Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Genist rent 112 kilometer en haalt 1.200 euro op voor goed doel

De 28-jarige korporaal-1 Mike van 112 Pantsergeniecompagnie heeft tijdens zijn uitzending bij de Enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen ruim 1.200 euro opgehaald met een ultrarun van 112 kilometer. Met het geld ondersteunt hij kinderen in armoede om naar school te kunnen.

De genist is nu drie maanden in Litouwen en toen er wat lucht in het trainingsprogramma kwam, greep hij de kans om zijn droom waar te maken: een ultrarun lopen. Dit is hardlopen over een afstand die duidelijk groter is dan een marathon. Vaak tussen de vijftig en honderd kilometer. “Ik wilde altijd al iets bizars doen, maar als het even kon wilde ik er ook iets goeds mee doen.”

Mike werd geïnspireerd door zijn hardloopmaatje in Nederland, Nick, die tijdens een marathon voor hetzelfde doel geld ging ophalen. Mike daagde daarom zijn collega’s van de battlegroup uit om hem te sponsoren. Voor iedere tien euro zou hij een kilometer gaan rennen. “Er komen nog steeds donaties binnen, maar ik heb de grens getrokken bij 112 kilometer. Want mentaal mocht ik knakken, alleen fysiek niet.”

De loop leidde tot veel saamhorigheid binnen de eenheid; de sportinstructeur stelde een voedingsplan samen, collega’s liepen stukken met Mike mee, er was medische ondersteuning en weer anderen bemanden de volgauto’s. Uiteindelijk werd Mike, samen met een Noorse collega die ook de hele afstand liep, na 13,5 uur binnengehaald.

Alle donaties gaan naar de organisatie Compassion die kinderen onder meer in de gelegenheid stelt om naar school te gaan. Wie een donatie wil doen kan terecht op: https://www.muskathlon.nl/deelnemers/mozaiek-kenia-2024-nick-van-asselt.

Bron: Defensie

Genist korporaal-1 Mike met alle benodigdheden voor de ultrarun; van twee paar hardloopschoenen tot heel veel eten en drinken.
x
+ Leestijd: +/- 50 seconden

NAVO-kopstuk Bauer: hele samenleving moet 'paraat' zijn

Niet alleen de krijgsmachten van NAVO-landen, maar de hele samenleving in die landen moet zich aanpassen aan een nieuw, onvoorspelbaar tijdperk. Dat stelt de Nederlandse admiraal Rob Bauer, een van de hoogste militairen van de alliantie. “Alleen zo kan de NAVO zichzelf verdedigen en tegelijkertijd Oekraïne helpen om zijn strijd op leven en dood te doorstaan.”

Behalve overheden moeten ook private partijen hun manier van denken veranderen, benadrukt de belangrijkste militaire adviseur van het militair bondgenootschap. “Van een tijd waarin alles te plannen, te voorzien en te beheersen was, gericht op efficiëntie, naar een tijd waarin alles kan gebeuren. Op ieder moment. Een tijd waarin we het onverwachte moeten verwachten. Een tijd waarin we ons moeten richten op effectiviteit.”

Bauer beklaagde zich eerder al over de al te grote nadruk op efficiency en kostenbesparing bij overheden en defensie-industrie. Die zou ervoor zorgen dat de productie van de extra munitie en het wapentuig waar Oekraïne om smeekt, maar niet op gang komt.

Bron: ANP

x
+ Leestijd: +/- 30 seconden

Laatste verouderde Apaches maken afscheidsvlucht

De laatste twee Apache-gevechtshelikopters hebben deze week een trainings- annex afscheidsvlucht boven Nederland gemaakt. Binnen een maanden worden de toestellen verscheept naar de Verenigde Staten om daar gemoderniseerd te worden.

Alle 28 gevechtsheli’s krijgen bij fabrikant Boeing een flinke update. Ze komen terug als Apaches AH-64E (Echo), met onder meer een verhoogd motorvermogen, composieten rotorbladen, nieuwe radarsystemen en sensoren. Na 25 jaar intensief gebruik is de modernisering noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de Apache ook in de komende decennia operationeel relevant blijft.

