04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Terugkijker

Het is weer tijd voor een blik op de kalender. In de rubriek 'Terugkijker' richten we het vizier om de week op een gebeurtenis uit het verleden. Van militair-historische aard en gebeurtenissen waarbij Defensie betrokken was, maar ook situaties die invloed hebben gehad op de hele wereld.

Om hiermee het ‘o ja’-gevoel op te roepen, maar ook omdat we in deze jachtige tijd gebeurtenissen vaak zo snel vergeten of het ons niet meer exact herinneren. Deze keer aandacht voor 24 februari 1885, de geboortedatum van Chester William Nimitz.

Tekst: Leo de Rooij | Foto's: Diversen

zwart-wit portret van admiraal Nimitz in uniform
Admiraal Chester W. Nimitz, gefotografeerd rond 1942 (foto US Navy).

Chester William Nimitz, die het later zou schoppen tot admiraal en naar wie een klasse vliegdekschepen zou worden vernoemd, wordt geboren als zoon van Chester B. Nimitz en Anna Henke. Zijn vader stierf nog voor hij werd geboren. De jonge Chester wordt in zijn jeugd sterk beïnvloed door zijn grootvader Charles, een ex-zeeman die bij de Duitse koopvaardij had gevaren.

West Point

Als kind al wil hij graag officier bij de landmacht worden en hoopt dat hij kan gaan studeren aan de beroemde militaire academie West Point. Maar al snel blijkt dat hij alleen bij de marine aan de slag kan. Voor Nimitz is dit zijn enige mogelijkheid op verder onderwijs, dus grijpt hij de kans met beide handen aan. Met succes: in 1901 wordt hij toegelaten op de United States Naval Academy in Maryland. Hij studeert in 1905 af.

Twee militairen flankeren president Roosevelt op een bankje in de zon.
Generaal MacArthur, president Roosevelt en admiraal Nimitz in juli 1944 in de marinehaven Pearl Harbor (foto: US Navy).

Onderzeeboten

De dan jonge officier Nimitz gaat eerst aan de slag bij de zeer snel ontwikkelende onderzeebootdienst. Hij heeft verstand van zaken en wordt de jaren daarna een autoriteit in het vakgebied. Jaren later, in de Eerste Wereldoorlog, klimt hij op tot luitenant ter zee der 1e klasse. Direct na de oorlog wordt hij benoemd tot Commander Submarine Force U.S. Atlantic Fleet (COMSUBLANT). Admiraal Samuel Robinson, de commander-in-chief U.S. Fleet, neemt Nimitz na de oorlog mee als zijn adjudant.

Portret van Chester William Nimitz. Zijn ringvinger raakte bij een ongeluk met dieselmotor ernstig gewond.

Ongeluk

Bij een ongeluk met een dieselmotor verliest Nimitz een deel van zijn ringvinger en een ernstige oorontsteking maakt hem slechthorend. Hij compenseert dit door zich te ontwikkelen tot een uitstekend liplezer. In 1933 volgt de benoeming tot bevelhebber van de USS Augusta, het vlaggenschip van de Pacific Fleet. Hij vervult vervolgens vanaf 1935 diverse staffuncties in Washington D.C., waarna in 1938 de bevordering volgt tot 'rear admiral'. Een rang vergelijkbaar met onze schout-bij-nacht. In 1939 wordt de marineman benoemd tot commandant van het Bureau of Navigation.

een vliegdek vol propellervliegtuigen met op de voorgrond personeel
Devastator torpedobommenwerpers staan op 4 juni 1942 aan boord van de Enterprise klaar om gelanceerd te worden tijdens de Slag bij Midway (Foto US Navy)

Tweede Wereldoorlog

Onmiddellijk na de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor (7 december 1941) wordt Nimitz op 1 januari 1942 bevorderd tot admiraal en benoemd tot bevelhebber van de Amerikaanse land- en zeestrijdkrachten in de Stille Oceaan. Hij voert het commando bij diverse succesvolle slagen, zoals die bij Midway. Door veel historici beschouwd als een keerpunt van de oorlog in de Stille Oceaan. Ook was hij van groot belang bij de Slag in de Koraalzee, de eerste zeeslag waarin vliegdekschepen elkaar aanvielen. Alsmede de Slag om Okinawa, waarbij de wereld voor het eerst op grote schaal kennismaakte met Kamikaze (Japanse zelfmoordeenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog).

Jaren later, op 2 september 1945, wordt aan boord van Nimitz zijn vlaggenschip USS Missouri, de Japanse capitulatie getekend. Hij is dan inmiddels gepromoveerd tot vlootadmiraal. Na de oorlog dient hij nog een tijdje als hoofd marine-operaties.

Het vliegdekschip USS Nimitz met gehesen Romeo-vlag: Ik kom langszij (vaak gebruikt bij bevoorrading op zee) Foto Jimmy Wee.
klassiek wit marmeren grafsteen met inscriptie Chester W. Nimitz.
Grafsteen van Fleet Admiral Chester Nimitz op Golden Gate National Cemetery in San Bruno, California (foto BrokenSphere).

Overlijden

Uiteindelijk overlijdt Chester Nimitz op tachtigjarige leeftijd. De Nimitz-klasse van tien nucleair aangedreven supervliegdekschepen worden als eerbetoon naar hem vernoemd. Dat geldt ook voor de USS Nimitz (CVN-68), het vlaggenschip van deze klasse.