Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Marine vaart uit voor grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog

Marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Karel Doorman zijn deze week vertrokken naar het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan Steadfast Defender. Dat is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog, waar in de komende maanden vijfduizend Nederlandse militairen aan meedoen.

Beide schepen doen eerst mee aan deeloefening Nordic Response, die zich zowel op land als op zee afspeelt. In totaal zijn hier circa achthonderd Nederlandse militairen bij betrokken, die onder meer amfibische operaties trainen. Transportschip De Witt brengt daarbij eenheden van het Korps Mariniers aan land. De Doorman zorgt voor logistieke ondersteuning.  

Alle 31 NAVO-landen en Zweden doen mee, in totaal negentigduizend militairen. Ze trainen de mogelijke reacties bij een aanval op een van de NAVO-lidstaten. Steadfast Defender duurt tot en met mei en bestrijkt duizenden kilometers; van het noordpoolgebied tot oostelijke flank van het NAVO-verdragsgebied. Militairen met kennis van alle domeinen werken hierbij samen: maritiem, land, lucht, ruimte en cyber.

Vanaf april worden ook zo’n 4.500 landmachters van drie gevechtsbrigades ingezet, in Duitsland, Polen en Litouwen. Daar wordt het snel verplaatsen van grote landmachteenheden geoefend. Een eenheid van de luchtmobiele brigade neemt in mei deel aan een grote oefening in Hongarije en Roemenië.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Enthousiasme voor Rutte als NAVO-chef

De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse regering willen dat premier Mark Rutte de nieuwe leider van de NAVO wordt. Volgens een woordvoerder geniet de Nederlander binnen het bondgenootschap "veel respect" en heeft hij de juiste achtergrond.

Als Rutte steun krijgt van alle bondgenoten, volgt hij Jens Stoltenberg op als secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap. De 57-jarige Rutte is sinds 2010 premier en geldt daarmee als zeer ervaren. De NAVO telt momenteel 31 leden en die moeten het onderling eens worden over de opvolging. Rutte wordt gezien als de enige officiële kandidaat, al heeft ook premier Kaja Kallas van Estland belangstelling getoond.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Bekende spottersplek tijdelijk dicht

Spotters bij Vliegbasis Gilze-Rijen opgelet; filmen en fotograferen van helikopters gaat de komende maanden niet vanaf de bekende spottersplek aan de Burgemeester Ballingsweg (1 op de foto). Het aantal rijstroken van de N260A wordt verdubbeld en daardoor wordt de spotterslocatie, die ook wordt opgeknapt, tijdelijk afgesloten.

“Het werk aan dit deel van de weg duurt ongeveer twee maanden. We verwachten dat de spottersplek in de tweede helft van april weer toegankelijk is", zegt provinciewoordvoerder Roy van der Lee.  Het verkeer heeft geen last van de werkzaamheden, omdat deze naast de bestaande weg worden uitgevoerd.

De spottersplek zelf gaat ook op de schop: “De indeling krijgt een kleine upgrade. We plaatsen meer bankjes en we zorgen voor een kleine verhoging voor beter zicht op het vliegverkeer", zegt Van der Lee over de plek die door de uitbreiding van de weg zo'n elf meter verschuift.

Waar spotters nu soms de weg oversteken, wordt dat met twee keer tweebaans gevaarlijker. “Er komen geen extra ingrepen om oversteken tegen te gaan. Wel verdwijnt het fietspad aan de overkant van de weg, waardoor het minder prikkelt om de weg over te steken. Je loopt dan namelijk 'nergens' naartoe, hooguit gras in een berm.”

Op donderdag 29 februari houdt de provincie samen met Heijmans een inloopavond in 't Vermaeck in Rijen, over de plannen.

Bron: BN/Destem

Plattegrond van de spotterslocaties rondom Vliegbasis Gilze-Rijen
x
Leestijd: +/- 40 seconden

'Mooi als VDL Nedcar militaire voertuigen gaat produceren’

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren staat niet onwelwillend tegenover het idee om in de gesloten autofabriek van VDL Nedcar in Born militaire voertuigen te laten produceren. Desgevraagd suggereert Ollongren in BNR's Big Five dat haar ministerie daarover gesprekken voert.

Bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga van de Universiteit Leiden vroeg zich eerder in hetzelfde programma af waarom van de gesloten VDL-fabriek geen wapenfabriek gemaakt kan worden. In een reactie geeft Ollongren aan dat er vooral behoefte aan munitie is, dat de huidige buitenlandse leveranciers hun capaciteit opschroeven en nieuwe productielijnen openen.

“Dat gaat natuurlijk het snelste als je kan aansluiten bij wat er al is”, aldus de minister. “Ik vind dat we in Nederland ook zoveel mogelijk moeten doen en als dit een plek is waar (...) militaire voertuigen bij wijze van spreken zouden kunnen worden geproduceerd, dat lijkt me heel erg mooi. Dus iedere partij die dat wil doen is wat mij betreft van harte welkom.”

Gevraagd hoe zo'n initiatief van de grond komt zegt Ollongren dat hier gesprekken over worden gevoerd, ‘samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om ook met betrokkenen te kijken of dat de mogelijkheid zou zijn. We willen alle opties openhouden’.

