Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Nieuwe radar voor artillerie en luchtverdediging

Defensie krijgt een nieuwe radar voor artillerie en luchtverdediging. De zogenoemde GM 200 Multi Missie Radar Compact (GM 200 MM/C) is donderdag voor het eerst gedemonstreerd.

De GM 200 MM/C is een van de flexibelste radarsystemen van dit moment, waarmee de landmacht eerder en sneller op dreiging kan reageren. De radar kan binnen een paar minuten operationeel zijn en een gebied van circa vierhonderd kilometer beveiligen. Het systeem kan op een vaste locatie worden geplaatst of op een truck zoals in de Scania Gryphus.

Ook is de radar in staat om gelijktijdig verschillende doelen te detecteren, te volgen en te classificeren. Door de lange ‘time-on-target’ heeft de gebruiker de gelegenheid meer informatie in te winnen over de mogelijke dreiging, zoals vijandelijk vuur van mortieren en raketten, maar ook vliegtuigen, drones en helikopters. De GM 200 MM/C is daarmee uitzonderlijk geschikt om het luchtruim te bewaken en te beveiligen. Een volgende stap is om het te verbinden met de artilleriesystemen en grondgebonden luchtverdediging, zodat eventuele dreigingen kunnen worden geneutraliseerd.

Nederland schaft er minimaal negen aan. Medio dit jaar kan het vuursteuncommando dan over het eerste zes radarsystemen beschikken. Later gaan er nog drie naar het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Alles zou eind volgend jaar operationeel moeten zijn. De eerste militairen hebben hun opleiding bij Thales al achter de rug. De radarspecialisten van dit bedrijf blijven als reservist oproepbaar voor inzet.

Bron: Defensie | Foto: Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Ongeveer 2.100 reacties op uitbreidingsplannen Defensie

Burgers, (belangen)organisaties en overheden hebben samen ongeveer 2.100 zienswijzen ingediend op de voorgenomen uitbreidingsplannen van Defensie. Veel zienswijzen komen uit Noord-Brabant, Limburg en Flevoland. De reacties gaan het vaakst over vliegen met F-35’s en het concentreren van eenheden in het midden van het land.

Door de toenemende onzekerheid en dreiging in de wereld moet de krijgsmacht worden versterkt. Het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) omschrijft wat er minimaal nodig is om aan de NAVO-verplichtingen te voldoen en Nederland veilig te houden. Het gaat bijvoorbeeld om het uitbreiden van militaire terreinen, extra opslagruimte voor munitie en meer oefenruimte.
Tot en met 12 februari kon men reageren. De beantwoording gebeurt via een zogenoemde Nota van Antwoord. Deze is naar verwachting begin april af.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Recordaantal inschrijvingen op eerste dag voor 4Daagse

Een recordaantal mensen heeft zich afgelopen maanden aangemeld voor de Nijmeegse Vierdaagse. Via een vernieuwd inschrijfsysteem wisten 15.643 wandelaars zich de eerste dag in te schrijven. Later horen zij of ze ook daadwerkelijk zijn ingeloot.

Het oude record werd in 2019 gehaald, toen zich op de eerste dag 13.495 mensen inschreven. “Het nieuwe record onderstreept de blijvende populariteit van de 4Daagse en het succes van het nieuwe inschrijfproces”, aldus de organisatie, die zich afgelopen maanden inspande om de grote aantallen deelnemers een zo gebruiksvriendelijk mogelijk aanmeldproces aan te bieden.

Op dit moment kan iedereen die al eens eerder succesvol de 4Daagse liep zich inschrijven. Ook kunnen jongeren, geboren in de jaren 2006-2012, nu al een ticket bemachtigen. Vanaf maandag 4 maart 10.00 uur kunnen ook overige geïnteresseerden zich registreren.

Het is dit jaar voor het eerst mogelijk om een ticket over te dragen. Dat kan vanaf het moment dat de 4Daagse is uitverkocht en kan tot 31 mei.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Zonder Amerika in NAVO moeten defensie-uitgaven naar 4 procent'

Als Donald Trump later dit jaar opnieuw president wordt van de Verenigde Staten én ervoor kiest om de NAVO de rug toe te keren, dan moet Europa het defensiebudget verdubbelen. Die verwachting sprak demissionair defensieminister Kajsa Ollongren deze week uit in Nieuwsuur. Ze noemt de situatie “een wake-upcall.”

Trump zei tijdens een campagnebijeenkomst vorige week dat hij NAVO-lidstaten die te weinig aan Defensie uitgeven niet langer zal helpen verdedigen. Dit jaar zullen waarschijnlijk slechts 18 van de 31 bondgenoten voldoen aan de doelstelling om twee procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan Defensie uit te geven. Nederland hoort daar niet bij.

