Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Robbenplaat

Donderdag 21 december 2023. Storm Pia raast over het land en de zee. Zeker in Den Helder. Komt die dekselse Klaas Heiligenberg op de lijn dat hij een mogelijke spion in de Nieuwe Haven op de foto heeft gezet, met Zr.Ms. Karel Doorman op de achtergrond. Maar dan moet je bij de MIVD zijn en niet bij LENS! Maar de vreemdeling die Klaas op de gevoelige plaat vastlegde is duidelijk geen onderdeel van een vijandige krijgsmacht. Gedwongen door hoogwater zocht de zeehond even beschutting tegen de wind. We hopen dat het dier een beter lot treft dan een illustere voorganger, wijlen walrus Freya. Zij heeft door haar avonturen in de havens in Noord-Europa als enige walrus dan wel weer een eigen pagina op Wikipedia.

Een zeehond op het fietspad in de haven van Den Helder, met Zr.Ms. Karel Doorman op de achtergrond.

Aan boord!

Communicatiespecialist 2e klas Evan Diaz had toevallig de camera bij de hand tijdens het vastleggen van dit tafereel. Mariniers van de verkenningscompagnie van 15 Marine Expeditionary Unit (MEU) bereiden zich voor om aan boord te gaan van een UH-1Y ‘Viper’. Die heli maakt deel uit van de ‘White Knights’ van het Marine Medium Tiltrotor Squadron (VMM) 165. Bij deze oefening is het amfibisch transportschip USS Somerset ingezet als platform voor de heli’s.

Militairen gaan aan boord van een UH01 Viper helikopter

Minister vliegt mee

Degene die u zo blij toezwaait vanuit een F-16 is niemand minder dan de Noorse minister van Defensie, Bjørn Arild Gram. Hij had het genoegen om mee te vliegen met het gevechtsvliegtuig dat vanaf de vliegbasis Bodø op weg ging naar een nieuwe eigenaar. Twee van de veertig jaar oude toestellen van de Noorse luchtmacht zijn overgebracht naar Denemarken, waar Oekraïense vliegers een opleiding krijgen op dit type kist. De Oekraïense militairen, inclusief onderhoudspersoneel, hebben al ervaring op of met MiG’s, waarmee hun luchtmacht is uitgerust. Ons land, België en Denemarken dragen ook bij met de levering van F16’s.

De Noorse minister van Defensie Bjørn Arild Gram zwaait vanuit de cockpit van een F-16.

Wit tapijt

“Het heeft iets magisch om zo je dag te beginnen”, schrijft luitenant-kolonel Mostafa Hilali bij de door hem ingezonden foto. En gelijk heeft-ie. Afgelopen maandagmorgen lag een dunne witte deken over de appelplaats van de Koninklijke Militaire Academie in Breda, beter bekend als ‘Het Kasteel’. Het cadettenbataljon stond daar opgesteld om de week en de opleiding te beginnen. En daar word je zelfs op ‘blauwe maandag’, de volgens kenners depressiefste dag van het jaar, alleen maar blij van.

Militairen staan in het donker aangetreden op de besneeuwde appelplaats van de KMA.

Rond een oude dame

Lockheed U-2 Dragon Ladies, T-38 Talons van het 1ste Reconnaissance Squadron en KC-135R Stratotankers van 940 Air Refueling Wing zorgen voor een visueel spektakel op Beale Air Force Base in Californië. De zogenoemde elephant walk laat zien welke toestellen de vliegbasis allemaal herbergt. Voor de jongeren onder ons: de U-2 is niet vernoemd naar de Ierse band van die naam. Het eerste toestel van dit type vloog al in 1955, toen Bono en zijn maten nog niet eens in de planning zaten. De prachtplaat is trouwens van senior airman Juliana Londono van de United States Air Force.

Alle types vliegtuigen van Vliegbasis Beale staan opgelijnd op de startbaan.