De eerste twee vernieuwde heli’s zijn trouwens alweer terug in Nederland. Volgende week komen er nog twee Echo’s aan op Vliegbasis Woensdrecht. De helikopters die dinsdag de afscheidsvlucht maakten, worden medio 2025 terugverwacht.

Bron: Defensie

Een Apache-gevechtshelikopter vliegt laag boven de grond.
x
Leestijd: +/- 40 seconden

Defensieradar in Wier verbouwd

Het militair radiostation in het Friese Wier is voorzien van een nieuwe radar, een SMART L. Ook is het station overkapt met een geluidwerende koepel.

De verbouwing was nodig omdat de vorige radar te veel geluidshinder veroorzaakte. Zo is de installatie voorzien van een nieuwe aandrijving die minder lawaai produceert. De inwoners van Wier speelden een rol bij de verbouwing. Zij deden de suggestie om een speciale ‘vertanding’ te plaatsen om zo het lawaai de kop in te drukken. Zoals het er nu uitziet wordt de SMART L-radar in Wier in maart operationeel. 
Met de verbouwing verwacht Defensie qua geluidsoverlast te voldoen aan de wettelijke geluidsnormen.

Wier is een van de twee militaire radarstations in ons land. De andere staat bij het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen. Vanuit beide locaties wordt het luchtruim boven ons land bewaakt. Daarbij bestrijkt Wier Noord-Nederland en houdt Nieuw Milligen het zuiden in de peiling.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nieuwe website voor aanmelding 4Daagse

Defensie lanceert deze maand een nieuwe website waarop militairen zich kunnen inschrijven voor de Nijmeegse 4Daagse. Eerder verliep die procedure via de stichting DE 4DAAGSE.

Met de website www.aanmelden-mil.nl wil de krijgsmacht de aanmeldingen in betere banen leiden. Voor militairen die individueel deelnemen en geen gebruikmaken van de legeringslocatie op Kamp Heumensoord, zijn er dit jaar 350 extra plaatsen beschikbaar. Voor deze wandelaars is de start en finish op De Wedren. Net als andere jaren zit er ook dit jaar weer een grens aan het aantal startbewijzen voor militairen die wel op Heumensoord willen verblijven. Dat zijn er dit jaar 1.950.

De inschrijving voor detachementen en reservisten start op 29 januari. Individuele deelnemers kunnen zich vanaf 12 februari aanmelden.

Bron: Defensie

Een Nederlandse militair wandelt voorbij tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
x
Leestijd: +/- 45 seconden

Defensie sluit contract voor snellere hulpverlening bij rampen

Defensie en het Nationaal Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) hebben  een contract gesloten om sneller hulp te verlenen bij een natuurramp, aanslag of problemen met de infrastructuur. Dit moet gebeuren via het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). De Marechaussee is daar al sinds 2020 op aangesloten, de overige defensieonderdelen volgen nu.

Het LCMS stelt gebruikers onder meer in staat om gelijktijdig informatie uit te wisselen, wat tot snellere beslissingen moet leiden. Momenteel maken tachtig organisaties daarvan gebruik. Daaronder de 25 veiligheidsregio’s, een groot deel van de waterschappen, het Nationaal Crisis Centrum en het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum. De afgelopen weken nog wisselden zij informatie uit over de wateroverlast in Limburg. Bedoeling was om zo een beter beeld van de situatie te krijgen, zoals de inzet van Defensie. De defensieonderdelen die vanaf nu met het LCMS aan de slag gaan, waren daar tot voor kort ‘te gast’.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Frankrijk zegt kruisraketten en bommen toe aan Oekraïne

Frankrijk gaat zo'n veertig SCALP-kruisraketten voor de lange afstand en enkele honderden bommen aan Oekraïne leveren. Het is een nieuwe levering na een onbekend aantal SCALP's dat Frankrijk afgelopen zomer al stuurde.

Volgens president Macron moet het Europa's prioriteit zijn "om Rusland niet te laten winnen". Hij kondigde een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv aan voor februari. Voor dat bezoek verwacht hij een nieuw bilateraal veiligheidsakkoord met Oekraïne te sluiten, overeenkomstig een soortgelijk akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.

De nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné had afgelopen zaterdag bij een bezoek aan Kyiv al gezegd dat de Oekraïners kunnen blijven rekenen op Franse steun.