Bron: BNR

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Elektrische fietsenproef in Havelte

Het is een bekende ergernis van bezoekers van de Johannes Postkazerne in Havelte. Sinds de buslijn naar de kazerne is opgeheven, moeten OV-gebruikers maar uitzoeken hoe ze vanaf busstation Havelte op de plaats van bestemming komen.

Maar nu is er een oplossing in de vorm van elektrische deelfietsen. Hiermee kunnen autoloze militairen milieuvriendelijk van en naar station Steenwijk of zelfs intercitystation Meppel trappen.

Deelfiets Nederland heeft als proef twaalf lichtblauwe exemplaren neergezet die met een speciale app zijn te reserveren. Zowel op de kazerne als op de stations zijn oplaadplekken ingericht. De proef, waarmee Defensie aansluit op het deelfietsennetwerk Zuidwest-Drenthe, duurt een jaar. “Daarna kijken we verder”, laat initiatiefnemer adjudant buiten dienst Ton Wals weten.

Bron: Dagblad van het Noorden | Foto: korporaal-1 Harm Mooibroek

x
Leestijd: >60 seconden

Koninklijke Marechaussee niet zorgvuldig geweest in ontslagzaak

De Koninklijke Marechaussee is niet zorgvuldig geweest met het ontslag van een onderofficier, die kort daarna zelfmoord pleegde. Dat is de conclusie van een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van dhr. mr. Harm Brouwer.

Lennart Bantema (49) werd per 1 januari 2023 ontslagen wegens wangedrag, met zelfdoding tot gevolg. De commissie deed op verzoek van Defensie onderzoek naar de zorgvuldigheid van het ontslag, zodat de marechaussee daar waar nodig werkwijzen en procedures kan verbeteren.

De belangrijkste conclusie is dat de juiste procedures voor de behandeling van het voorval zijn gevolgd, maar dat de marechaussee is tekortgeschoten bij het uiteindelijke besluitvormingsmoment in organisatie en werkwijze. Het ontbreekt in het besluit aan de nodige zorgvuldigheid, evenredigheid en vereiste motivering.

De commissie constateert evenwel dat betrokkene een aantal zaken is aan te rekenen. Er wordt ook geconstateerd dat degenen die melding hebben gedaan door Defensie weinig gesteund zijn. Tenslotte geeft men aan dat de direct leidinggevenden waardering verdienen voor de zorg en aandacht die zij aan de onderofficier hebben gegeven tijdens zijn schorsing en na zijn ontslag.

Er is niet onderzocht of er een mogelijk causaal verband bestaat tussen het ontslag en het zich van het leven benemen door de onderofficier. Bij de beoordeling van het ontslag is ook niet gekeken naar het functioneren van individuele medewerkers binnen de KMar, maar naar het functioneren van de organisatie als werkgever.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Weer tijd voor koudweertraining in Noorwegen

Tijdens de koudweertraining voor Nederlandse militairen van de NAVO-inzet enhanced Forward Presence (eFP) was het deze week afzien. Ze leerden overleven in ijzige kou. En dat was dit keer geen gemakkelijke opgave; de snijdende wind liet de gevoelstemperatuur drastisch zakken.

Een van de essentiële onderdelen van de oefening is het wakduiken, want wat moet je doen als je door het ijs zakt? Hoe kom je er weer uit en hoe houd je jezelf of je buddy warm? Ook werd er buiten geslapen, zonder slaapzak of matje. De militairen moesten het doen met middelen die in het bos te vinden zijn. Zo leren ze overleven in de kou. Want komt de wind van zee, dan is de Litouwse winter te doen. Maar bij oostenwind kan de temperatuur dalen tot minus twintig. En dan moet je wel weten wat je buiten moet doen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

‘Doneer artilleriegranaten aan Oekraïne’

Denemarken doneert zijn de hele voorraad artilleriegranaten aan Oekraïne en de premier roept bondgenoten op hetzelfde te doen. Om hoeveel het gaat is onbekend.

Artilleriegranaten zijn erg belangrijk voor de Oekraïense oorlogsvoering. Het leger schiet er duizenden per dag af. De Europese Unie beloofde eerder om voor maart één miljoen stuks te leveren, maar slaagt er niet in om aan die toezegging na te komen. Slechts de helft kan tegen die tijd worden geleverd. “In de Europese voorraden is nog munitie beschikbaar. We hebben luchtverdediging die we op dit moment niet zelf hoeven te gebruiken en die zouden we aan Oekraïne moeten leveren”, stelt de Deense premier Mette Frederiksen tijdens de veiligheidsconferentie in München.

Daarnaast droogt ook de wapensteun op van de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden weigeren al maanden in te stemmen met een nieuw steunpakket.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

88-jarige mentor studentenweerbaarheden onderscheiden

Eerste luitenant buiten dienst Johann Stiehl (88) werd deze week met het Ereteken voor Verdienste in brons bedankt voor zijn inzet voor de studentenweerbaarheden. De oud-militair fungeerde 36 jaar lang als mentor.