Chinook in de tuin

De kreet ‘liever een raket in mijn tuin dan een Rus in de keuken’ hoorde je begin jaren tachtig regelmatig in liberale kringen. De vredesbeweging kreeg destijds bij protesten tegen de plaatsing van kruisraketten in ons land honderdduizenden landgenoten op de been en dat verdiende een tegengeluid. De creatieve duizendpoot Sophie-Margot Verleun geeft anno 2024 wellicht voeding aan een nieuwe slogan: ‘Liever een Chinook boven mijn tuin…’. Al zal ze die ook weer liever niet ín haar tuin hebben. Laat staan de keuken. Vanuit haar bedrijf in Zaltbommel is de grafisch vormgeefster altijd geconcentreerd aan het werk, maar tegen het herkenbare geluid van een CH-47 is bijna niemand bestand… Dan móét je buiten gaan kijken. Ze greep meteen naar de camera en spoedde zich de tuin in om de ronkende helikopter te zien vliegen. Met haar debuutfoto verdient ze zeker een plekje op deze pagina. Dat smaakt bovendien naar meer.

Een Chinook transporthelikopter draait weg boven Zaltbommel

Geronimo!

Sergeant 1 Allison Payne van de US Air Force hoef je niets te vertellen als het om fotograferen gaat. Zo stond zij op de juiste plek om operators van 82nd Expeditionary Rescue Squadron en Joint Personnel Recovery Center uit een C-130 te zien springen voor een zogenoemde halo. Dat staat voor high altitude, low opening en is niet bedoeld voor mensen met hoogtevrees. Het gaat erom zolang mogelijk ongezien te blijven. Dus van grote hoogte naar beneden springen en pas op het laatste moment de parachute openen. Ga er maar aan staan.

Militairen springen op grote hoogste uit een Hercules.

Waakzaam

Via onze vaste leverancier majoor Fred Warmer ontvingen we fraaie foto’s van Vigilant Fox. Dit keer geen prenten die hij zelf schoot. Sergeant Wijnand maakte deze serie rond de oefening van 20 Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen. De militairen van de Foxtrot compagnie uit Schaarsbergen hebben gedurende de meerdaagse oefening de denkbeeldige vijand op afstand gehouden, zodat munitietransporten ongestoord doorgang konden vinden. Daarnaast zijn belangrijke communicatiemasten, de omgeving en de transportroute nauwgezet in de gaten gehouden met patrouilles. Dag en nacht.

Een groep militairen van de nationale reserve in het duister.

IJskoud de beste

Ooit was er een reclame die eindigde met de woorden ‘alleen als-ie ijs- en ijskoud is’. Sergeant 1e klas Casey Connors en zijn ranggenoot Ryan Miller vierden hun ontmoeting dan wel niet met een drankje, maar de ‘boks’ markeert wel hun bijzondere prestatie in een ijskoude omgeving. Het gebeurde tijdens een duik in de McMurdo Sound, een zeestraat in de Rosszee bij Antarctica. Deze oefening, niet voor niets Deep Freeze geheten, moet de veiligheid en stabiliteit in de hele regio bevorderen.

Twee duikers van de Amerikaanse Kustwacht geven elkaar een boks in het water bij Antarctica.

Altijd prijs

Bert van der Linden moest wel grinniken om het frivole stukje dat wij bij zijn vorige inzending plaatsten. “Zojuist vroeg mijn vrouw of  ‘die kwieke zestiger’ even kon helpen met sjouwen, dat zal ik nog wel vaker horen de komende dagen”, vreesde hij. De bezige Tukker is niet zomaar een goede fotograaf: hij won ooit een fotowedstrijd van het defensiemagazine Vliegende Hollander, met als onderwerp ‘Mens & Machine’. De prijs destijds was een vlucht met een tankervliegtuig tijdens de internationale luchtmachtoefening Frisian Flag op Vliegbasis Leeuwarden. Helaas voor hem werd de vlucht destijds geannuleerd en inmiddels staat de KC-10 ergens in Californië. “Een herkansing zal er niet meer komen”, overpeinst onze Bert in zijn mailtje. Maar wie weet? Mocht het niet meer gebeuren, dan hebben wij gelukkig de winnende foto uit 2011 nog.

Een Apache vol in het zicht. De foto van deze helikopter won in 2015 een prijs.

Genie op de mat

In de vorige Defensiekrant was er volop aandacht voor de bijstand die Defensie leverde bij de overstromingen in Limburg. Zowel in 2023/2024 als in 1993/1994. Onze fotograaf sergeant-majoor Hille Hillinga leverde de laatste week van vorig jaar weer een serie fijne foto’s aan, waarbij het moeilijk kiezen was. Vandaar dat we er nog maar eentje meenemen in LENS! En ook een extra waardering voor de genisten en andere militairen die rond de feestdagen een bijdrage hebben geleverd.

Een mattenlegger van 101 Geniebataljon in actie in Limburg.