Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Zelf in beeld

De afgelopen jaren hebben de lezers van de Defensiekrant talloze foto’s en videoclips voorbij zien komen van onze collega’s fotograaf sergeant-majoor Jan Dijkstra en cameravrouw adjudant Eva Klijn. Afgelopen week was het tweetal met redacteur André Twigt in Las Vegas. Niet om een gokje te wagen, maar om verslag te doen van de internationale luchtmachtoefening Red Flag op Nellis Air Force Base. De beeldmakers blijven daarbij niet op één locatie, maar gaan bijvoorbeeld ook de woestijn in om de beste foto’s te schieten. Het bewijs? Dit beeld dat een collega afgelopen week van onze cameravrouw en fotograaf maakte.

Vier F-35’s voeren manoeuvres uit vlak boven de grond, terwijl cameravrouw Eva Klijn en fotograaf Jan Dijkstra beelden schieten vanaf de grond

Schade na Tornado

Het is maar goed dat onze beeldmakers niet op de luchtmachtbasis Wright-Patterson in Dayton (Ohio) waren. Een tornado veroorzaakte daar grote schade aan gebouwen, waaronder het National Museum of the United States Air Force (USAF). Deze historische Lockheed F-104D Starfighter en een Lockheed T-33A trainer raakten daarbij zwaar beschadigd.

Een zwaar gehavende F-104 Starfighter voor het museum.

(On)gewoon mooi

Iedereen die weleens in Noorwegen is geweest, weet hoe overweldigende de natuur daar is. Zo ook onze fotograaf sergeant-majoor Aaron Zwaal. Hij is mee met de marine voor de mega-oefening Nordic Response 24. Aan de einder is een lichtstreep te zien. En voor degenen met heel goede ogen, ook een landingsvaartuig.

De laatste zonnestralen komen over de fjord heen in Noorwegen.

Vette fly by

Kan dat nog wel in deze tijd, die bijnaam voor de C-130J Super Hercules van US Navy Blue Angels? Het toestel staat namelijk bekend als ‘Fat Albert’. Dat is al niet bepaald vleiend en dan is deze Hercules ook nog eens vernoemd naar een tekenfilmserie die is bedacht door de inmiddels veroordeelde en verguisde tv-ster Bill Cosby. Maar goed, daar gaat het hier niet om. Het draait om de fraaie foto waarop US Marines de zogenoemde Silent Drill Platoon drills uitvoeren op Marine Corps Air Station Yuma in de staat Arizona.

De Hercules van de Navy Blue Angels vliegt over een aantal mariniers heen.

Kou uit de lucht

De ijspegels hingen bijkans aan de neus van sergeant-1 Emiel van 336 Squadron, maar hij trotseerde de weersomstandigheden om deze foto te maken voor LENS! Een C-130 Hercules keerde na een paradrop terug op de Noorse vliegbasis Bardufoss, waar vandaan het squadron deelnam aan een internationale oefening. Technisch specialist vliegtuigonderhoud Emiel is inmiddels terug op vaderlandse bodem, maar koestert de beelden.

IJspegels hangen aan het dak, er lijkt een C-130 Hercules doorheen te vliegen.

Even opwarmen

Van winterse sferen naar een beetje warmte. Sergeant Lianne Hirano van de National Guard fotografeerde haar landmachtcollega sergeant Shelby, terwijl ze uit een CH-47 Chinook uitkijkt over Hawaii. Geen verkeerd uitzicht!

Een militair staat bij de geopende achterzijde van een Chinook en kijkt uit over de azuurblauwe zee bij Hawaii.

Over de brug

In alle hoeken van het NAVO-bondgenootschap zijn op dit moment grootschalige oefeningen gaande. Fotograaf Jackie Faye Burton van het US European Command is bij Dragon-24 in Polen. De training is onderdeel van Steadfast Defender 2024. Ze stond aan de oever van rivier de Vistula bij Gniew in Polen, toen een groot aantal tanks en andere gevechtsvoertuigen moest wachten om de oversteek te maken. Op de foto zijn de vlaggen van Frankrijk, Polen, Spanje herkenbaar op de Leopards en Leclercs. Ook Litouwen, Slovenië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten doen mee.

Verschillende tanks staan op een rij te wachten voor de overtocht.

Op de korrel

André Jans is in defensiekringen geen onbekende amateurfotograaf. Zijn foto’s zijn onder meer te zien op airfighters.com. Daar is, niet verrassend, vliegend materieel in beeld. Hij was ook staffotograaf bij de Oostwold Airshow in de provincie Groningen, die helaas in 2019 de laatste editie heeft beleefd. Vandaar dat we eerst verbaasd waren over zijn ingezonden serie voertuigen en militairen op de grond. André blijkt niet voor een gat te vangen en hij heeft een fraaie portefeuille met landmachtfoto’s. Dit recente beeld is genomen in de omgeving van Havelte. Voor de goede orde: de militairen schoten met losse flodders.

Een militair schiet met losse flodders tijdens een oefening nabij Havelte.

Witte wereld

Nog een laatste dan in winterse sferen. Amerikaanse parachutisten en een Zweedse Ranger troffen elkaar bij een sneeuwscooter voor een reddingsoefening in het plaatsje Skibotn in Noorwegen. In deze omgeving vond een deel van de eerder genoemde oefening Nordic Response plaats. De foto werd gemaakt door sergeant Justin Carnahan van de Amerikaanse luchtmacht.

Vier in het witte geklede militairen ontmoeten elkaar in de sneeuw bij een sneeuwscooter.

Välkommen till Nato

Zweden is vorige week officieel toegetreden tot de NAVO. De Amerikaanse luchtmacht vierde de komst van de 32e partner met een fly by boven Stockholm, over het parlementsgebouw, de luchthaven Stockholm Arlanda en het ijshockey- en muziekpaleis Avicii Arena. De vlucht werd uitgevoerd door een B-52 Stratofortress en een B-1 Lancer, vergezeld door een JAS 39 Gripen van de Zweedse luchtmacht.

Een B-52, een B-1 en een Saab Gripen vliegen boven Stockholm.