Tekst LTZ2OC Joost Margés en Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie
Hoofdlijnenakkoord: Defensie krijgt er structureel 2,4 miljard euro bij
De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil 2,4 miljard euro per jaar extra uitgeven aan Defensie. Nederland voldoet daarmee over twee jaar structureel aan de NAVO-norm. Dat staat in het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ dat deze week werd bereikt.
De totale uitgaven voor Defensie in 2024 zijn € 21,4 miljard euro. Dat bedrag wordt gefaseerd verhoogd met structureel € 2,4 miljard vanaf 2028. Het defensiebudget voldoet daarmee aan de NAVO-norm van tenminste twee procent van het bbp. Dat wordt wettelijk vastgelegd.
Een ander onderdeel uit het akkoord is het voortzetten van de verbetering en modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Hetzelfde geldt voor veteranenzorg. Het vrijwillig dienjaar wordt voortgezet en waar mogelijk opgeschaald. Nederland blijft Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel steunen tegen de Russische agressie”, zo valt verder te lezen in het akkoord. Voor de internationale veiligheid staat politieke en militaire samenwerking met de NAVO voorop.
Een andere prioriteit is het versterken van de digitale slagkracht van de inlichtingendiensten en van de cyberveiligheid. Bovendien gaat Nederland zich inzetten voor de defensie-industrie in eigen land en in de Europese Unie. Verder wil de coalitie grenscontroles- en bewaking versterken en het mobiel toezicht veiligheid aanscherpen. Dit betekent meer werk voor de marechaussee.
Bron: Defensie
Lasergeleide precisieraketten voor Korps Mariniers
Defensie versterkt de vuursteun van het Korps Mariniers met lasergeleide precisieraketten. Daarvoor schaft de organisatie elf nieuwe lanceerinstallaties aan. Defensie verwacht de eerste levering van het wapensysteem eind 2026.
Mariniers hebben een mix van vuursteunmiddelen nodig, die elkaar aanvullen qua schootsafstand en effect. Zo kunnen mariniers zich aanpassen aan een voortdurend veranderende dreigingsomgeving.
Precisieraketten vullen het bestaande gat op de middellange afstand. Het wapensysteem heeft een dracht van maximaal zeven kilometer. Ook kan het doelen uitschakelen onder zware weersomstandigheden en onder een hoge cyberdreiging. Zo kan het systeem doelen treffen wanneer de tegenstander probeert het gps-signaal te verstoren. Dit vergroot de slagkracht van de mariniers beduidend.
De koop van de wapensystemen is inclusief sensoren en vuurleidingssystemen. Ook raketten en geleidingseenheden behoren tot de aanschaf. Defensie gebruikt de beoogde Hydra 70-raketten overigens al voor de Apache-gevechtshelikopters. Mogelijk kan de organisatie met een extra bestelling aansluiten bij bestaande contracten.
Bron: Defensie
Afghanen geëerd voor hun inzet
155 Afghanen die voor Defensie hebben gewerkt zijn donderdag geëerd. In Den Haag kregen zij een herinneringsmunt uit handen van defensieminister Kajsa Ollongren en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots.
De Afghanen speelden een belangrijke rol in de bijna twintig jaar dat Nederlandse militairen in hun land deelnamen aan missies. Zij beveiligden, ondersteunden of hielpen bijvoorbeeld als tolk. Eind vorig jaar kregen vijftig andere Afghanen ook al een munt om aandacht te besteden aan deze vaak gevaarlijke werkzaamheden.
Onder de decorandi waren dit keer ook vrouwen, die destijds actief waren als tolk of arts. Ook was er een oud-officier die Nederlandse genderadviseurs bijstond. Zij leerde onder meer kaart lezen en kon op die manier het land ontvluchten. “Jullie zijn van onschatbare waarde geweest voor onze militairen”, zei Ollongren. “Afghanistan heeft zware tijden doorstaan en de toekomst blijft onzeker. Jullie werk met onze krijgsmacht was meer dan een baan. Het was dappere inzet voor vrijheid en vrede. Inzet die jullie en jullie families in gevaar heeft gebracht. Zonder jullie was onze bijna twintig jaar lange inzet in Afghanistan onmogelijk.”
