Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Welkom terug

De terugkeer van militairen op Nederlandse bodem en de hereniging met het thuisfront levert altijd mooie platen op. Zoals deze impressie van de terugkomst van Zr.Ms. Holland in de Nieuwe Haven van Den Helder, waarbij defensiefotograaf sergeant-majoor Jan Dijkstra aanwezig was. Het beeld doet in zekere zin denken aan de iconische bevrijdingsfoto die Alfred Eisenstaedt in augustus 1945 maakte op Times Square in New York. U weet wel, van die militair en die verpleegster in een innige omhelzing.

Een vrouw omhelst op de kade in Den Helder een bemanningslid van Zr.Ms. Holland.

Koud, hè!

Wakskieën met de mariniers in Noorwegen, dat is altijd spectaculair. Maar echt ‘zwemmen’ in het ijswater, zoals korporaal Victor Glavan en vlieger David Dicken doen? ‘IJsmuts’ af! De twee namen deel aan een overlevingsoefening bij F.E. Warren Air Force Base in de Amerikaanse staat Wyoming. Dit is de thuisbasis van 90th Missile Wing. De cursus wordt gegeven aan medewerkers van de brandweerkorpsen van de basis en die van de gemeente Cheyenne. Of ze daar net als onze mariniers de leuze ‘kou is emotie en die kun je uitschakelen’ hanteren, is niet bekend. De foto werd gemaakt door de Airman 1st Class Mattison Cole.

Twee Amerikaanse brandweerlieden liggen in bevroren water en moeten eruit zien te komen.

Beslissend moment

We vroegen ons net af waar onze vaste inzender Brian van den Heuvel (15) uithing, toen de digitale postbus weer volliep met post uit Scherpenzeel. Foto's met daarop ronkende helikopters hebben we genoeg in deze editie, dus kozen we uit zijn inzendingen deze plaat, genomen op oefenterrein Ginkelse Heide. “De compositie is goed, de foto is goed belicht”, meldt de zeer ervaren Delftse defensiefotograaf Herman Zonderland desgevraagd. “Ook het moment is goed gekozen, met die beweging bij de voorste auto. Waarschijnlijk heeft Brian keurig gewacht met het maken van de foto tot het moment dat deze auto door een plas reed. Hij heeft het ’decisive moment’ goed vastgelegd. Wat de foto spannender had kunnen maken, is een lager standpunt. Ga door je knieën/Ga hurken of [ga] op de grond liggen, dat maakt het voertuig nog groter en geeft de scène vaak meer dynamiek”, tipt hij. Doe er je voordeel mee, Brian!

Twee voertuigen met bewapende en gecamoufleerde militairen komen aanrijden op de Ginkelse Heide

Snelle hulp

Amerikaanse mariniers zijn op de Japanse vliegbasis Iwakuni bezig met het beladen van de C-130J Super Hercules. De Verenigde Staten hebben zeventig miljoen euro ter beschikking gesteld voor noodhulp aan de bevolking van Mindanao, het op een na grootste eiland van de Filippijnen. In de toestellen gaan noodvoedsel, tenten, water en sanitaire voorzieningen die hard nodig zijn voor de 1,2 miljoen bewoners, nadat het eiland als gevolg van aanhoudende zware regenval werd getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. Er vielen tot dusver ruim zestig doden door het natuurgeweld. Foto: sergeant Savannah Mesimer.

Amerikaanse mariniers brengen goederen aan boord van een Hercules transportvliegtuig voor noodhulp aan de Filippijnen.

Ondersteboven

De redactie van LENS! had moeite om te zien welke kant boven is bij deze foto van Hans Roggen. Draai gerust uw mobieltje, laptop of tablet even om. Het Bureau Internationale Militaire Sport legt de laatste tijd al zijn evenementen vast en dat resulteert in mooie beelden. Vorige week moesten de atleten uit vier landen in alle opzichten hogerop te zien komen. Militaire en civiele klimmers uit België, Frankrijk, Oekraïne en Nederland verzamelden zich in de Grip Boulderhal Nijmegen en het Klimcentrum Neoliet Utrecht voor een Europees klimtoernooi.

Een NH90 maritieme helikopter maakt een bocht, met zicht op de haven van Den Helder.

