Genezen in chaos met levensechte scenario’s op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum
Militaire genezeriken moeten hulp kunnen bieden in de zwaarst denkbare omstandigheden. Oefenen in een realistische omgeving is hard nodig. Daarom heeft het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) een nieuw oefengebouw ingericht, om onder andere gewondenhelpers ultiem voor te bereiden op hun taak.
Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto: Kick Smeets
Al voor het gebouw is het onheil voelbaar. Overal ligt puin. Muren zijn weggeslagen, een kinderschommel is kapot. Te midden van de brokstukken staat een ambulance. Wie niet beter weet, denkt in een wijk van Gaza of Aleppo te staan waar net een explosie is geweest. In werkelijkheid gaat het om een nieuw oefengebouw voor militair medisch personeel in opleiding op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.
Steriel hok
“Het wekt meteen indruk, niet?”, zegt een glimlachende Michaël Leenhouwers van de afdeling Learning & Development van DGOTC. Het pand werd al gebruikt voor opleidingen, maar was compleet kaal.
‘Het lijkt wel een flat in een oorlogsgebied’
“Leren moet leuk, relevant en betekenisvol zijn en plaatsvinden in een aantrekkelijke omgeving die past bij je werk, dat lukt niet in een steriel hok. Kennis en vaardigheden opdoen en behouden is ontzettend belangrijk in ons vak. Uiteindelijk leiden we hier meestal jonge collega’s op die het verschil kunnen maken tussen leven en dood.”
Chaos en realiteit
Een aantal opleiders kwam met het idee om in en rondom het gebouw een zo realistisch mogelijke militaire omgeving te creëren. In oktober 2023 begon de bouw en vorige maand werd het nieuwe oefenhuis in gebruik genomen. Soldaat der tweede klasse Jasper belandt er middenin, als hij voor een medische casus een verwoeste woonkamer binnenkomt. Overal ligt puin, meubels zijn weggeslagen, kinderspeelgoed ligt verfomfaaid op de tafels. Hier heeft een explosie plaatsgevonden, zoveel is duidelijk. Jasper spoedt zich naar het LOTUS-slachtoffer (oefenslachtoffer) en gaat meteen aan de slag.
‘We willen zo realistisch mogelijk in de context trainen’
Wat hem betreft heeft-ie geluk dat hij hier meteen kon oefenen. “De omgeving zag er superrealistisch uit, het leek wel een flat in een oorlogsgebied en het was een complete chaos. Een situatie die je als militair zo mee zou kunnen maken. Je hebt het protocol om je aan vast te houden, maar door de chaos om je heen moet je improviseren. Zo’n ruimte helpt om je voor te stellen wat je als gewondenhelper voor de kiezen kunt krijgen.”
Precies wat Leenhouwers wilde bereiken. “We willen zo realistisch mogelijk in een authentieke context opleiden en trainen. Zo’n setting helpt bij de motivatie: het gebouw en de omgeving geven betekenis bij het uitvoeren van je geneeskundige werk. Je leert optreden in een dergelijke omgeving, wat lang niet altijd makkelijk is. Daarbij spreekt het meer aan om hier te leren, dan in een steriele omgeving.”
Andere manier van opleiden
Zelfstandiger leren, een sterke digitale leeromgeving: het DGOTC heeft in de afgelopen jaren een omslag gemaakt. In plaats van informatie zenden naar de cursisten, is de nadruk komen te liggen op het actief verwerven en behouden van kennis en vaardigheden. Voor bijvoorbeeld gewondenhelpers is het medische een neventaak binnen hun vakgebied. Het is wel zaak dat die medische kennis goed blijft ‘hangen’. Het oefengebouw past in die switch naar een andere manier van opleiden: leren in een aansprekende omgeving.
In iedere ruimte een ander tafereel
Het oefengebouw is geschikt voor militairen van alle krijgsmachtdelen. Zo is de zijkant van het pand ingericht als een achterkant van een schip, inclusief trap naar de brug, bolders en een scheepsbel. Aan elk detail lijkt te zijn gedacht. In het gebouw is tevens een machinekamer, een slaapvertrek en een kombuis te vinden. De gangen in het pand verraden weinig onheil, maar achter elke deur is een ander oefentafereel gecreëerd.
Compleet andere situatie
Een verdieping lager is een compleet andere situatie gesimuleerd. Dit is de vleugel waar soldaat Jasper aan het werk was. Een woonkamer, keuken en slaapkamer zijn er volledig verwoest door een grote klap, alsof er vlakbij een raket is ingeslagen.
Een flinke plas bloed verraadt onheil
Wie verder door het gebouw loopt ziet in de andere vleugel weer een andere context. Daar is een woonappartement ingericht waar alles pais en vree lijkt. Even verderop zit achter de deur een hotelkamer en een lobby. Deze hadden zo op een boekingswebsite kunnen staan, ware het niet dat een flinke plas bloed onheil verraadt.
Ongekend in Nederland
Het zijn allemaal aparte trainingsruimten waar meerdere groepen tegelijk gebruik van kunnen maken. Niet enkel de deelnemers zijn enthousiast. Sergeant van de mariniers Thijs (Medic Instructiegroep) draait als een van de eerste eenheden non-spoed en non-trauma casussen in het gebouw.
‘Zoiets hadden we nog niet in Nederland’
“Zoiets hadden we nog niet in Nederland”, zegt hij. “Het liefst behandel je een patiënt natuurlijk in een kliniek of op de operatietafel, maar dat laat ons werk niet altijd toe. Juist vóórdat iemand in het hospitaal belandt kun je het verschil maken. Dit gebouw helpt enorm om dat te trainen. De sfeer, de ruimtes: alles sluit heel goed aan op situaties die militairen echt kunnen treffen in een hedendaags conflict.”
Puin en scherfvest
Opleider sergeant-majoor Annik Timmerman krijgt al een glimlach als hij over de oefenruimte begint. “Het is bijna eng hoe echt alles lijkt”, vertelt hij.
“De mensen die hier opgeleid worden zijn veelal net begonnen als militair. Vorm je dan maar eens een beeld van de omgeving waarin je kan belanden en als gewondenhelper je werk moet doen. Een slachtoffer dat niet meewerkt, je wapen dat in de weg hangt, puin om je heen, scherfvest om, meubels die je ruimte beperken…Dit oefengebouw helpt hier echt bij", vertelt de opleider.
Ook kunnen zo meer opleiding op maat worden geboden. "We beginnen met leertaken, soms ondersteund door een digitale leeromgeving. Daarna gaan de cursisten aan de slag in en om het gebouw. We beginnen ‘simpel’ met een enkele ruimte en verhogen de complexiteit naarmate de opleiding vordert. Om de casussen moeilijker te maken kunnen we geluid en rook toevoegen aan de al chaotische situatie.”
‘Het simuleren van een dergelijk optreden is ontzettend moeilijk’
Een op een te vertalen
Het simuleren van een dergelijk optreden is ontzettend moeilijk, geeft hij aan. “Ik ben net terug uit Duitsland, waar ik 5 weken lang Oekraïense militairen les heb gegeven in medisch optreden. Onze oefenruimtes hier in Hilversum zijn een op een te vertalen met wat zij thuis in Oekraïne aantreffen. Daar is dit gewoon realiteit. Zo goed dat we dit hebben: mocht een collega ooit in zo’n situatie terechtkomen, dan kom je door de oefening sneller bij je kennis en weet je hoe je met zo’n situatie moet omgaan. Je bent voorbereid.”