Defensie reikt in de komende tijd de herinneringsmunt uit aan meer Afghanen die voor de Nederlandse krijgsmacht hebben gewerkt.
Bron: Defensie
Half miljard voor extra munitie
Defensie trekt vijfhonderd miljoen euro uit om meer munitie aan te schaffen. Dat is sneller dan gedacht, maar noodzakelijk omdat de internationale veiligheidssituatie verslechtert en de onzekerheid toeneemt.
De krijgsmacht bestelt vuursteunmunitie (artillerie- en mortiergranaten), gps-geleide munitie voor raketartillerie en luchtverdedigingsraketten, antiradarraketten voor de F-35 en antitankraketten. Daarnaast schaft de organisatie extra granaten aan voor scheepsgeschut en pyrotechnische (explosieve) middelen voor zelfbeschermingssystemen.
Voor de extra munitie heeft Defensie meer personeel nodig. De organisatie neemt enkele tientallen medewerkers aan voor het beheer en de opslag van voorraden. Ook gaan zij zich bezighouden met inkoop, veiligheid en typeclassificatie.
Een grotere munitievoorraad vraagt ook om meer bunkers voor een veilige opslag. Defensie heeft daarom munitiecomplexen die eigenlijk zouden worden afgestoten, weer in gebruik genomen. In deze locaties is genoeg ruimte. De benodigde vergunningen zijn ook geregeld.
Bron: Defensie
Tweede Roll-on Roll-off-schip in gebruik en direct naar Afrika
Defensie beschikt de komende vier jaar over een tweede Roll-on Roll-off-schip (RoRo), waarmee legervoertuigen eenvoudig over grote afstanden vervoerd worden.
De 114-meter lange Southern Rock wordt gehuurd van het bedrijf Hartman Seatrade's en is inmiddels al voor inzet in Dakar. Aan boord werd materieel meegenomen voor de oefening African Lion.
Door het versterkte dek en laadruimte van 1.606 vierkante meter kan ook het zwaarste materieel aan boord, denk aan Pantserhouwitsers, Boxer-pantserwielvoertuigen en CV90-gevechtsvoertuigen.
Defensie beschikt sinds 2022 al over de New Amsterdam. Dit Roll-on Roll-off-schip is voor tien jaar gehuurd. Met het tweede RoRo kan Defensie beter voldoen aan de toezegging om bepaalde eenheden snel in te zetten. Om gegarandeerd over de juiste zeetransportcapaciteit te beschikken, is besloten om een tweede schip te huren. Het contract loopt voor een jaar, met de optie om dat drie keer met een jaar te verlengen. Ook andere NAVO-landen kunnen er tegen een vergoeding gebruik van maken.
Bron: Defensie
Mogelijk vijfhonderd asielzoekers op militair terrein
Op een stuk grond van Defensie in Nieuw-Milligen worden mogelijk vijfhonderd asielzoekers opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoekt of een tijdelijke noodopvang op die plek mogelijk is.
De asielzoekers moeten worden opgevangen in paviljoens op een braakliggend terrein aan de Garderensemolenweg. De noodopvang is bedoeld voor een periode van één jaar, met een mogelijke verlenging van nog een jaar.
Hoewel nog wordt onderzocht of de noodopvang op die plek mogelijk is, vraag het COA alvast een vergunning aan. Binnen één tot enkele weken is er meer duidelijk, meldt de gemeente Apeldoorn. Landelijk zijn er te weinig vaste opvangplekken voor asielzoekers.
