bouwmeester en zijn zoon Boaz en vriendje Tigo even niet wat ze zagen. Het normaal zo serene rivierlandschap bij Welsum werd ineens ‘veroverd’ door tientallen legervoertuigen. “Toen de laatste wegreden, bleven er nog een aantal militairen met hun wapens achter. Prachtig om te zien voor twee jongens van acht jaar oud.” Zijn zoon Boaz trok de stoute schoenen aan en vroeg of ze op de foto mochten met de mannen. “Drie stoere kerels stonden direct op. De kinderen mochten zelfs even achter de wapens gaan liggen. Het was de dag van hun leven.” Namens Richard, Boaz en Tigo: “Superleuk allemaal en veel dank aan de mannen die de tijd namen. Klasse.”