Tekst Evert Brouwer, Martin Zijlstra, Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie e.a.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nederlandse Force Protection in Irak op sterkte

Een ongeveer 145-koppige eenheid van de Luchtmobiele Brigade beveiligt de komende periode militaire en civiele adviseurs in en rond Bagdad. De laatste landmachtmilitairen voor deze zogenoemde Force Protection zijn deze week in Irak aangekomen. Daarmee is het team compleet.

De NAVO-missie in Irak (NMI), waaraan Nederland bijdraagt, is bedoeld om de stabiliteit en veiligheid in het land te versterken. Al langer zijn Nederlandse adviseurs en stafofficieren actief binnen de NMI. Zij adviseren Irakese collega's binnen de defensie- en veiligheidssector. Het internationale NMI-team wordt vanaf nu beveiligd door de compagnie van de Luchtmobiele Brigade.

Minister Kajsa Ollongren (foto) had eerder deze week in Irak een ontmoeting met premier Mohammed al Soudani en haar Irakese collega Thabit Mohammed Al-Abassi. Uiteraard ging ze ook langs bij de Nederlandse troepen. “In deze onrustige periode voeren jullie een taak uit die er meer dan ooit toe doet. Dankzij de beveiliging kunnen de stafofficieren en adviseurs zich veilig verplaatsen en een bijdrage leveren aan stabiliteit en veiligheid in Irak”, zei ze.

Bron: Defensie

x
+ Leestijd: +/- 60 seconden

NAVO-chef ziet geen acuut gevaar voor oorlog op eigen bodem

Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO dreigt er geen acuut gevaar voor één van de NAVO-landen. Dat zei hij onlangs op het hoofdkwartier van de alliantie, na afloop van de ondertekening van een aankoopcontract voor wapens voor Oekraïne.

"We zien geen directe of onmiddellijke dreiging voor een van de NAVO-bondgenoten", aldus Stoltenberg. Het lijkt een geruststelling na eerdere berichten van het bondgenootschap, waarbij de hoogste militair ervan, de Nederlands admiraal Rob Bauer, aangaf dat de burgerbevolking van de lidstaten zich moet voorbereiden op een oorlog op eigen bodem.

De NAVO kondigde ook een nieuwe grote militaire training aan waaraan ongeveer 90.000 militairen meedoen. Steadfast Defender 24 duurt van februari tot mei.

Bron: ANP

x
+ Leestijd: +/- 60 seconden

Eerste ‘Nederlandse’ tanks voor Oekraïne klaar voor gebruik

De eerste twee door Nederland en Denemarken bij Rheinmetall bestelde Leopard 2 A4-gevechtstanks voor Oekraïne, zijn klaar voor gebruik. Ze worden in Polen gestationeerd om er Oekraïense militairen mee op te leiden. In totaal hebben Nederland en Denemarken bij Rheinmetall een order voor veertien tanks geplaatst.

In de komende maanden maakt de Duitse firma de resterende twaalf gereed voor training en inzet. Zoals het er nu naar uitziet, gaan ze komende zomer samen met reservedelen en munitie op transport naar Oekraïne.

In een eerder stadium kocht Nederland al Leopard 1-tanks voor Oekraïne. Dat gebeurde samen met Duitsland en Denemarken. Met deze landen vormt ons land een internationale tankcoalitie die het in oorlog verkerende Oekraïne van gevechtstanks voorziet.

Bron: Defensie

De twee door Rheinmetall gereviseerde tanks
x
Leestijd: +/- 30 seconden

Oud-SGP'er Van der Staaij naar maritieme industrie

De Nederlandse Maritieme Maakindustrie (MMI) heeft in oud-SGP-leider Kees van der Staaij een nieuwe gezant.

Hij is daarmee de opvolger van oud-minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, de huidige burgemeester van Delft. Staatssecretaris Christophe van der Maat maakte de benoeming woensdag bekend.

De MMI richt zich op de bouw van zowel civiele schepen als schepen voor de Koninklijke Marine. Om de bouw een impuls te geven, maakten de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat en Defensie recent samen met de maritieme sector afspraken in de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie.