Bron: Omroep Gelderland
Viaduct vernoemd naar gesneuvelde kameraad
Om de gesneuvelde soldaat der eerste klasse Tim Hoogland te eren voor zijn inzet werd deze week een viaduct over de N36 bij Westerhaar naar hem vernoemd. De twintigjarige militair kwam om in 2007, tijdens een uitzending naar Afghanistan. Tijdens een ceremonie in het gemeentehuis, waarbij ook kameraden aanwezig waren, ontvingen familieleden een replica van het naambord.
Hoogland was de elfde van 25 omgekomen Nederlandse militairen in Afghanistan, maar was de eerste militair die omkwam in een vuurgevecht met de Taliban, iets ten noordwesten van de Nederlandse basis in Deh Rawod. “Zijn liefde voor zijn land en zijn kameraden was onmiskenbaar”, aldus burgemeester Hans Broekhuizen. Zijn overlijden hakt er nog altijd in bij zijn maten. Nu is Tim Hoogland blijvend geëerd.
Zijn kameraden bewaren warme herinneringen aan Hoogland, blijkt uit de woorden van luitenant-kolonel Ben Haspels. Hij is commandant van de eenheid waar Hoogland van 2005 tot 2007 diende. “Tim vertrok enthousiast naar Afghanistan. Hij was gezond, fit, stond onschuldig in het leven en was loyaal en toegewijd aan zijn maten en de missie. Maar helaas was het hem niet gegeven terug te keren.”
In totaal worden een kleine vijftig bruggen of viaducten in Nederland vernoemd naar gesneuvelde militairen, opdat ze niet worden vergeten.
Bron: De Twentsche Courant Tubantia
NAVO noemt omstreden wet Georgië stap in de verkeerde richting
De NAVO heeft kritiek geuit op de zogenoemde buitenlandse-agentenwet die dinsdag is aangenomen door het Georgische parlement. Een woordvoerder van het bondgenootschap sprak over een stap in de verkeerde richting.
In het Westen, maar ook in het land zelf is veel kritiek op de nieuwe wet, waarin onder meer staat dat organisaties en media zich als buitenlandse agent moeten registeren als ze meer dan twintig procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen. De wet heeft tot gevolg dat Georgië “meer afstand neemt van Europese en Euro-Atlantische integratie.” Volgens de NAVO wordt Georgië opgeroepen om van koers te veranderen en het recht op vreedzame protesten te respecteren.
Critici wijzen erop dat Rusland, een buurland van Georgië, vergelijkbare wetgeving gebruikt om kritische organisaties aan te pakken. Voorstanders zeggen dat de wet voor meer transparantie moet zorgen over hoe organisaties worden gefinancierd.
Bron: ANP
Twee mannen met vuurwapens aangehouden in Geleen
De Koninklijke Marechaussee heeft op dinsdag 14 mei tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid op de Rijksweg A76 nabij Geleen twee mannen uit Duitsland aangehouden die vuurwapens bij zich droegen.
Tijdens de controle van het zwarte voertuig met Duitse kentekenplaten kon één van de inzittenden geen geldig reisdocument overhandigen. Tijdens de daaropvolgende fouillering werd een vuurwapen aangetroffen bij deze man. Zijn bijrijder gaf vervolgens toe ook een vuurwapen te hebben. De Griekse en Albanese mannen zijn daarop aangehouden.
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie in Limburg.
Bron: Defensie
Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven
Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken.
Het televisieprogramma Pointer meldde eerder deze maand dat het schip van het Russische bedrijf Norebo iedere twee weken aanlegt in de Eemshaven, vlakbij een militair terrein. Er zouden volgens het programma sterke aanwijzingen zijn dat het schip betrokken is bij spionageactiviteiten.
Isa Kahraman van Nieuw Sociaal Contract wilde opheldering van het kabinet. Defensieminister Ollongren wees erop dat de Eemshaven geen militaire haven is en dat er maatregelen zijn getroffen om spionage te voorkomen. Zij kon daar uit veiligheidsoverwegingen niet verder op ingaan.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft volgens de minister inmiddels besloten dat het Russische schip geen ontheffing meer krijgt om aan te leggen.
Bron: ANP