Tekst Kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Mariniers oefenen hulpverlening na orkaan

Met 35 graden is er momenteel een hittegolf gaande op de Bovenwindse eilanden. In combinatie met onweersbuien en weinig wind is de situatie niet echt vergelijkbaar met een orkaan, maar toch oefenen de mariniers van het Marine Squadron Carib momenteel wél alsof er een tropische storm woedt.

Onder de naam Wind Ward Express startten de mariniers een oefening waarbij het scenario aangeeft dat er dringend hulp nodig is op Saba, St. Eustatius en Sint Maarten. De eilanden zijn getroffen door een orkaan. In een realistische setting trainen ze hoe ze die noodhulp op de eilanden kunnen krijgen en er voor kunnen zorgen dat alle inwoners geholpen worden. De mariniers werken hierbij nauw samen met lokale veiligheidspartners en de collega's van de vloot. De oefening duurt nog tot en met 29 september.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Militairen gewond bij eenzijdig ongeval

Drie landmachtmilitairen zijn woensdag betrokken geraakt bij een eenzijdig ongeval in Polen. Twee van hen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen werd direct geopereerd en ligt inmiddels in stabiele toestand in het ziekenhuis.

De bestuurder van het voertuig werd conform de procedure in Polen meegenomen naar een politiebureau voor feitenonderzoek. Na het verlaten van het politiebureau donderdagmorgen is ook hij voor de zekerheid onderzocht in een ziekenhuis; hij was in orde. Het ongeval wordt nader onderzocht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Marine onderschept bijna duizend kilo cocaïne in Cariben

De Koninklijke Marine heeft met de Amerikaanse kustwacht bijna duizend kilo cocaïne onderschept in het Caribische gebied. De vangst werd al in de nacht van 11 op 12 september gedaan, maar het nieuws werd deze week pas bekend gemaakt.

Het patrouilleschip in het gebied, Zr.Ms. Groningen, kwam in actie nadat ze werden ingelicht door een Amerikaans patrouillevliegtuig dat de smokkelaars in het vizier kreeg. Bij de eerste actie gaven de verdachten zich pas over na het lossen van waarschuwingsschoten. De verdachten en 985 kilo drugs zijn overgedragen aan de Amerikanen. Om hoeveel verdachten het gaat en waar ze vandaan komen is niet bekendgemaakt.

De Groningen is sinds mei 2023 gestationeerd in het Caribisch gebied en wordt daar onder meer ingezet bij antidrugsoperaties. In juli onderschepte het schip samen met de kustwacht een drugstransport van zestienhonderd kilo cocaïne.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Mensensmokkelaar in de kraag gevat bij Zevenaar

De marechaussee heeft woensdagochtend op de A12 bij Zevenaar een 49-jarige Duitser aangehouden op verdenking van mensensmokkel.  

Bij controle van de auto met Duits kenteken en bleek dat enkel de bestuurder in het bezit was van een Duitse verblijfsvergunning. De drie andere inzittenden hadden geen identiteitsdocument en vertelden dat zij uit Syrië afkomstig zijn. 

Naar aanleiding hiervan is de bestuurder aangehouden voor mensensmokkel en overgebracht naar de Brigade Oostgrens-Midden in Zevenaar. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Man met flinke buit aangehouden op Schiphol voor witwassen

Een 35-jarige man uit Groningen is zondag door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol aangehouden op verdenking van witwassen. De verdachte had een groot bedrag contant geld op zak en droeg sieraden met een waarde van tienduizenden euro’s.  

De man was onderweg naar Curaçao toen achtduizend euro contant geld en luxe goederen werden aangetroffen. Hierop stelde een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee een onderzoek in. Bij een doorzoeking van z’n huis in Vlaardingen werd onder meer een grote hoeveelheid merkkleding en andere dure artikelen gevonden, ter waarde van eveneens tienduizenden euro's in beslag genomen. De verdachte is inmiddels in vrijheid gesteld. Het rechercheteam onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Opnieuw wapens voor Oekraïne

Nederland, Denemarken en Tsjechië gaan Oekraïne de komende maanden opnieuw voorzien van wapens, voertuigen, tanks, luchtverdedigingsmiddelen en munitie. Dat maakten de landen bekend tijdens de Ukraine Defence Contact Group in het Duitse Ramstein

Dit nieuwe initiatief zet vooral in op materieel dat het Oekraïense leger het hardste nodig heeft. Daarnaast gaat het om spullen waarmee de Oekraïense militairen al gewend zijn te werken. Het gaat in ieder geval om vijftien gemoderniseerde T-72EA gevechtstanks, die al op korte termijn worden geleverd.