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Meppels viaduct krijgt naam van omgekomen militair

Een viaduct over de A32 bij Meppel in Drenthe heeft de naam gekregen van de in 1997 omgekomen soldaat der eerste klasse Ronald Wind. Hij vond in Bosnië de dood bij een ongeluk met een YPR-pantservoertuig. Tijdens een ceremonie onthulden nabestaanden en locoburgemeester Robin van Ulzen het naambord.

Wind was destijds ingezet in de vredesmissie in Kroatië, Bosnië Herzegovina en Kosovo. Op 11 februari 1997 reed hij in een pantservoertuig naar de Bosnische plaats Ladice om daar mijnen te markeren. Door modder en ijs op de weg begon de YPR plotseling te glijden, raakte van de weg en stortte in een ravijn. Ook Winds collega Christian van de Linden kwam om het leven. Zeven andere militairen raakten gewond.

Het initiatief om bruggen te vernoemen naar een omgekomen militair komt van de stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid. Deze wil daarmee eer bewijzen aan militairen die tijdens acties voor vrede en veiligheid het leven lieten. In totaal krijgen 47 viaducten en bruggen de naam van een gesneuvelde militair.

Bron: Defensie

het naambord op het viaduct
x
Leestijd: +/- 45 seconden

Brandbrief aan Plasterk over steun aan Oekraïne

Negentien Nederlandse hulporganisaties die actief zijn in Oekraïne uiten in een brandbrief aan informateur Ronald Plasterk hun zorgen over de mogelijke vermindering van de Nederlandse steun aan het land. De organisaties vragen om een gesprek met de formerende partijen om 'door te spreken over de noodzaak van een stevige Nederlandse bijdrage in het steunen van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne'.

Onder meer het Leger des Heils en Dorcas steunen de oproep. 'De humanitaire situatie in Oekraïne blijft buitengewoon nijpend', staat in de gezamenlijke verklaring. De organisaties uiten hun dank en waardering voor de ondersteuning die Nederland tot op heden heeft geboden in Oekraïne. Ze benadrukken dat die van vitaal belang is. "Zonder deze voortdurende steun zijn de gevolgen voor het Oekraïense volk onvoorstelbaar", aldus Agnes Kroese, algemeen directeur van Dorcas.

In december vorig jaar stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een motie met de oproep dat Nederland een voortrekkersrol moet nemen bij de steun aan Oekraïne. "De partijen die nu met elkaar onderhandelen zijn echter verdeeld over de Nederlandse steun voor Oekraïne", zegt Kroese. Van de partijen die nu samen aan de formatietafel zitten, stemden VVD en NSC voor de motie, PVV en BBB tegen. "Niet alleen wij, maar ook onze Oekraïense partners maken zich hier zorgen over", zegt Kroese.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Oud-generaal Van den Breemen overleden

In zijn woonplaats Mijnsheerenland is afgelopen week generaal b.d. Henk van den Breemen overleden. De militair van het Korps Mariniers was van 1994 tot 1998 als Chef Defensiestaf de hoogste militair van Nederland. Tegenwoordig wordt deze functie aangeduid als Commandant der Strijdkrachten. 

Van den Breemen kwam in 1960 bij de marine en volgde de officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Later gaf hij onder meer leiding aan de koudweertraining van het Korps Mariniers in Noorwegen. Ook was hij als stafofficier voor anti-terrorismeoperaties betrokken bij de treinkaping door Molukkers bij De Punt en de gijzeling op een basisschool in Bovensmilde (1977). Hij adviseerde daarbij het crisisteam.

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 was Van den Breemen bij de Defensiestaf in Den Haag betrokken bij de totstandkoming van de Defensienota 1991. Dit document legde de basis voor het defensiebeleid in de periode na de Koude Oorlog.

Van den Breemen is 82 jaar geworden.

Bron: Defensie

Generaal van den Breemen
x
Leestijd: +/- 45 seconden

Wielersucces voor oud-luchtmachter Lemmen

Voormalig tweede luitenant van de luchtmacht Bart Lemmen zal geen spijt hebben van zijn vertrek bij Defensie. De wielrenner, vorig jaar professional geworden bij wielerploeg Jumbo-Visma, boekte onlangs bij zijn debuut in de World Tour een fraai succes.