Als Trump de daad bij het woord voegt en later als president de keuze maakt om uit de NAVO te stappen, dan kan dat volgens Ollongren betekenen dat de defensie-uitgaven van de overige lidstaten omhoog moeten naar vier procent. Wel benadrukt ze dat het een “heel theoretisch scenario” is.

Bron: Nieuwsuur, Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

‘Wederopbouw Oekraïne kost bijna half biljoen’

De kosten voor de wederopbouw van Oekraïne door de oorlog met Rusland worden nu geschat op minstens 486 miljard dollar (453 miljard euro), voor de komende tien jaar. Dat meldt de Wereldbank in een nieuw rapport, waarbij werd samengewerkt met de Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Oekraïense overheid.

Een jaar geleden werden de kosten voor wederopbouw nog geschat op 411 miljard dollar. In het onderzoek is gekeken naar de periode sinds de Russische invasie op 24 februari 2022 tot en met 31 december 2023.

De grootste schadepost ligt bij flatgebouwen en woningen die beschadigd of verwoest zijn door het oorlogsgeweld. Maar ook schade aan infrastructuur zoals wegen, bruggen en energienetwerken kost veel geld, evenals schade aan industrie en landbouw. Verder zijn er forse kosten voor het opruimen van puin en het verlies van inkomen en handel.

Volgens het rapport zijn ongeveer twee miljoen woningen en appartementen verwoest of beschadigd. Daarnaast is er schade aan ongeveer 8.400 kilometer snelwegen en kleinere wegen, aan meer dan tweehonderd treinstations en bijna driehonderd bruggen. Ook zijn er naar schatting 3,7 miljoen mensen binnen Oekraïne gevlucht en 5,9 miljoen naar landen van de Europese Unie.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 10 seconden

Marechaussee houdt militair aan op verdenking van mishandeling en vernieling

Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee heeft deze week in Den Helder een militair aangehouden op verdenking van vernieling en poging tot zware mishandeling op oudejaarsdag.

De man zou zwaar vuurwerk naar Boa’s hebben afgeschoten op 31 december 2023 in Katwijk. De verdachte is ingesloten. De marechaussee verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland verder onderzoek in deze zaak.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Jubilerende Nacht van de Militaire Muziek verspreid over twee avonden

De tiende editie van de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum (NMM) vindt dit jaar voor het eerst verspreid over twee dagen plaats. Het publiek kan op 15 en 16 maart kennismaken met liefst vijftig optredens.

Er zullen die avond verhalen verteld worden en verbindingen gelegd met mensen en culturen, in traditionele stijl met marsmuziek, klassieke muziek, latin, popliedjes, eurojazz en hiphop. Het thema van dit jaar is Makandra, wat in het Surinaams ‘samen’ of ‘met elkaar’ betekent.

De Nacht presenteert vele optredens waar militaire muzikanten op inspirerende wijze samenwerken met artiesten. Zo speelt Steef de Jong samen met de klarinetsectie van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso de allereerste operette ooit gemaakt: Orphée aux Enfers. Daarnaast zijn er inspirerende gasten als Postmen, oud-militairen Mart de Kruif en Peter van Uhm, Izaline Calister, Lílian Vieira, Benjamin Herman, Frans Limburg, Simon Feenstra, Patricia van Haastrecht en de Omniband.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

NAVO en Oekraïne gaan in Polen Russische strategie bestuderen

De NAVO en Oekraïne richten in Polen een nieuw centrum in om de militaire strategie van Rusland te analyseren. Het analyse-, training- en educatiecentrum moet ook helpen bij de training van Oekraïense militairen door collega's uit NAVO-lidstaten.

Het centrum komt in Bydgoszcz, in het noordwesten van het land. In die stad is al het NAVO-centrum JFTC gevestigd, waar wordt gewerkt aan nauwere militaire samenwerking tussen NAVO-landen. Het idee is dat de Oekraïense krijgsmacht op NAVO-niveau komt, zodat het land er klaar voor is als het in de toekomst lid kan worden van het bondgenootschap. Details moeten volgens Stoltenberg nog uitgewisseld worden. “We blijven Oekraïne bijstaan in het belang van de veiligheid van Oekraïne en van onszelf.”

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Media: Duitsland voldoet na decennia aan NAVO-norm van 2 procent

Duitsland voldoet voor het eerst in decennia aan de huidige NAVO-doelstelling om twee procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan Defensie.

De Duitse regering trekt volgens persbureau dpa dit jaar een recordbedrag van ruim 73 miljard dollar (68 miljard euro) uit. De laatste keer dat Duitsland boven de twee procent grens zat was volgens dpa in 1992. Duitsland zat tijdens de Koude Oorlog vaak boven de drie procent. Dat veranderde na de val van de Sovjet-Unie in de jaren negentig.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Kamer: onderzoek permanent stationeren militairen in Oost-Europa

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoek doet naar het permanent stationeren van Nederlandse militairen in het oosten van Europa. Sinds 2017 zijn er al Nederlandse militairen in Litouwen, maar hun taken worden nu nog uitgevoerd door wisselende eenheden.

