Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie
Nederlandse F-35’s schitteren tijdens ‘levensecht’ Red Flag
Voor het eerst doen dertien F-35 gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht mee aan de levensechte luchtmachtoefening Red Flag. De Nederlanders vliegen tot en met 22 maart met de Amerikanen vanaf Nellis Air Force Base in Las Vegas. Deze trainingslocatie wordt gezien als de hogeschool van de luchtverdediging.
“Hierboven is het compleet oorlog”, vertelt de commandant van het honderdvijftigkoppige detachement luitenant-kolonel-vlieger Pascal ‘Smiley’ Smaal. Met dank aan de Amerikanen, die Red Flag met een overdaad aan middelen ondersteunen. Vliegers verkeren constant in de waan aan een echte luchtoorlog deel te nemen. Dat komt door de realistische scenario’s en inzet van onder meer zware bommenwerpers. Ook zijn er AWACS-radarvliegtuigen en toestellen om vijandelijk radioverkeer te storen.
Het script tijdens Red Flag is vooral gericht op het opzetten van een effectieve luchtverdediging en het uitschakelen van vijandelijke toestellen. Daarnaast gaat het om het penetreren in vijandelijk luchtruim en het afwerpen van bommen. “Red Flag een perfecte gelegenheid om de kwaliteiten van de F-35 tot zijn recht te laten komen”, aldus overste Smaal.
De oefening is de grotere uitvoering van Frisian Flag, die jaarlijks op vliegbasis Leeuwarden wordt gehouden. Ook bij de Nederlandse variant staat samenwerken met buitenlandse luchtmachten en het gezamenlijk opzetten van een luchtverdediging centraal.
Volgende week volgt een uitgebreide reportage over Red Flag in de Defensiekrant.
Bron: Defensie
Denemarken verhoogt defensiebudget en wijzigt voorwaarden dienstplicht
Denemarken zal de defensie-uitgaven volgend jaar al verhogen tot de NAVO-norm van twee procent van het bruto binnenlands product. Ook de dienstplicht wordt verlengd van vier tot elf maanden. Die zal in de toekomst ook voor vrouwen gelden.
De NAVO-lidstaat verhoogt het defensiebudget met 40,5 miljard kronen, omgerekend zo’n 5,43 miljard euro. De investeringen zijn nodig om de NAVO-norm van twee procent te halen en om tekorten aan te pakken “in een wereld waar de internationale rechtsorde op de proef wordt gesteld’, aldus premier Mette Frederiksen, tijdens de presentatie van de nieuwe defensieplannen eerder deze week.
Ook wil Denemarken meer jongeren in het leger. Daartoe verplichten ze ook vrouwen de dienstplicht, die bovendien langer zal gaan duren. "We willen volledige gelijkheid van de geslachten", aldus Frederiksen. Nu geldt de dienstplicht enkel voor mannen vanaf achttien jaar. Al doen in de praktijk niet alle mannen mee. Omdat er genoeg vrijwilligers zijn wordt er gewerkt met een lotingsysteem. Vrouwen konden al wel vrijwillig het leger in.
Bron: Defensie
Beantwoorden reacties Ruimte voor Defensie vraagt meer tijd
Het beantwoorden van de reacties die zijn binnengekomen op de uitbreidingsplannen van Defensie neemt meer tijd in beslag dan gedacht. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer gemeld.
Burgers, bedrijven, overheden en belangenorganisaties hebben 2.243 zienswijzen ingediend op de plannen ‘Ruimte voor Defensie’. De meeste zienswijzen komen uit Noord-Brabant. Bijna de helft van de reacties gaat over de uitbreiding van de jachtvliegtuigcapaciteit. Daarnaast gingen de reacties over het versterken en concentreren van ondersteunende eenheden (tien procent) en de laagvlieggebieden voor helikopters (zes procent).
Staatssecretaris Van der Maat is wel tevreden met het aantal reacties. “Het toont betrokkenheid van insprekers bij de opgave waar Defensie voor staat. Maar ook bezorgdheid over de effecten op lokaal niveau. Ik wil dan ook zorgvuldig omgaan met al de ontvangen zienswijzen. Gelet op het grote aantal vraagt dit wel meer tijd dan eerder gedacht. Die tijd neem ik.”
Door de toenemende onzekerheid en dreiging in de wereld moet de krijgsmacht worden versterkt. Defensie heeft meer ruimte nodig om militaire activiteiten uit te voeren. Het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie omschrijft wat er minimaal nodig is om Nederland veilig te houden en aan de NAVO-verplichtingen te voldoen. Denk aan de uitbereiding van militaire terreinen, extra opslagruimte voor munitie, meer milieu- of geluidruimte en meer oefenruimte.
Nederlandse militair komt om het leven tijdens oefening in Duitsland
Een 28-jarige Nederlandse officier van de landmacht is dinsdag in Duitsland overleden na een oefening met een CV90-infanteriegevechtsvoertuig op het militaire terrein Hohenfels in het Duitse Beieren. Een 24-jarige collega raakte lichtgewond.
De zwaargewonde eerste luitenant is ter plekke nog gereanimeerd. Beide slachtoffers zijn vervolgens naar een ziekenhuis gebracht. Daar bezweek de officier aan zijn verwondingen.
De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek. Dat gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.
De twee militairen zijn afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. De familie van beide slachtoffers is geïnformeerd. De lichtgewonde deed dat zelf. De oefening in Hohenfels behoort tot het traject voor de gereedstelling van een Duitse pantserinfanteriebrigade. Voor de Nederlandse deelnemers stond deze oefening vooral ook in het teken van de aanstaande uitzending naar Litouwen, voor deelname aan de enhanced Forward Presence.