Studentenweerbaarheden treden met actief dienende militairen op, tijdens bijvoorbeeld Prinsjesdag, Dodenherdenking, een koninklijke inhuldiging, huwelijk of staatsbegrafenis. Stiehl ontving de onderscheiding vanwege zijn langdurige en vrijwillige inzet bij de instandhouding, begeleiding en onderwijzing van de tien weerbaarheden in Nederland. Ook leidde hij de vrijwilligers op tot schutter en leerde hij hen militaire basisvaardigheden.

Nog altijd is Stiehl actief voor de krijgsmacht: “Ik ga door tot ik er bij neerval, maar ik hoop in elk geval tot mijn negentigste nog actief te zijn", sprak de nestor die op 23 oktober 1935 geboren werd in Rotterdam. Hij maakte in de Tweede Wereldoorlog het bombardement op zijn stad mee. Sinds 1955 is hij onder de wapenen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

NAVO en Oekraïne bestuderen Russische strategie in Polen

De NAVO en Oekraïne richten in Polen een nieuw centrum in om de militaire strategie van Rusland te analyseren. In het centrum kan de Oekraïense krijgsmacht ervaring op het slagveld delen met de NAVO, heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd. Het centrum moet ook helpen bij de training van Oekraïense militairen.

Het "analyse-, training- en educatiecentrum", zoals Stoltenberg het noemt, komt in Bydgoszcz, in het noordwesten van Polen. In die stad is al het NAVO Joint Force Training Centre (JFTC) gevestigd. In het trainingscentrum wordt gewerkt aan nauwere militaire samenwerking tussen NAVO-landen. Het idee is dat de Oekraïense krijgsmacht op het niveau komt van de NAVO-standaarden, mocht Oekraïne in de toekomst lid kunnen worden van het bondgenootschap. Details moeten volgens Stoltenberg nog uitgewisseld worden.

Stoltenberg maakte het nieuws bekend na een overleg met de NAVO-ministers van Defensie in voorbereiding op een top in Washington in juli. Er is ook overleg geweest met de Oekraïense minister van Defensie, Roestem Oemjerov. "We blijven Oekraïne bijstaan in het belang van de veiligheid van Oekraïne en van onszelf", zei de secretaris-generaal.

Bron: ANP

x
Leestijd: >60 seconden

Bewoners en personeel Bronbeek lopen Sunset March

Bewoners en personeel van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek liepen maandagavond in Nijmegen de Sunset March. Daarmee eren de veteranen, geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Bij zonsondergang gaan dagelijks de 48 lichtmasten op de brug De Oversteek een voor een in een langzaam tempo aan, terwijl er altijd minstens een veteraan meeloopt. Een groep van 31 veteranen is beschikbaar op de dagen dat niemand zich aanmeldt via www.sunsetmarch.nl.

De lampen staan symbool voor de 48 geallieerde militairen van de 82e Airborne Divisie, die sneuvelden tijdens operatie Market Garden. Tijdens deze operatie wisten de Amerikanen ondanks felle Duitse tegenstand de overkant van de Waal te bereiken. De initiatiefnemers van de mars willen hiermee ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die wereldwijd tijdens missies hebben bijgedragen aan vrede en vrijheid en dat nog steeds doen.

Een van de wandelaars deze week was Bronbeekbewoner adjudant buiten dienst Ferry Visser. Hij werd geboren in 1943 en groeide op in Berg en Dal. Tijdens de oorlog werd zijn huis verwoest. Na de oorlog werkte zijn vader als luitenant bij de 82e Airborne Divisie. Dankzij dit werk had het gezin eten en onderdak. “Ik loop de mars uit morele plicht, om mijn respect en dankbaarheid te tonen.”

Bron: Defensie | Foto: Funcksterrshoots

x
Leestijd: +/- 55 seconden

'België investeert te weinig in Defensie'

België investeert te weinig geld in Defensie in verhouding tot wat de NAVO vraagt. Met 1,1 procent van het bruto binnenlands product blijft het land ver verwijderd van de gevraagde twee procent.

“We betalen internationaal inderdaad veel te weinig. Maar als wij effectief naar die twee procent gaan, dan kost dat ongeveer duizend euro per gezin per jaar”, stelt Gert Peersman, professor Economie aan de UGent in televisieprogramma 'Terzake'. “Dan is de vraag natuurlijk of we dat willen betalen, want we hebben ook nog kostenposten zoals de zorg of klimaatverandering. En daarnaast moeten we het nog hebben over de begroting. Op een bepaald moment moet je keuzes maken, en ik denk dat het aan de politiek en aan de kiezer is om die keuzes te maken.”

En er lijken sowieso financieel zware tijden aan te komen voor onze zuiderburen. “We moeten van Europa tegen 2031 naar een begrotingstekort van anderhalf procent van het bbp. Dat komt overeen met meer dan vijfduizend euro per gezin op jaarbasis dat we moeten besparen. "Vanaf dan, want de vergrijzing slaat toe, komt daar nog eens elk jaar vijfhonderd euro à duizend euro per gezin bij.”

Bron: Redactie24.be