01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Luchtmacht neemt toonaangevend brandweercentrum in gebruik

“Alles was zo goed als versleten”

Een van de meest toonaangevende militaire brandweercentra van Europa is gemoderniseerd. Het Brandweer Opleidings- en Trainingscentrum (BOTC) op Vliegbasis Woensdrecht kan weer járen mee. “We zijn nu in staat om brandweerlieden van de luchtmacht op de modernste manier op te leiden.”

Tekst
: Jack Oosthoek | Foto’s: Louis Meulstee

Internationale belangstelling voor vernieuwd brandweercentrum

De nadruk van de grootschalige verbouwing lag op het opknappen van mock-ups (modellen), waarop cursisten een brand leren blussen. In veel gevallen waren die trainingsmiddelen (veel) meer dan twintig jaar oud. “Alles was zo goed als versleten”, voegt hoofd Brandweeropleidingen van het BOTC, kapitein Willem van Laar toe. Zo is de mock-up van de F-16 vervangen door een, hoe kan het anders, F-35 Lighting II.

Nederland is hiermee het eerste land in Europa met een dergelijk oefenmodel. En dat er bij het BOTC nu een model van de F-35 staat, is internationaal als een lopend vuurtje gegaan. Landen die eveneens met dit toestel vliegen, maar het nog zonder mock-up voor oefeningen moeten doen, hebben aangegeven graag in Woensdrecht te willen trainen. België heeft de daad al bij het woord gevoegd.

Twee brandweermannen zijn bezig met het uitrollen van de brandslang bij de crashtender, met op de achtergrond een grote vlammenzee.
Het nieuwe Brandweer Opleidings- en Trainingscentrum stelt de luchtmacht in staat om brandweerlieden op de modernste manier op te leiden.
Een man staat in een stoere houding in een donkere ruimte met op de achtergrond een enorme steekvlam die met een computer aan- en uitgezet kan worden.
Kapitein Willem van Laar is hoofd Brandweeropleidingen van het BOTC.

‘De mock-ups zijn weer up-to-date’

Storingen

Ook is het levensgrote schaalmodel van de Cougar-helikopter omgewisseld voor een modern exemplaar van de defensiehelikopter; de NH-90. De bezem ging eveneens door oefenzone De Spill met een daar geplaatste mock-up van een verkeersvliegtuig.

“Door slijtage kampte De Spill met storingen. Bedrading, computers: alles is vervangen”, zegt Van Laar. Verder is het oefengebouw omgebouwd tot woning met ruimtes die in vuur en vlam kunnen worden gezet. De gemoderniseerde modellen zijn de afgelopen weken beproefd. “Ze zijn up-to-date”, maakt Van Laar de balans op. In juni wordt de opknapbeurt, een project in samenwerking met het Materieel Logistiek Commando van Defensie, afgerond met de invoering van twee elektrische brandweerwagens.

Vanuit de bedieningstoren worden de vliegtuigen waarop de brandblusoefeningen worden gehouden in de gaten gehouden.
Vanuit de bedieningstoren, het mission control van het BOTC, worden alle manoeuvres in de gaten gehouden.
De bedieningstoren van het Brandweer Opleidings- en Trainingscentrum. Een open ruimte met groot glazen raam met uitzicht op het platform met mock-ups.
Willem van Laar in de bedieningstoren van het BOTC van waaruit de mock-ups bediend worden en de branden gecoördineerd. Linksvoor het nieuwe model van de F-35.
De branden in de oefengebouwen van het Brandweer Trainings- en Opleidingscentrum worden met een speciale tablet aangestoken.
Willem van Laar in de ‘bedroom’ van het oefengebouw dat een woning voorstelt. In zijn handen een tablet waarmee hij de vuurhaarden ‘op afstand’ bedient.

Graag mensen helpen

Het BOTC leidt nieuwe brandweerlieden van de luchtmacht op en verzorgt opfriscursussen voor oude rotten in het vak. De circa twaalf instructeurs werken in hun vrije tijd vrijwel allemaal bij de vrijwillige brandweer. “Als brandweerman in hart en nieren willen ze graag mensen helpen”, benadrukt Van Laar.

“Zonder brandweer kan het CLSK niet vliegen”

De leerstof die instructeurs hanteren komt van de hoogste brandweerorganisatie in ons land, Brandweer Nederland, dat ook een rol speelt bij de examens. Voordeel van deze aanpak is dat er in het BOTC aan de hand van de nieuwste inzichten kan worden getraind, legt Van Laar uit.

 

Een brandweerwagen van de luchtmacht in actie.
Crashtender in actie. Dit type brandweervoertuig wordt op vliegbases ingezet om de gevolgen van ongelukken met vliegtuigen te bestrijden.

Cruciaal

Volgens de kapitein is het BOTC een cruciaal luchtmachtcentrum. “Zonder brandweer kan het CLSK niet vliegen. Sterker nog, nergens in de wereld starten of landen luchtmachttoestellen zonder aanwezigheid van brandweer.”

 

Meer bijzondere foto’s zien?

Bekijk hieronder de beelden van cursisten van het BOTC die met vereende krachten een brand in de mock-up van een verkeersvliegtuig op oefenterrein De Spill blussen.