Bron: Defensie
Zweedse vlag wappert in Brussel
De Zweedse vlag is deze week voor het eerst gehesen bij het NAVO-hoofdkantoor in Brussel. Met een officiële ceremonie is het land verwelkomd als 32e lid van het bondgenootschap. Zweden trad vorige week donderdag toe.
De Russische inval in Oekraïne heeft het land ervan overtuigd een einde te maken aan de decennialange naoorlogse neutraliteit. De Zweedse premier Kristersson benadrukt dat Rusland nog lange tijd een serieuze dreiging zal vormen voor de veiligheid in het Westen. Toetreden tot de NAVO is volgens hem “de enige redelijke keuze.”
Volgens Kristersson heeft de veiligheid van het land sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo onder druk gestaan als nu. “We hijsen de vlag met de brede steun van ons parlement en onze bevolking", zei Kristersson in de stromende regen. Naast hem stonden de Zweedse kroonprinses Victoria en NAVO-chef Stoltenberg.
Bron: Defensie
Militairen helpen brandweer voorbereid te zijn op bosbranden
De landmacht en de brandweer slaan de handen ineen in Noord-Brabant. Op de Loonse en Drunense Duinen zijn militairen druk in de weer met het boren van twee waterputten. De brandweer beschikt hiermee over voldoende bluswater bij mogelijke bosbranden en Defensie doet ervaring op om tijdens een missie in een rampgebied zelfvoorzienend te zijn.
”We gaan tot veertig meter diep”, vertelde adjudant Perry de Leeuw den Bouter eerder deze week bij Goedemorgen Nederland. ”Dat is voldoende om een goede bron te maken.” De klus neemt anderhalve week in beslag.
Een adviseur Openbare orde en Veiligheid van de gemeente Loon op Zand legt uit: ”Het wordt steeds droger in Nederland en we willen voorbereid zijn op eventuele branden. We houden natuurlijk rekening met de natuur. Zo gaan we niet te diep, want het is een waterwingebied en werken we niet tijdens het broedseizoen”.
Bron: WNL
Opnieuw een veteranenplantsoen in Zuid-Limburg
In navolging van andere gemeenten in Zuid-Limburg krijgt ook Gulpen-Wittem een veteranenplantsoen.
Eén van de nog kale vlakken in de Timpaantuin in Gulpen, vlakbij de kerk en het gemeentehuis, wordt beplant met witte anjers. Die bloem, in Nederland voor eeuwig gelinkt aan prins Bernhard, staat symbool voor de vele veteranen die in binnen- en buitenland hebben gestreden voor vrede en veiligheid.
Om die oud-militairen te eren, worden in heel het land veteranenplantsoentjes aangelegd. Bij die bedden met witte anjers komt een bordje met wat uitleg over de betekenis ervan. Gulpen-Wittem heeft daar op de begroting nu een bedrag van vijftienhonderd euro voor vrijgemaakt, als onderdeel van het budget voor openbaar groen. Wanneer het veteranenplantsoentje officieel wordt geopend, is nog niet duidelijk.
Bron: Dagblad De Limburger. Foto: Braat Groenbeleving (veteranenplantsoen gemeente Drimmelen)
Mijnenjager maakt drie vliegtuigbommen onschadelijk
Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen heeft in de Noordzee drie vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Het ging om twee zogeheten 500-ponders en een 1.000-ponder.
Om belangrijke onderzeese kabels en pijpleidingen niet te beschadigen, moesten duikers twee explosieven naar een veilige plek verplaatsen. Daarvoor gebruikten ze een hefballon. De bommen zijn allemaal tot ontploffing gebracht.
De Nederlandse marine werkt met de Belgische zeemacht samen aan het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Voor de kust van Nederland en België worden nog veel explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog gevonden. In de Noordzee liggen naar schatting nog tienduizenden mijnen en bommen.
Wekelijks treffen vissers en andere vaartuigen exemplaren aan in de Noordzee. Opgeviste explosieven worden door hen gemarkeerd en gerapporteerd aan de Kustwacht. Vervolgens maakt een mijnenjager het explosief onschadelijk.
Bron: Noordhollands Dagblad
VJTF traint in Polen
Op diverse plaatsen in Europa wordt momenteel volop geoefend door de NAVO, om weerstand te kunnen bieden tegen Rusland. Onder gure omstandigheden en bij temperaturen net boven het vriespunt is dat bijvoorbeeld het geval in Polen. Hier trainde de Very High Readiness Joint Tast Force (VJTF) aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied.
Eenheden uit Amerika, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Turkije oefenden in het bijzonder het ‘verbonden optreden’, waarbij combat air support, artilleriesteun en de inzet van tanks en pantserinfanterie samenkomen. Ook stond opereren vanuit loopgraven centraal, evenals observaties vanuit de lucht met drones en het tegengaan van verstoring van communicatiekanalen.
De oefening vond plaats onder de paraplu van Steadfast Defender 24, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog, waar zo’n negentigduizend troepen aan meedoen. Het gastheerschap lag bij het 10e en 11e Poolse pantserdivisie. Vanuit Nederland waren er stafofficieren betrokken om deelnemers te observeren en de oefening te evalueren.
Bron: Defensie
NAVO-chef: Europese landen gaan samen norm van twee procent halen
Dit jaar zullen de NAVO-lidstaten voor het eerst gezamenlijk voldoen aan de NAVO-uitgaveneis van twee procent van hun bruto binnenlands product aan defensie. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd bij de presentatie van het NAVO-jaarverslag van 2023.
De Europese NAVO-bondgenoten doen dit jaar, naar verwachting, een investering van in totaal 470 miljard dollar in Defensie. Het totale defensiebudget van alle NAVO-bondgenoten samen over het afgelopen jaar is met elf procent gestegen, zo blijkt uit het verslag.
Bron: ANP