Tijdens de Tour Down Under, een koers op het hoogste niveau, snelde hij naar een vijfde plek in het eindklassement. Daarmee bleef hij coureurs als de Fransman Julian Alaphilippe en de Brit Simon Yates voor. “Wat Bart deze week als neoprof heeft laten zien, is geweldig”, reageerde ploegleider Addy Engels. Lemmen (28) was geplaatst op Vliegbasis Volkel.  

Bron: Algemeen Dagblad

Bart Lemmen werd ooit militair kampioen
x
Leestijd: +/- 30 seconden

Zo vader, zo zoon

De uitreiking van een erekoord Koninklijke Marine voor levensreddend optreden is al bijzonder, als het een vader en zoon betreft mag dat uniek heten.

Op donderdag 11 januari viel deze eer te beurt aan eerste luitenant der mariniers Marc Smits en zijn zoon marinier der eerste klasse Tijs Smits. Op 14 januari van het vorig jaar hebben zij op doortastende wijze samengewerkt om een persoon in koud water uit een zinkende auto te redden. Het duo wist het slachtoffer op het droge te krijgen, terwijl de auto zonk. Dankzij hun moedig en snel handelen kon het slachtoffer veilig aan de hulpdiensten worden overgedragen. Behalve vader Marc en zoon Tijs, sprongen ook moeder en dochter bij. Zij regelden het verkeer.

Het Erekoord Koninklijke Marine wordt sinds 2014 toegekend ‘aan militairen en burgers in dienst bij de Koninklijke Marine die op bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden, loffelijk handelen en daardoor voorkomen dat een derde om het leven komt of zeer ernstig gewond raakt’.

Bron: Defensie

Vader Marc (links) en zoon Tijs Smits met hun erekoord.
x
Leestijd: +/- 30 seconden

Botsing Britse schepen

De Royal Navy heeft een onderzoek ingesteld nadat twee Britse mijnenbestrijdingsvaartuigen met elkaar in aanvaring kwamen in een haven in Bahrein. De door HMS Bangor veroorzaakte botsing sloeg een gat in een hut boven de waterlijn van HMS Chiddingfold. Niemand raakte gewond.

De twee schepen maken deel uit van het al langer bestaande vlootverband in de Perzische Golf. Commandant Operaties van de Royal Navy, admiraal Edward Ahlgren, stelt dat de oorzaak van de botsing nog moet worden vastgesteld. De schade zou zo’n 25 miljoen euro bedragen.

Het is niet de eerste keer dat HMS Chiddingfold bij een aanvaring betrokken is. In 2021 raakte het zelf, eveneens voor de kust van Bahrein, HMS Penzance. HMS Bangor wordt volgend jaar uit dienst gesteld.

Bron: The Guardian

x
+Leestijd: +/- 30 seconden

Spitfire in kleuren 322 Squadron

De Britse Battle of Britain Memorial Flight beschikt sinds vorige week over een Spitfire in Nederlandse kleuren. Het bekende jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog is opgeknapt bij The Spitfire Company op vliegveld Biggin Hill.

Bijzonder aan de Spitfire TE311 is dat die is geschilderd in de kleuren van 322 (Dutch) Squadron van de Royal Air Force . Deze eenheid met Nederlandse vliegers vloog in 1944 en begin 1945 vanaf Biggin Hill.

Het toestel is een van de weinig nog vliegende Spitfires. Hij was de afgelopen jaren bij vliegshows te zien in een compleet zwarte uitvoering en in de kleuren van de Poolse luchtmacht. De recente opknapbeurt liep aanzienlijke vertraging op, toen schade werd ontdekt aan de vleugelliggers. Met de overdracht van het gerenoveerde toestel aan de Battle of Britain Memorial Flight is het werk echter nog niet klaar. Een van de klussen die nog moet worden geklaard is bijvoorbeeld het - met de hand - schilderen van Polly Grey, de beroemde papegaai van 322 Squadron. De verwachting is dat het toestel op tijd klaar is voor de start, deze zomer, van het seizoen van open dagen en vliegshows.

Bron: Britse luchtmacht, foto: via Andy March.

De Spitfire in Nederlandse kleuren