Het is niet voor het eerst dat ons land meedoet aan initiatieven om tanks te leveren. Eerder werden met Denemarken veertien Leopard 2A4 tanks gekocht, die waarschijnlijk volgend jaar worden geleverd. De twee landen kochten met Duitsland ook Leopard-1 tanks.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Frisian Flag in de startblokken

De grote internationale luchtmachtoefening 'Frisian Flag' vanaf Vliegbasis Leeuwarden staat weer op het punt van beginnen.

Tussen 2 en 13 oktober zijn de Friezen opnieuw gastheer voor de oefening, waar naast Nederlandse vliegtuigen ook kisten uit België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Amerika en de internationale tankeenheid van Vliegbasis Eindhoven aan meedoen.

Op de oefendagen worden dagelijks twee zogenoemde 'waves' gevlogen waarbij steeds zo'n veertig vliegtuigen de lucht in gaan. De meeste vluchten vinden boven zee plaats maar enkele missies ook boven land. Daar wordt meestal een minimumvlieghoogte aangehouden van 1,7 kilometer. Boven zee wordt lager gevlogen. Een deel van de deelnemers moet daarbij oefendoelen aanvallen, andere toestellen hebben de opdracht die doelen juist te verdedigen door de aanvallers te onderscheppen. Bij de doelen die moeten worden aangevallen horen ook opblaasbare systemen, bijvoorbeeld om tanks na te bootsen.

Onze luchtmacht doet mee met F-35's, F-16's, Apache-helikopters, de C-130 Hercules en een NH-90 maritieme gevechtsheli. Bij de buitenlandse deelnemers gaat het om F-16's, de EF-2000 Eurofighter, F-18 Hornet, E-3F AWACS, de F-35A en de F-35B. Sommige deelnemers vliegen vanaf hun eigen thuisbasis, zoals de AWACS die uit Frankrijk komt of Deense F-16's. Bijzonder is dat de F-35B's van de Britse luchtmacht opereren vanaf een Brits vliegkampschip op de Noordzee.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Amerikaanse F-35B neergestort

Enkele kilometers ten noorden North Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina is zondag een F-35B van het United States Marine Corps verongelukt.

De vlieger redde zich door op zeshonderd meter hoogte zijn schietstoel te activeren. Hij werd uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis. De kist werd pas na een dag zoeken, met hulp van het publiek, teruggevonden. In eerste instantie werd gedacht dat het vliegtuig terecht was gekomen in één van de meren in de omgeving, maar uiteindelijk werden de wrakstukken toch op land gevonden. De exacte oorzaak van de crash met de F-35B van het Marine Fighter Attack Training Squadron 501 is nog niet bekendgemaakt. De vlieger landde in een woongebied, ongeveer honderd kilometer van zijn thuisbasis Beaufort.

De F-35B is een andere versie van de F-35, geschikt om verticaal te starten en landen op schepen. De Nederlandse luchtmacht opereert met de F-35A die reguliere start- en landingsbanen gebruikt.

Bron: The Guardian

x
Leestijd: +/- 55 seconden

'Griffin Strike' traint realistische scenario's

Fire Support Teams uit Nederland, Duitsland, België en Frankrijk hebben de afgelopen twee weken getraind op het ondersteunen met vuur- en luchtsteun tijdens crisissituaties. Dat gebeurde op het Duitse oefenterrein Baumholder, vlakbij Kaiserslautern.

Deze internationale oefening 'Griffin Strike' werd geleid door 43 Gemechaniseerde Brigade Havelte. Het scenario bestond uit drie delen: eerst enkele dagen oefenen te velde, daarna een zogenoemde 'tactische oefening zonder troepen' (TOZT) voor kader- en stafleden. De afsluiting vormde de strijd om de Griffin Cup, een eendaags 'parcours militair' dat werd gewonnen door een Fire Support Team van 11 Luchtmobiele Brigade.

'Fire Support Teams' zijn kleine eenheden die gespecialiseerd zijn in het op het doel praten van vliegtuigen bij zogenoemde 'close air support'-missies. Daarnaast leiden ze ook het vuur van artillerie (zoals de Pantserhouwitser) en mortieren bij het uitschakelen van gronddoelen. De deelnemende teams werden beoordeeld op hun 'skills and drills', nauwkeurigheid, snelheid, hoe ze als team optraden en of ze succesvol waren in hun missies. Tijdens de oefening werden meer dan veertienhonderd granaten afgevuurd.

Bron: Defensie