Volgens een motie van BBB en SGP, waar een zeer ruime meerderheid zich achter schaarde, is er ‘een grote behoefte aan een permanente aanwezigheid van bondgenoten in de Baltische staten en Polen om Rusland af te schrikken’. Ook kunnen de eenheden in Oost-Europa gebruikmaken van oefenruimte die er in Nederland onvoldoende is.

Of er uiteindelijk daadwerkelijk Nederlandse militairen permanent in het oosten worden gevestigd hangt af van de NAVO. Het bondgenootschap is bezig met de uitwerking van nieuwe regionale plannen. Duitsland kondigde in december al wel aan een volledige brigade permanent in Litouwen te willen stationeren. Die twee landen hebben daarover een bilateraal akkoord gesloten. Voor die stationering moet nog veel gebeuren, zoals de bouw van huizen, scholen en infrastructuur. In 2027 moet de brigade volledig operationeel zijn. Het gaat om ongeveer vijfduizend mannen en vrouwen.

Bron: ANP

x
Leestijd: >60 seconden

Staat in cassatie tegen exportverbod onderdelen F-35 naar Israël

De Staat gaat in cassatie tegen het verbod om Amerikaanse onderdelen van F-35 gevechtsvliegtuigen naar Israël te exporteren. De levering aan Israël zal in afwachting van die definitieve uitspraak wel worden stopgezet.

Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde maandag dat de doorlevering van onderdelen voor de F-35 binnen zeven dagen moet worden gestopt, omdat er volgens het hof ‘een duidelijk risico is dat met de Israëlische F-35's ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht in de Gazastrook worden gepleegd’. Het kabinet is van mening dat de uitvoer niet onrechtmatig is.

Het Gerechtshof heeft volgens demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel) onvoldoende rekening gehouden met het feit dat het aan de Staat is om zijn buitenlandbeleid vorm te geven. Dat betekent dat de Hoge Raad de uitspraak nog eens tegen het licht zal houden. Hoelang dat oordeel op zich laat wachten, en hoelang de export dus stil zou kunnen liggen, kan Van Leeuwen nog niet inschatten. “Maar dat zal enige tijd duren.”

Intussen zal het kabinet bondgenoten en partners proberen te overtuigen ‘van de blijvende betrouwbaarheid van Nederland in het F-35-project’. “Er staat veel op het spel”, vreest Van Leeuwen. Hij vindt het nog te vroeg om te zeggen of Nederland bijvoorbeeld het logistieke knooppunt voor F-35’s op Vliegbasis Woensdrecht zou kunnen kwijtraken. Hij gaat ‘in overleg met partners om te zorgen dat dat niet gebeurt’.

Bron: ANP

x
Leestijd:

Militaire denktank ziet wereld 'gevaarlijker decennium' ingaan

De komende tien jaar wordt het nog gevaarlijker in de wereld, ondanks het feit dat er momenteel al meerdere oorlogen gaande zijn. Dat verwacht een gezaghebbende Britse militaire denktank.

“De verhoudingen komen op scherp te staan in dit tijdperk van onveiligheid met zeer instabiele veiligheidssituatie”, concludeert het Internationale Instituut voor Strategische Studies (IISS) in een rapport. In de documentatie wordt gesproken over de oorlogen tussen Israël en Hamas en tussen Rusland en Oekraïne, maar ook over de oplopende spanningen in de Indo-Pacific-regio, waar China zich steeds assertiever opstelt. Wereldwijd is in 2023 volgens het IISS 2.200 miljard dollar uitgegeven aan defensie, negen procent meer dan een jaar eerder. De analisten verwachten dat dit bedrag dit jaar verder oploopt.

De denktank wijst erop dat gelijkgestemde democratieën meer de militaire samenwerking zoeken om zich te kunnen verdedigen. Daarom is de productie van wapens en munitie in Europa en de Verenigde Staten flink opgeschroefd. Ook in Rusland wordt veel geproduceerd, maar volgens het IISS heeft het Kremlin noodgedwongen moeten kiezen voor ‘kwantiteit boven kwaliteit’. De Russen zouden bijvoorbeeld al drieduizend tanks zijn verloren bij de strijd in Oekraïne. Dat is ongeveer het aantal tanks dat de Russen hadden toen ze het buurland binnenvielen in februari 2022. Oekraïne zou ondanks grote verliezen sindsdien juist in bewapeningskwaliteit vooruit zijn gegaan, dankzij westerse leveringen.

Het rapport besteedt ook aandacht aan de groeiende rol van Iran in mondiale conflicten, momenteel vooral door het steunen van de Houthi-rebellen in Jemen en het leveren van drones aan Rusland.

Bron: ANP