03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Fractiemedewerkers aan zet tijdens dagje landmacht

Stratego spelen op geplastificeerde kaart

Ze zijn jong, intelligent, leergierig en hebben invloed op de besluitvorming over Defensie. Achttien fractiemedewerkers van alle politieke partijen op één na, waren vorige week te gast bij de landmacht in Amersfoort. Het Land Training Centre (LTC) sleutelde onder meer een crash course militair tactisch optreden in elkaar.

Tekst: André Twigt | Foto’s: sergeant-majoor Mike de Graaf

Een fractiemedewerker kijkt naar het pistool van een in camouflagepak gestoken militair.
De fractiemedewerkers toonden interesse in de kleinkaliber bewapening van de landmacht.

De officiële naam van het werkbezoek op de Bernhardkazerne is ’1 dag mee met militairen’. Met dit initiatief wil de landmacht relevante doelgroepen meer bagage meegeven over hoe het krijgsbedrijf in elkaar steekt. Gastheren luitenant-kolonel Arjen van Daalen van het Land Warfare Centre en commandant LTC kolonel Frank Overdiek schotelen de deelnemers een uitdagend programma voor. Nadat ze in passend tenue zijn gehesen, worden de fractiemedewerkers intellectueel meteen in het diepe gegooid.

Op de foto een vrouwelijke fractiemedewerker die met haar mobieltjes een foto neemt.
Tijdens ‘1 dag mee met militairen’ verruilen fractiemedewerkers hun Haagse bureau tijdelijk voor de frisse Vlasakkers.

‘De vijand kan op ieder moment binnenvallen’

Aap in roestig horloge

Zonder al te veel kennis van wat infanterie, cavalerie, artillerie en genie nu werkelijk inhouden, moeten de dames en heren in de rol van brigadecommandant handen en voeten geven aan een verdediging op de oostflank van het NAVO-grondgebied. “De vijand kan ieder moment binnenvallen”, voert een van de oefenleiders de spanning op. Met andere woorden: opschieten! Je zou verwachten dat het Haagse gezelschap naar de opdracht kijkt als een aap in een roestig horloge. Maar dat blijkt allerminst het geval. Binnen enkele ogenblikken werken ze samen en worden bordjes met daarop de brigade-eenheden over het papieren strijdperk verspreid.

Op de foto een fractiemedewerker en een militair op het dak van en CV90 gevechtsvoertuig.
Een medewerker van de ChristenUnie heeft op het dak van een CV90 een onderonsje met de pelotonscommandant.

Ze vragen door en vragen zich allerlei zaken af

Defaseren

De medewerkers wikken en wegen. Op de geplastificeerde kaart berekenen zij afstanden om zo artilleriebatterijen effectief in te zetten. En er wordt driftig geschoven met antitankpelotons, tankeskadrons en natuurlijk de logistiek. “Wat zijn de voorwaarden om raketten lanceren?”, vraagt Alexander van de BBB (net reservist geworden, red.) zich af. De jongeman blijkt met zijn boekenkennis een strateeg in de dop. Dat ontgaat de oefenleiding zeker niet. Zij is tevreden met de resultaten die de over vier groepen verdeelde fractiemedewerkers neerzetten. Ze vragen door en vragen zich allerlei zaken af. Oftewel: ze zijn lekker serieus bezig. Ook tonen ze initiatief en hoeven begrippen maar één keer te worden uitgelegd. Zoals defasering, dat optreedt zodra er tussen naast elkaar opererende eenheden tempoverschillen ontstaan. Vriend en vijand zijn dan moeilijker van elkaar te onderscheiden, waardoor de kans op friendly fire toeneemt.

Op de foto zie je fractiemedewerkers in de schietsimulator achter een geweer liggen.
In de kleinkaliber wapensimulator testen de fractiemedewerkers hun schietvaardigheid.

Grote consequenties

“We maken een zeer steile curve door”, zegt VVD’er Elise met rode koontjes. “Het was best overweldigend allemaal en we moesten flink aanpoten”, vindt de eveneens liberaal Livia. “Het tweetal stelt na afloop van de papieren oefening vast dat je om militair te worden stevig in je schoenen moet staan. “Dit vak is zeker niet voor iedereen weggelegd”, aldus Elise. “Militairen nemen beslissingen die grote consequenties kunnen hebben. Ik ben blij dat er mensen zijn die zich hiervoor inzetten.”

‘Dit vak is niet voor iedereen weggelegd’

Het is niet voor het eerst dat fractiemedewerkers worden uitgenodigd voor een dagje landmacht. Bij eerdere gelegenheden bezochten zij Nederlandse militairen tijdens een tankoefening. Ook gingen ze op bivak. “Waar het om draait, is dat we deze mensen een inkijk bieden in het dagelijks leven van de militair”, licht medeorganisator luitenant-kolonel Elisabeth van der Steenhoven toe. ”Een aantal deelnemers van eerdere edities vond de kennismaking met de krijgsmacht zo leuk dat zij nu werkzaam zijn bij Defensie of zich hebben aangemeld als reservist."

‘We zullen hard moeten werken om Defensie weer op de kaart te zetten’

Ideetje

Ook Milo wenst met Defensie een stapje verder te gaan. De fractiemedewerker van Groen Links/PvdA is in de race om reservist te worden. “Mijn opa was beroepsmilitair en toentertijd ook lid van de PvdA. Wij zien ook wel dat de wereld in rap tempo verandert. De komende jaren zullen we hard moeten werken om Defensie weer op de kaart te zetten.”

Als ideetje om het nijpende personeelstekort te counteren, oppert Milo om naast fractiemedewerkers vooral zoveel mogelijk scholen uit te nodigen een dag mee te lopen met militairen. “Het palet aan functies en functiegebieden is bij het krijgsbedrijf zo groot, dat je dat lang niet allemaal van een website of uit een folder kunt halen. Defensie is een wereld op zich die je vooral moet ervaren. Pas dan weet je hoe het er écht aan toe gaat.”

Op de foto zie een fractiemedewerker achterin een CV90 gevechtsvoertuig zitten.