Raak

De Verenigde Staten hielden op de Pacific Missile Range Facility op Hawaii een test om een ballistische raket voor de middellange afstand te onderscheppen. Dat lukte prima met de Standard Missile 3 Block IIA, oftewel de SM-3 Blk IIA. De treffer leverde dit kleurenspektakel op.

Zeer kleurrijke foto van een luchtdoelraket die een ballistische raket heeft onderschept.

Helder

Defensiefotograaf sergeant-majoor Jan Dijkstra reisde de afgelopen weken nogal eens heen en weer tussen thuisbasis Leeuwarden en Den Helder. Dat deed hij ook vliegend gelukkig, want dat leverde deze fraaie foto op van een NH90 boven de ‘hoofdstad van de Koninklijke Marine’. Maritieme gevechtshelikopters van Maritiem Vliegkamp de Kooy (MVKK) trainden de afgelopen periode in het kader van amfibische operaties. Dat gebeurde onder meer met schepen van het Commando Zeestrijdkrachten en zoiets moet natuurlijk goed worden vastgelegd.

Een NH90 maritieme helikopter maakt een bocht, met zicht op de haven van Den Helder.

Kedeng kedeng

De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO) is voor geen kleintje vervaard. Ga er maar eens aan staan: je moet een bataljon aan voertuigen wisselen in Litouwen, waar Nederlandse militairen al vijftien rotaties lang aan de grens met Rusland de veiligheid van het land bewaken. Dus gaan ze eerst met de trein naar de Eemshaven, vervolgens per boot richting de Baltische staten, en dan nog eens met de trein naar de plaats van bestemming. En omgekeerd. LTG Cargo, een transportbedrijf uit Litouwen, voerde de missie daar ter plekke uit. De locomotief, zo zullen de kenners weten, is een M62 en dateert nog uit de tijd van de Sovjet-Unie.

Een trein met op de wagons Fennek verkenningsvoertuigen komt aan in Litouwen.

Rode pijlen

Zestig jaar bestaan ze dit jaar en dat zullen we weten. Het Royal Air Force Aerobatic Team, beter bekend als de Red Arrows, lanceerde deze week de ‘diamanten jubileumcampagne’ met de presentatie van hun speciaal beschilderde Hawk-jets. De viering start deze zomer met een overzeese tournee van vijf weken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Royal Canadian Air Force. De gehele fotoreportage is te zien op de internetpagina van de Royal Air Force.

Een rode Hawk van Het Royal Air Force Aerobatic Team, met 60 years op het staartstuk.

Vroaaaaarrrrr

Ook de Amerikanen hebben diverse demoteams. Majoor Kristin Wolfe bijvoorbeeld is commandant van het F-35A Lightning II Demonstratieteam en vliegt hier nabij Hill Air Force Base, Utah. Stripfanaten weten direct dat de kreet ‘Vroaaaaarrrr’ hierboven typerend is voor de avonturen van Michael Vaillant. De boeken staan vol met vreemde lettercombinaties, die het geluid van racewagens moeten weergeven. Hoe zou die omschrijving voor een F-35 zijn? Wellicht dat we daarvoor naar een andere strip moeten kijken: die van Buck Danny. Feit is dat het geluid van het nieuwe toestel heel anders is dan dat van de F-16. In Leeuwarden en omgeving zijn ze daar inmiddels wel aan gewend. De foto is van Senior Airman Jack Rodgers.

Een F-35 gaat op in de mist boven de besneeuwde Amerikaanse staat Utah.

Bergen foto’s

 ‘Ik droomde eens en zie, ik liep aan ’t strand bij lage tij’. Die openingszin van ‘Voetstappen in het Zand’ speelde wellicht door het hoofd van korporaal Bart-Jan toen hij met collega’s van Zr.Ms. De Ruyter door het Noorse Bergen liep. “Een stad die veel marinecollega's wel kennen. De foto heb ik 's avonds genomen, op terugweg van de binnenstad naar het schip. Menig inwoner zal tijdens het wandelen tussen de gebouwen door ineens het fregat zien liggen. Een opmerkelijk gezicht, aan een kade waar normaal gesproken de grote cruiseschepen afmeren”, laat hij weten. Met een bitterzoete, historische les erachteraan, maar die bewaren we voor een andere rubriek in de Defensiekrant.

Een deel van Zr.Ms. De Ruyter, met het Otobreda kanon, is zichtbaar door een straat in Bergen, Noorwegen.