Ook in Duitsland wordt de druk op bondskanselier Olaf Scholz opgevoerd om kruisraketten aan Oekraïne te leveren, zowel door oppositiepartij CDU als regeringspartijen Groenen en FDP. Volgens defensie-analisten moet Europa zijn militaire steun aan Oekraïne opvoeren, wil het land weerstand kunnen blijven bieden aan de Russische aanvallen.

Bron: ANP. Foto: MBDA

Een gevechtsvliegtuig met onder de vleugel een SCALP-kruisraket.
x
Leestijd: +/- 30 seconden

Oekraïne beveelt ontruiming tientallen dorpen aan het front

De autoriteiten in de Oekraïense regio Charkiv hebben tientallen dorpen laten ontruimen die in de buurt van het front liggen. De veiligheidssituatie in het gebied zou verslechteren door Russische aanvallen. Gouverneur Oleh Synjehoebov zei dat het evacuatiebevel ruim drieduizend mensen treft, onder wie 279 kinderen.

Gouverneur Synjehoebov sprak over de verplichte ontruiming van gemeenschappen in het district Kupiansk. De gelijknamige stad in dat gebied geldt als een belangrijk spoorwegknooppunt waar voor de oorlog zo’n dertigduizend mensen woonden. Oekraïne heeft in het noordelijke gebied omvangrijke verdedigingslinies aangelegd. Die bestaan onder meer uit loopgraven en prikkeldraad.

De Oekraïense autoriteiten geven vaker opdracht dorpen te ontruimen vanwege gevaarlijke situaties. De opdrachten worden echter niet altijd gehandhaafd.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Mariniersmuseum voor achtste keer in leukste uitjes Top10

Het Mariniersmuseum in Rotterdam is voor het achtste opeenvolgende jaar verkozen tot een van de tien leukste uitjes van Zuid-Holland. Ruim veertig attracties dongen mee naar de titel. De verkiezing werd voor de veertiende keer gehouden door de ANWB.

Na een beoordeling op basis van prijs/kwaliteitverhouding, sfeer, aanbod, klantvriendelijkheid en faciliteiten, viel het Mariniersmuseum wederom in de prijzen. “We zijn natuurlijk dankbaar voor deze erkenning. Het feit dat het Mariniersmuseum al acht jaar op rij hoog scoort, toont aan dat bezoekers waarderen wat wij bieden en zich welkom voelen in ons museum. Dat vervult ons met trots.”

In het juryrapport werd de keuze van het Mariniersmuseum als volgt toegelicht: “Bij binnenkomst is het al duidelijk dat dit een uniek museum is. Het is iedere keer een feestje om naar toe te gaan.”

Bron: Defensie

Kinderen worden gecamoufleerd door een militair in het Mariniersmuseum.
x
Leestijd: +/- 60 seconden

Irak stapt naar VN-veiligheidsraad na Iraanse aanval

De Irakese autoriteiten hebben woedend gereageerd op Iraanse raketaanvallen op doelen in Irak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een schending van de eigen soevereiniteit en zegt alle nodige “juridische stappen” te zullen ondernemen. “Waaronder het indienen van een klacht bij de VN-Veiligheidsraad.”

De Iraanse Revolutionaire Garde reageert dat het in Iraaks-Koerdistan een “spionnenhoofdkwartier” van Israël heeft aangevallen met ballistische raketten. Het zou gebruikt zijn door de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Daarnaast zouden ook raketten zijn afgeschoten op terroristen in Syrië. De garde omschrijft de aanval als een reactie op “recente gruweldaden van het zionistische regime, met het doden van commandanten van de garde en de as van het verzet.” Die laatste term verwijst naar het netwerk van Iraanse bondgenoten in de regio. Dat bestaat uit groepen als Hezbollah in Libanon.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat Iran publiekelijk aangeeft een Israëlisch doel te hebben bestookt, sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Dat conflict heeft de spanningen in de regio flink doen oplopen.

De Verenigde Staten hebben de aanval veroordeeld, maar zegt dat bij de raketaanval geen Amerikaanse instellingen onder vuur zijn genomen. “We hebben de raketten gevolgd. Die gingen naar het noorden van Irak en het noorden van Syrië”, meldt een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. Ze noemde de beschietingen “roekeloos” en “onnauwkeurig.”

Bron: ANP